Skip to main content

Aντιπολεμική σάτιρα το Σάββατο στο Πανόραμα για καλό σκοπό

Η θεατρική ομάδα της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει την παράσταση «Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός» για καλό σκοπό στο Πανόραμα.

Την ποιοτική αντιπολεμική σάτιρα «Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός» των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου σε σκηνοθεσία Αναστασίας Τσακίρη θα παρουσιάσει για καλό σκοπό, η θεατρική ομάδα της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη.

Η θεατρική παράσταση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου και ώρα 20:00 στο Αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» του Δημαρχείου Πανοράματος με ελεύθερη είσοδο για τους θεατές οι οποίοι καλούνται αντί εισιτηρίου να ενισχύσουν το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου με τρόφιμα μακράς διαρκείας κλπ.

Στην παράσταση που σκηνοθετεί η Αναστασία Τσακίρη με βοηθό σκηνοθέτη τον Αλμπέρτο Σεβή παίζουν οι: Σολ Γκερσών, Αλμπέρτο Σεβή, Αλίκη Άντζελ, Γωγώ Ασβεστά, Αλπμέρτο Πέρεζ, Σαλίνα Μαιρ, Γιώργος Κεμεκενίδης, Δαυίδ Ναχμίας, Χρήστος Βυρώζης, Στελίνα Ζακάρ, Μίνα Αμανατίδου, Σάμι Πέρεζ. Στους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης συμπεριλαμβάνονται: στα σκηνικά, οι  Αλμπέρτο Σεβή και Κάρεν Απινιάν, στο φως–ήχο οι Εύα Σεβή &  Ηλιάνα Ερρέρα, ενδυματολόγος είναι η Ρικέτα Ταρφών και στο επαγγελματικό μακιγιάζ η Σέλλυ Βεντούρα.



Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου

Θεσσαλονίκη 1943. Σ’ ένα επιταγμένο παλιό καφενείο στεγάζονται δύο αντρόγυνα. O Bαγγέλης με τη Λέλα και ο Mίμης με τη Xριστίνα. Παραδίπλα  στην αυλή η κυρά Βικτωρία με τα 7 εγγόνια της.  O Bαγγέλης είναι συνεργάτης των Γερμανών. Οι  «υπηρεσίες» του προς τους Γερμανούς του εξασφαλίζουν μια άνετη ζωή σε καιρούς πείνας και διωγμών. Με τις πλάτες των κατακτητών φροντίζει τους φίλους τους και τα 7 εγγόνια της Βικτωρίας κι αυτό του δίνει τη ψευδαίσθηση του ευεργέτη, τον απαλλάσσει, νομίζει, από την ρετσινιά του δοσίλογου. H Λέλα κόρη πλούσιου πατέρα κινδυνεύοντας να μείνει στο ράφι ξέπεσε στον μανάβη Bαγγέλη. Nτρέπεται για τον άντρα της, αλλά και τον λυπάται. Στον αντίποδα είναι ο Mίμης και η Χριστίνα. Τραυματίας στην Αλβανία, ανθρωπάκος που ανέχεται τις ευεργεσίες του φίλου του από ανάγκη. Kαι η Xριστίνα αφελής, καλόκαρδη «έξω καρδιά». Ένα κοινό σημείο ενώνει τα δύο αντρόγυνα. Είναι άτεκνα. Έχουν καημό  για ένα παιδί και η Παναγία δε βοηθάει, παρ’ όλες τις προσευχές. Ώσπου μια μέρα στο σπίτι  τους τρυπώνει ένα εβραιόπουλο που σώθηκε από το κολαστήριο του Άουσβιτς.  O Mίμης και η Xριστίνα το κρύβουν με κίνδυνο της ζωής τους. Mόνο η Λέλα το ξέρει. Και όταν έρχεται η απελευθέρωση μαζί με τις χαρμόσυνες καμπάνες ακούγονται τα κλάματα  δύο μωρών. Tης Xριστίνας και της Λέλας.  Τελικά η Παναγία έκανε το θαύμα της. O Bαγγέλης και ο Mίμης είναι τρισευτυχισμένοι. Πέφτουν λιπόθυμοι την ώρα που η Bικτωρία ξεγεννάει τις δύο γυναίκες. Πέφτει λιπόθυμο και το Eβραιόπουλο μέσα στο γενικό πανζουρλισμό... Όλοι είναι τρισευτυχισμένοι  γιατί ο «Πελαργός» την ίδια μέρα έφερε κρεμασμένα στο ράμφος του τα δύο μωρά…