Skip to main content

Αντιπλημμυρικά έργα στο ρέμα Ευκαρπίας από την Μητροπολιτική

Επιχώσεις, καταλήψεις και ένταξη τμημάτων του ρέματος της Ευκαρπίας σε οικοδομικά τετράγωνα εγκυμονούν κινδύνους πλημμυρών.

Αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις σε ένα από τα σημαντικότερα ρέματα της δυτικής Θεσσαλονίκης, το ρέμα Ευκαρπίας, ενέκρινε στη σημερινή συνεδρίασή της η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης.

Η κοίτη του ρέματος περιορίστηκε σημαντικά από επιχώσεις, καταλήψεις κι από την ένταξη τμημάτων της σε οικοδομικά τετράγωνα από διατάγματα ρυμοτομίας. Αυτό, όπως σημειώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, που έκαναν υδρολογική προσομοίωση του ρέματος, εγκυμονεί κινδύνους πλημμυρών και γι' αυτό πρέπει να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα κατά μήκος του ρέματος.

Το έργο που εγκρίθηκε να γίνει περιλαμβάνει διευθετήσεις στο ρέμα Ευκαρπίας και σε μήκος 2 χλμ. από το Δενδροπόταμο (που εκβάλει το ρέμα) μέχρι την εξωτερική περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης. Στις εργασίες που θα γίνουν προβλέπεται εξομάλυνση και καθαρισμός της κοίτης, δημιουργία αναβαθμών, κιβώτια, μικρές εκτροπές, ανακατασκευές οχετών για τη διάβαση του ρέματος από τις οδούς 25ης Μαρτίου, Ηφαίστου και Καρατάσου κ.ά.

Η λεκάνη απορροής του ρέματος έχει έκταση 520 εκτάρια και εκτείνεται από το Φίλυρο μέχρι το Δενδροπόταμο στη διασταύρωση της οδού Λαγκαδά με την περιφερειακή λεωφόρο.