Skip to main content

Αντισημιτικές τάσεις στο SPIEGEL;

Ένα άρθρο του περιοδικού SPIEGEL σχετικά με «στοχευμένες καμπάνιες» στην γερμανική βουλή θέτει το ερώτημα και προκαλεί αντιδράσεις.

Αφορμή για τις συζητήσεις είναι ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Spiegel στις 13 Ιουλίου με τίτλο «Στοχευμένες καμπάνιες». Με αφορμή δύο φιλοϊσραηλινούς συλλόγους, "οι οποίοι επιδιώκουν να επηρεάσουν τη γερμανική πολιτική στη Μέση Ανατολή", στο περιοδικό διατυπώνεται η θέση ότι η ευρεία συναίνεση, που διασφάλισε το ψήφισμα της γερμανικής βουλής στις 17 Μαΐου κατά του φιλοπαλαιστινιακού κινήματος ‘Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων, Κυρώσεις' (BDS), οφείλεται επίσης στην έντονη άσκηση πίεσης εκ μέρους αυτού του εβραϊκού λόμπι. Πρόκειται για τους συλλόγους ‘Πρωτοβουλία για τις Αξίες' (WerteInitiative) και το ‘Φόρουμ Ειρήνης της Μέσης Ανατολής' (Nahost Friedensforum).

«Οι συντάκτες του άρθρου εξυπηρετούν κλισέ και θεωρίες συνωμοσίας»
«Το άρθρο του SPIEGEL είναι πολύ προβληματικό», εξηγεί ο εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού Φέλιξ Κλάιν στην DW. «Οι συγγραφείς του άρθρου, ηθελημένα ή και άθελά τους, εξυπηρετούν κλισέ και θεωρίες συνωμοσίας περί μίας εβραϊκής παντοδυναμίας», συμπληρώνει.

Ο γερμανός δημοσιογράφος και μπλόγκερ Άλεξ Φόιερχερντ ξεκαθάρισε πως «για την άκαμπτή τους (σ.σ.: των συντακτών του SPIEGEL) θέση, ότι δηλαδή η απόφαση της γερμανικής βουλής κατά του κινήματος BDS δεν θα είχε ληφθεί χωρίς τη δράση ενός μικρού, αλλά σημαντικού και ύπουλου εβραϊκού λόμπι, οι συγγραφείς απλά δεν έχουν ούτε μία απόδειξη».

Όπως ήδη αναφέρθηκε, στις 17 Μαΐου το BDS καταδικάστηκε ως «αντισημιτικό» με ψήφισμα της γερμανικής βουλής. Το αίτημα του κυβερνητικού συνασπισμού υπερψήφισαν οι Πράσινοι αλλά και οι Φιλελεύθεροι (FDP). Πρόκειται για ένα κίνημα το οποίο προτρέπει σε ειρηνική δράση, ούτως ώστε να πιεστεί το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο. Επιπλέον, στην επίσημη σελίδα του (https://bdsgreece.net/whatisbds) δηλώνει "αντίπαλο προς κάθε μορφή ρατσισμού (συμπεριλαμβανομένου και του αντισημιτισμού)". Ζητά τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής στα αραβικά εδάφη, τη διάλυση των παράνομων εβραϊκών οικισμών και το γκρέμισμα των "τειχών ασφαλείας" προς τη Δυτική Ιορδανία και τη Λωρίδα της Γάζας.

Η απάντηση του περιοδικού SPIEGEL

Στο μεταξύ συντάκτες του περιοδικού τοποθετήθηκαν σχετικά με τις αιτιάσεις: «Δεν δίνουμε στους συλλόγους περισσότερο πολιτικό βάρος από ό, τι κάνουν οι ίδιοι», λέει η απάντηση που δημοσιεύθηκε στις 15 Ιουλίου. Ακόμη και την κατηγορία ότι το κείμενο χρησιμοποιεί αντισημιτικά κλισέ, απέρριψε το γνωστό πολιτικό περιοδικό: «Το άρθρο δεν απεικονίζει την εικόνα ενός ‘εβραϊκού λόμπι' ή μιας ‘εβραϊκής παγκόσμιας συνωμοσίας'. Η θρησκευτική ή οποιαδήποτε άλλη καταβολή των χαρακτήρων δεν έχει σημασία για το ρεπορτάζ μας, το οποίο εν προκειμένω αφορά μόνο την άσκηση πίεσης και τις μεθόδους της».

Για τον Φέλιξ Κλάιν η συλλογιστική του SPIEGEL είναι ακατανόητη: «Οι δύο οργανώσεις είναι απόλυτα νόμιμοι σύλλογοι που εκφράζουν συγκεκριμένα συμφέροντα, οι οποίοι επισημαίνουν τις θέσεις τους - δεν πρόκειται, όπως δυστυχώς υπαινίσσεται το άρθρο, για το ‘μακρύ χέρι του Ισραήλ' ή για μία ‘παγκόσμια Συνωμοσία'».

Για τον σοσιαλδημοκράτη βουλευτή Χέλγκε Λίντ, η συζήτηση που προέκυψε από το άρθρο του SPIEGEL είναι μια «κρίσιμη δοκιμασία» για να ξεπεραστεί ο αντισημιτισμός. «Για μένα, οι πολιτικές του Νετανιάχου είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο δεν θα έπρεπε να παραδινόμαστε σε αντισημιτικές σκέψεις», υπογραμμίζει. Εξάλλου, την πολιτική του πρωθυπουργού δεν την ενστερνίζεται ολόκληρο το Ισραήλ, μία «πλουραλιστική» κοινωνία, όπως σημείωσε.

Αυτή είναι ακριβώς η κριτική που άσκησαν και 240 εβραίοι και ισραηλινοί επιστήμονες, καθώς και 16 γερμανοί ειδικοί σε θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή, οι οποίοι μετά την καταδίκη του BDS, κατηγόρησαν την Ομοσπονδιακή Βουλή ότι χειραγωγείται. «Στην προσπάθεια καταπολέμησης του αντισημιτισμού, το ψήφισμα δεν βοηθάει», ανέφεραν σε κοινή δήλωση, η οποία δημοσιεύθηκε στις 4 Ιουνίου στην εφημερίδα DIE ZEIT.

Aστριντ Πράνγκε ντε Ολιβέιρα, dpa

Eπιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου

Πηγή: Deutsche Welle