Skip to main content

Αντιπλημμυρική θωράκιση σε 8 ρέματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης

«Προτεραιότητά μας η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης» δηλώνει ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης στη Voria.gr.

Ακόμη δυο μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα για τη Θεσσαλονίκη προωθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, θωρακίζοντας συνολικά οκτώ ρέματα στο πολεοδομικό συγκρότημα.

Μετά τη δρομολόγηση των αντιπλημμυρικών στην ευρύτερη περιοχή της Λαχαναγοράς και στην Καλαμαριά, το υπουργείο μέχρι το τέλος του έτους ολοκληρώνει τις μελέτες για μια σειρά από περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος, ομαδοποιημένες σε δυο εργολαβίες.

Έτσι, για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια αποκτά σάρκα και οστά το περίφημο (αλλά ξεχασμένο) master plan αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλονίκης.

Τα δυο νέα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της Θεσσαλονίκης είναι:

1.Διευθέτηση – οριοθέτηση ρεμάτων εντός των ορίων των πρώην δήμων Ευκαρπίας, Τριανδρίας και Πυλαίας. Πρόκειται για τέσσερα ρέματα (Κυψέλης, Ευκαρπίας, Δόξας και Ορτανσίας), που έχουν κριθεί εξαιρετικής σημασίας για την προστασία ολόκληρου του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης από τις πλημμύρες. Η σχετική μελέτη ολοκληρώνεται την 31η Δεκεμβρίου 2020. Η δημοπράτηση των έργων προβλέπεται να γίνει εντός του 2021 και σύμφωνα με το υπουργείο θα εξασφαλιστεί η οριστική αντιπλημμυρική προστασία και θωράκιση της ευρύτερης περιοχής.

2.Διευθέτηση – οριοθέτηση ρεμάτων των πρώην δήμων Πεύκων και Πολίχνης. Πρόκειται συνολικά για τέσσερις χειμάρρους, που είχαν προκαλέσει καταστροφές τα προηγούμενα χρόνια και είναι σημαντικό να διευθετηθούν και οριοθετηθούν για την προστασία των κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών. Κάποια έργα έχουν γίνει στο παρελθόν αλλά δεν ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος πλημμύρας να παραμένει. Η σχετική μελέτη ολοκληρώνεται επίσης την 31η Δεκεμβρίου 2020 και η δημοπράτηση θα γίνει εντός του 2021, για να εξασφαλιστεί η οριστική αντιπλημμυρική προστασία και θωράκιση  της ευρύτερης περιοχής.

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης: «Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης είναι βασική προτεραιότητα για το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας κυρίως των πυκνοκατοικημένων περιοχών της, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους. Έχουμε στο σχεδιασμό μας ένα πρόγραμμα μικρών και μεγάλων έργων που θα εξασφαλίσουν την οριστική αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης».