Skip to main content

Αντίθετοι στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων οι εργαζόμενοι 27 ΔΕΚΟ

Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ που είναι πρώτες στη σειρά για να ενταχθούν στο νέο Υπερταμείο. Θα συμμετάσχουν στη διαδήλωση του ΕΚΘ στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Την πλήρη αντίθεσή τους στην ένταξη των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας στο Υπερταμείο, που συστήνεται για την αξιοποίηση της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου εκφράζουν οι εργαζόμενοι στις 27 ΔΕΚΟ, που είναι πρώτες στη σειρά για να ενταχθούν στο νέο Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Όπως επεσήμαναν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν νωρίς σήμερα το απόγευμα στο κτήριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης η συγκεκριμένη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές έχει ως στόχο την πώληση και την με κάθε τρόπο αύξηση της κερδοφορίας αυτών των επιχειρήσεων, ώστε να υπάρξουν χρήματα για τις υποχρεώσεις της χώρας στους δανειστές. Πρόκειται για επιχειρήσεις κυρίως από τους χώρους των μεταφορών και συγκοινωνιών, της ύδρευσης και της αποχέτευσης, των ταχυδρομείων και των λιμενικών υπηρεσιών.

Ο Γιώργος Μυλωνάς, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας το οποίο οργάνωσε τη σημερινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις πιστεύουν ότι «ο δημόσιος τομέας, απαλλαγμένος από τις παθογένειες  του ελέγχου του από τις κυβερνήσεις, του πελατειακού συστήματος, του βολέματος των ημετέρων κ.λπ. πρέπει να καταστεί βασικό εργαλείο της παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της χώρας, στο πλαίσιο της οποίας οι εργαζόμενοι αλλά και ευρύτερα η κοινωνία πρέπει να λαμβάνουν ποιοτικές και  υψηλού επιπέδου αγαθά και υπηρεσίες χωρίς αποκλεισμούς».  

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη σύσταση του Υπερταμείου ως κίνηση νεοφιλελεύθερης αντίληψης και κατήγγειλε την κυβέρνηση και τον Αλέξη τσίπρα ότι πράττουν τα ακριβώς αντίθετα απ’ όσα είχαν δεσμετυθεί στους εργαζομένους των ΔΕΚΟ πριν να κερδίσουν τις εκλογές. «Η κυβέρνηση κινείται ενάντια στην ιδεολογία της, αφφού απογοητεύει την εργατική τάξη» είπε χαρακτηριστικά και προέβλεψε ότι ακόμη κι αν προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις το κοινωνικό σύνολο δεν έχει τίποτε  να ωφεληθεί. Αντίθετα –όπως είπε- είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί το κόστος και θα μειωθεί η ποιότητα των αγαθών και των υπηρεσιών, ενώ θα υπάρξει δραματική επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων. Επίσης, αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν δημόσιες εταιρίες άλλων χωρών να αγοράζουν τις ελληνικές δημόσιες επιχειρήσεις και τελικά κάποια εθνικά μονοπώλια να μετατρέπονται σε ξένα μονοπώλια.

Το λόγο πήραν επίσης εκπρόσωποι των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ που εντάσσονται στο Υπερταμείο αναλύοντας ο καθένας την περίπτωσή του. Κοινό συμπέρασμα όλων είναι ότι πρόκειται για κίνηση χωρίς ουσιαστικό θετικό αποτέλεσμα για τους Έλληνες πολίτες. Όσο για την κοινή συνισταμένη: οι επόμενοι μήνες θα βρουν τους εργαζομένους στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις στο δρόμο να προσπαθούν να ανατρέψουν αυτή την πολιτική, αρχής γενομένη αύριο –Σάββατο- το απόγευμα, από τη συγκέντρωση – διαδήλωση της ΓΣΕΕ στη Θεσσαλονίκη.