Skip to main content

Αντίθετος με τη διαγραφή της Ντόρας ο Συμπιλίδης

Τι δηλώνει για τη διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη από τη ΝΔ ο άνθρωπος που έχει συνδεθεί με την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σε συνέντευξή του στη Voria.gr και στη Μ. Καραπαναγιωτίδου ο Γ. Συμπιλίδ
Αντίθετος με τη διαγραφή Μπακογιάννη δηλώνει στη Voria.gr ο Γιώργος Συμπιλιδης διότι όπως τονίζει «η πρακτική των διαγραφών δεν ταιριάζει στη δημοκρατία μας…». Αφήνει, δε, ανοικτό το ενδεχόμενο στις προσεχείς εκλογές του Καλλικράτη να είναι υποψήφιος και πάλι στο Κιλκίς με το επίσημο χρίσμα – αυτή τη φορά -της ΝΔ.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, δέχεται αφόρητη πίεση να το… αποφασίσει «ξεχνώντας τις πίκρες και την πολεμική που έχει δεχθεί οσο κανένας άλλος στην πολιτική ιστορία του τόπου», γεγονός που και ο ίδιος δεν αρνείται. Παρά τις ερευνητικές εργασίες του …γιατρού Συμπιλίδη (εργάζεται εδώ και χρόνια στο Θεαγένειο) με πολλές δημοσιεύσεις σε ιατρικές επιθεωρήσεις του εξωτερικού, φαίνεται να το σκέπτεται σοβαρά και να  εξακολουθεί να «παλεύει» με το μικρόβιο της πολιτικής.

Voria.gr: Νιώθετε δικαιωμένος μετά την επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά στη ΝΔ και την καθαρή ανάδειξή του στην αρχηγία του κόμματος;

Γ. Συμπιλίδης: Είναι σίγουρο πως είμαι ικανοποιημένος. Ο άνθρωπος με τον οποίο συνεργάζομαι είκοσι χρόνια είναι σήμερα πρόεδρος της ΝΔ. Αυτό δεν σημαίνει ότι η αρχηγία ενός κόμματος ήταν και είναι αυτοσκοπός. Πιστεύω στο Αντώνη Σαμαρά και ελπίζω πως θα εργασθεί – ακόμη περισσότερο από τη νέα του θέση -  για την πατρίδα που βάλλεται πανταχόθεν.

Voria.gr: Όλοι οι υπόλοιποι που συμμετείχαν στο εγχείρημα της Πολιτικής Άνοιξης έχουν... «αποκατασταθεί». Εσείς γιατί δεν επανήλθατε στην ενεργό πολιτική ζωή; Ήταν δική σας επιλογή ή  είστε ο μοναδικός που «πληρώνει» την πτώση μιας κυβέρνησης;

Γ. Συμπιλίδης: Θα επαναλάβω για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έπεσε! Ο κ. Μητσοτάκης πήγε τότε σε εκλογές για δικούς του λόγους. Τώρα σ’ ό,τι αφορά στη δική μου επάνοδο στην «ενεργό» πολιτική – όπως λέτε κα Καραπαναγιωτίδου - θα σας απαντήσω ευθέως ότι ουδέποτε υπήρξα ανενεργός. Στις τελευταίες νομαρχιακές εκλογές του Κιλκίς ήμουν υποψήφιος και κατέγραψα ποσοστό 30% (!) απέναντι σε υποψήφιους – με επίσημα χρίσματα - των δυο μεγάλων κομμάτων!

Voria.gr: Οι ρόλοι και οι όροι σήμερα έχουν αντιστραφεί, με τον Αντώνη Σαμαρά αυτήν την φορά να θέτει εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ την Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη διαφοροποίησή της σε κεντρική πολιτική επιλογή. Συμφωνείτε με την απομάκρυνσή της από την ΝΔ;

Γ. Συμπιλίδης: Όχι δεν συμφωνώ! Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, νομίζω ότι η πρακτική των διαγραφών δεν ταιριάζει με τη δημοκρατία μας. Βέβαια δεν παραγνωρίζω πως η κα Μπακογιάννη επιδίωξε αυτή την εξέλιξη, εξυπηρετώντας προσωπικές στρατηγικές.

Voria.gr: Η χώρα χρειάζεται ένα νέο κόμμα, όπως αυτό που φημολογείται ότι ετοιμάζει η πρώην υπουργός Εξωτερικών;

Γ. Συμπιλίδης: Τα κόμματα χρειάζονται φρέσκες ιδέες και ανθρώπους που θέλουν και μπορούν να τις εφαρμόσουν αδιαφορώντας για προσωπικές στρατηγικές και πολιτικό κόστος. Κανένα νέο κόμμα δεν μπορεί να σταθεί, επειδή η αρχηγός του θέλει οπωσδήποτε να είναι αρχηγός! Εύκολα, θα μου θυμίσετε και θα μου πείτε, για την Πολιτική Άνοιξη. Να ξεκαθαρίσω και να σας διαβεβαιώσω ότι εκείνο το εγχείρημα έγινε από πατριωτικές προθέσεις μερικών φίλων και έτσι έμεινε μέχρι τέλους. Προφανώς γι΄ αυτό δεν υπάρχουν δικοί μας ...σκελετοί σε κάποια ντουλάπα.

Voria.gr: Η πολεμική που δεχθήκατε τελικά άξιζε τον κόπο και τις προσωπικές θυσίες;

Γ. Συμπιλίδης: Αν με ρωτάτε αν αυτά που έχει υποστεί η οικογένειά μου κι εγώ, στο βωμό συμφερόντων, ΜΜΕ και κυκλωμάτων, σας απαντώ όχι. Άξιζε με το παραπάνω για την πατρίδα, τα πιστεύω μου και τελικά για την ιστορία μου. Νομίζω με τη στάση μου έδειξα ότι δεν υπήρξα ούτε για μια στιγμή πολιτικός του καναπέ και πως για μένα νόμιμο και ηθικό ήταν και είναι το ένα και το αυτό. Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου πως έπραξα σωστά και βοήθησα τους Έλληνες να μη ξεχάσουν ούτε σε πέντε, ούτε σε δεκαπέντε χρόνια, την πατρίδα τους. Αντίθετα άξιζε και αξίζει να την έχουν πάνω απ όλα κι όλους.

Voria.gr: Σας έχει γίνει πρόταση για επάνοδο στη ΝΔ από τον Αντώνη Σαμαρά;

Γ. Συμπιλίδης: Από τη ΝΔ δεν με έδιωξε κανείς. Ψήφισα τον Αντώνη ως μέλος του κόμματος και συνεπώς ούτε πρόσκληση χρειάζομαι ούτε άδεια από κανέναν.

Voria.gr: Οι εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση;

Γ. Συμπιλιδης: Πιστεύω πως όχι, πεποίθηση που στηρίζω σε στοιχεία που είμαι σε θέση να γνωρίζω, αφού παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις όλα αυτά τα χρόνια. Όμως είμαι βέβαιος ότι οι αγώνες και οι θυσίες, σαν τις δικές μου και του προέδρου Σαμαρά, δεν πάνε χαμένες. Ευτυχώς ο Αντώνης είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και είμαι βέβαιος ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ, ασυμβίβαστα και σε κανέναν να βλάψει το εθνικό συμφέρον.