Skip to main content

Αντιπαράθεση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

Περισσότερο πολιτική και λιγότερο τεχνοκρατική υπήρξε η αντιπαράθεση των γενικών εισηγητών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ επί του Προϋπολογισμού του 2015 στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πολιτική και λιγότερο τεχνοκρατική υπήρξε η αντιπαράθεση των γενικών εισηγητών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ επί του Προϋπολογισμού του 2015 στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στην έναρξη της συζήτησης έδωσε το «παρών» και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο  εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, επετέθη κατά της Αριστεράς, κατηγορώντας την πως δυσκολεύει με τη στάση της την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, όσο και την έλευση επενδυτών στην Ελλάδα. «Η αξιολόγηση είναι μια δύσκολη διαδικασία, αλλά απεδείχθη πολύ πιο δύσκολη εξαιτίας του κινδύνου πολιτικής αστάθειας που οφείλεται στην αντιπολίτευση. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει πως οι πολιτικές σκοπιμότητες και η αβεβαιότητα μπορεί να έχουν συνέπειες για τον τόπο» ανέφερε ο κ. Λυκουρέντζος.

«Κάθε φορά που κάνετε επίθεση στον "λαϊκισμό", κάνετε επίθεση στα αιτήματα του λαού να ζει με αξιοπρέπεια, να έχει λόγο για τη ζωή του και να είναι μέρος της λύσης οι κοινωνικές του ανάγκες» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσακαλώτος ενέταξε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας στο ευρύτερο πλαίσιο της δυτικής καπιταλιστικής οικονομίας, για να σημειώσει πως η αστική τάξη που υποστηρίζει η κυβέρνηση, «δεν είναι σήμερα οικουμενική τάξη, και τα συμφέροντά της δεν ταυτίζονται με εκείνα ολόκληρης της κοινωνίας». «Αυτός είναι και ο λόγος που σε ολόκληρη την Ευρώπη ο αστικός κόσμος αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως η συνέχιση της κρίσης, η αποδυνάμωση του δικομματισμού, και η ανυπαρξία μακροπρόθεσμου σχεδίου πέραν εκείνου της μείωσης των μισθών, των συντάξεων και του κοινωνικού κράτους» πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ούτε δημοσιονομικά ούτε φορολογικά. Αυτό να είναι σαφές σε κάθε κατεύθυνση», τόνισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, ο οποίος επεσήμανε πως η διαπραγμάτευση που διεξάγεται συμπυκνώνει τις προσπάθειες αυτής της πενταετίας.

«Τώρα θα κριθεί οριστικά κατά πόσο οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού πάνω στους οποίους στηρίχθηκαν τα επιτεύγματα της χώρας θα πιάσουν τόπο ή θα γυρίσουμε στο σημείο μηδέν, στην αφετηρία, ή ακόμα χειρότερα αν θα εμπλακούμε σε μια ατέρμονη κι επικίνδυνη περιδίνηση» είπε.

«Συζητούμε έναν εικονικό προϋπολογισμό, που με μια γομολάστιχα στα χέρια σβήνουν και γράφουν οι κυβερνητικοί μανδαρίνοι και οι τροικανοί. Έναν προϋπολογισμό που τον έχει ήδη αλλάξει η τρόικα και θα αλλάξει πάλι», υπογράμμισε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος.

«Η τρόικα πλέον παίζει σαν την γάτα με το ποντίκι, με τα όρια πολιτικής αντοχής και επιβίωσης της σημερινής συγκυβέρνησης», εκτίμησε ο ίδιος.

«Κάνετε προσπάθειες να κρατηθείτε στην εξουσία. Λέγατε διάφορες αρλούμπες όπως ότι σκίζετε τα μνημόνια, ότι τελειώνει το μνημόνιο. Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ο φίλος σας ο Σόιμπλε λέει ότι θα επιβληθούν σκληροί όροι», υποστήριξε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος και πρόσθεσε: «θα θεωρήσετε επιτυχία σας αν πείσετε τους νταβατζήδες σας να έλθουν πίσω να συζητήσουν».

«Η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό επιδιώκει να υπηρετήσει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που έχει σαφή ταξικά χαρακτηριστικά» και εργαλεία της είναι η προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και η λιτότητα, υπογράμμισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, επισημαίνοντας την μείωση των κοινωνικών δαπανών που, όπως είπε, συνεπάγεται επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών και είσοδο της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας στους χώρους.

«Μάλλον πήγαμε για μαλλί και βγήκαμε κουρεμένοι. Μπορεί να διατυπωθεί και αλλιώς αυτό: κάποιος πήγε να σηκωθεί, τραβώντας τα κορδόνια του», είπε αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ο Εισηγητής των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Μίμης Ανδρουλάκης.