Skip to main content

Αντιπολεμική συναυλία στη Θεσσαλονίκη - Μουσικό «όχι» στον πόλεμο στην Ουκρανία (φωτο+vid)

Η επιλογή της ημερομηνίας έγινε γιατί στις 8/5 του 1945 έληξε ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος. Έτσι και αυτή η συναυλία επιθυμεί να αντιτεθεί σε κάθε πόλεμο.

Με σειρήνες πολέμου που ήχησαν για ένα λεπτό σήκωσε αυλαία η αντιπολεμική συναυλία που διοργανώνεται στην πλατεία Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Με αυτόν τον τρόπο οι διοργανωτές θέλησαν να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα κατά του πολέμου στην Ουκρανία.

Η συναυλία ξεκίνησε με το τραγούδι Goodbye Blue Sky των Pink Floyd και στη συνέχεια σειρά πήραν διάφορα μουσικά σχήματα.

Οι καλλιτέχνες φώναξαν ένα μεγάλο «Όχι» στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την καταδίκασαν απερίφραστα.

Η επιλογή της ημερομηνίας έγινε γιατί στις 8 Μαΐου του 1945 έληξε ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος. Έτσι και αυτή η συναυλία επιθυμεί να αντιτεθεί σε κάθε πόλεμο.

Στην πλατεία Αριστοτέλους έχουν μαζευτεί εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστερά, οι οποίοι και ανήρτησαν πανό και φώναξαν να σταματήσει άμεσα ο πόλεμος.

Στη συναυλία θα συμμετέχουν πολλοί Έλληνες καλλιτέχνες μεταξύ άλλων ο Γιώργος Νταλάρας, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Ρήτα Αντωνοπούλου, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, Βασικής Λέκκας, Ζαφείρης Μελάς αλλά και μουσικές μπάντες όπως οι Magic de spell, Υπόγεια Ρεύματα, De Facto, Cosa Mostra κα.

Περίπου το 65% των συμμετεχόντων θα είναι συγκροτήματα από νέες τάσεις και μουσικές.

Η συναυλία διοργανώνεται από τον σύλλογο μουσικών Βορείου Ελλάδος και από τον πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο.
 
Τραγούδι για τον Ζακ Κωστόπουλο
 
Με ένα μήνυμα για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου και την απόφαση του δικαστηρίου με την οποία καταδικάζεται ο χρυσοχόος και ο επαγγελματίας που ήταν παρών αλλά και την αθώωση των τεσσάρων αστυνομικών θέλησαν να στείλουν ο ερμηνευτής Σπύρος Γραμμένος μαζί με τον δημοσιογράφο, Κωνσταντίνο Πουλή.

Έτσι, τραγούδησαν για τον Ζακ αλλά και για τον George Floyd που δολοφονήθηκε από αστυνομικό στη Μινεάπολη της Μινεσότα, κατά τη διάρκεια σύλληψής του.
 
 
Ο πρόεδρος των μουσικών Βορείου Ελλάδος ερμήνευσε το τραγούδι του, «Το πέταγμά σου» σε στίχους και μουσική του Γιώργου Καζαντζή.
 
Ο συνθέτης δεν μπόρεσε να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη αλλά μετά από ένα μήνυμα ειρήνης που απέστειλε, συνόδευσε τον Δημήτρη Ζερβουδάκη.
 


Λίγο αργότερα, ο Κώστας Πρατσινάκης ερμήνευσε το τραγούδι «Ο μικρόκοσμος», ξεσηκώνοντας το κοινό που έφτασε μέχρι και πάνω από την οδό Μητροπόλεως.