Skip to main content

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για το φορολογικό νομοσχέδιο

Μεταξύ άλλων προβλέπεται πόθεν έσχες για τους δημόσιους υπαλλήλους από εφέτος, σύνδεση των τεκμηρίων διαβίωσης με την αντικειμενική αξία του ακινήτου, νέα ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρ
Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται το επόμενο 48ωρο να δοθεί στη δημοσιότητα για ολιγοήμερη διαβούλευση και εν συνεχεία να κατατεθεί στη Βουλή.

Σύσκεψη για την τελική μορφή του φορολογικού νομοσχεδίου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο υπουργείο Οικονομικών. Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης και ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, Διομήδης Σπινέλλης.

Σύμφωνα με πληροφορείς, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε μικρές διορθώσεις σε πόθεν έσχες, καθιέρωση ταμειακών μηχανών, τεκμήρια και αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα.

Συγκεκριμένα, η εφαρμογή του πόθεν έσχες σε όλους μετατίθεται για το 2011, με εξαίρεση τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική δήλωση από φέτος για τη δικαιολόγηση της χρηματοδότησης των περιουσιακών τους στοιχείων (ακίνητα ακόμη και για την πρώτη κατοικία, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, πισίνες, αλλά και μετοχές και εταιρικά μερίδια).

Για τα τεκμήρια εξετάζεται η σύνδεση των τεκμηρίων διαβίωσης με την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Στο καθεστώς των τεκμηρίων αναμένεται να ενταχθούν η κατοχή μετοχών και πιθανότατα και η καταβολή διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία. Θα εξαιρεθούν οι καταθέσεις.

Στο θέμα της επέκτασης των ταμειακών μηχανών σε όλη την αγορά, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να κάνει έναν διαχωρισμό ανάμεσα σε όσους τηρούν βιβλία εσόδων- εξόδων και σε όσους τηρούν βιβλία αγορών, όπως για παράδειγμα τα περίπτερα. Στα περίπτερα και τα ταξί η υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων μεταφέρεται για το 2011, ενώ στα βενζινάδικα η καθιέρωση ταμειακών μηχανών θα γίνει εντός του έτους.

Για τους ταξιτζήδες, που θα υποχρεωθούν σε προσδιορισμό του εισοδήματός με λογιστικό τρόπο, θα δοθεί η δυνατότητα προσαρμογής από το επόμενο έτος αλλά φέτος το ύψος του τεκμαρτού εισοδήματός τους για το οποίο φορολογούνται θα είναι αυξημένο κατά 50%.

Για την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να εξαιρέσει τα εισοδήματα των ναυτικών και τα πτητικά επιδόματα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Παράλληλα, με ειδικές διατάξεις που ενσωματώνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο, δίνεται η δυνατότητα σε περισσότερους από 300.000 ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς και επιτηδευματίες να υποβάλουν με καθυστέρηση ακόμα και 13 ετών δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών που θα έπρεπε να είχαν υποβάλει από το 1997, αλλά δεν το έπραξαν, μη καταβάλλοντας έτσι και τους οφειλόμενους φόρους.

Επίσης, θα προβλέπεται νέα ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο. Επιπλέον, θα καθίσταται ποινικό αδίκημα η μη έκδοση αποδείξεων και λοιπών φορολογικών στοιχείων, γεγονός που σημαίνει ότι όποιος καταστηματάρχης εντοπίζεται για δεύτερη φορά εντός χρονικού διαστήματος πέντε ετών να μην έχει εκδώσει τα απαιτούμενα παραστατικά, θα βλέπει να μπαίνει λουκέτο στο κατάστημά του την ίδια ώρα.