Skip to main content

Αντιπλημμυρικά έργα σε τρία ποτάμια της Θεσσαλονίκης

Παρεμβάσεις από την Περιφέρεια σε Αξιό, Αλιάκμονα και κοίτη Βαρδαρόβαση. Κριτική για καθυστερήσεις από την αντιπολίτευση. Τι ανακοινώθηκε για τον ΤΑΡ

Αντιπλημμυρικά έργα σε τρία ποτάμια της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στον Αξιό, τον Αλιάκμονα και την κοίτη Βαρδαρόβαση θα αρχίσει να υλοποιεί από τον Μάιο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη σημερινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας τονίστηκε ότι ο ορίζοντας υλοποίησης των παρεμβάσεων είναι περίπου ένας χρόνος, ενώ ο προϋπολογισμός θα αγγίξει τα 377.000 ευρώ.

Αναλυτικά, στον Αξιό θα γίνουν παρεμβάσεις αποκατάστασης της διοχετευτικότητας τόσο στο ποτάμι, όσο και στους συνδετήριους δίαυλους, στο φράγμα της Έλλης.

Στον Αλιάκμονα θα γίνουν καθαρισμοί από φερτές ύλες, διάνοιξη συνδετήριας διώρυγας της παλιάς με τη νέα κοίτη του ποταμού στην περιοχή της Αγαθούπολης, αλλά και ενισχύσεις των αναχωμάτων τοπικά.

Στην κοίτη Βαρδαρόβαση θα γίνουν έργα αποκατάστασης των αναχωμάτων της τάφρου και καθαρισμός της κοίτης στα σημεία που είναι κάτω από σιδηροδρομικές γέφυρες.

Οι αντιπλημμυρικές αυτές παρεμβάσεις κρίθηκαν αναγκαίες από το 2014, μετά τις τότε πλημμύρες. Ενώ όμως έγινε προσπάθεια δημοπράτησης μέσω περιορισμένου αριθμού εργοληπτών, όπως εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Γιάννης Γιώργος, το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε αποφανθεί πως πέρασε μεγάλος χρόνος από τις καταστροφές και δεν ενέκρινε τα κονδύλια. Η διαδικασία ξεκίνησε και πάλι, με αποτέλεσμα να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα...

Για τις καθυστερήσεις άσκησε κριτική η αντιπολίτευση. Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Περιφέρειας Πρωταθλήτριας», Γιάννης Ανδρίτσος, είπε ότι τα έργα αυτά έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί από το 2015 κι όχι με καθυστέρηση δύο ετών, ενώ επέμεινε στη θέση της παράταξης ότι δεν απορροφήθηκαν κονδύλια 10 εκ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας», Γιώργος Θεοδωρόπουλος, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τα μεγάλα ποσοστά έκπτωσης που δόθηκαν από τους αναδόχους (μέχρι και 77%). Σύμφωνα με τον ίδιο έτσι δεν διασφαλίζεται η ορθή εκτέλεση των έργων.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Συμμετέχω», Δημήτρης Μούρνος, τόνισε ότι τα έργα θα έπρεπε να έχουν τελειώσει και σημείωσε κι αυτός τις υπερβολικές εκπτώσεις.

ΤΑΡ

Πάντως, ο κ. Γιώργος έκανε και μια ανακοίνωση σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ. Την ερχόμενη Παρασκευή, όπως είπε, θα συμμετέχει σε συνάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, όπου θα συζητηθεί το θέμα των δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα της εταιρίας στις περιοχές από όπου διέρχεται ο αγωγός. Τα κονδύλια που διατίθενται γι' αυτές τις δράσεις είναι στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 32 εκ. ευρώ...