Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020
x

ΕΠΙΖΗΜΙΑ ΜΙΑ ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ


Μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την Ε.Ε. θα ζημίωνε σημαντικά την ευρωπαϊκή οικονομία. Μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα.

Η ελληνική κρίση και το προσφυγικό βρέθηκαν στο επίκεντρο συνέντευξης που έδωσε ο νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι σε διάφορες γερμανικές εφημερίδες του ομίλου Funke, ανάμεσα στις οποίες και η Berliner Morgenpost. Με αφορμή τη συνεχιζόμενη κόντρα Ελλάδας - δανειστών στη διαχείριση της κρίσης ο Ιταλός πολιτικός τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθεί στις επιταγές των πιστωτών. Θα πρέπει ωστόσο να δώσουμε στους Έλληνες, για διάφορους λόγους, μια ακόμα ευκαιρία. Μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ΕΕ θα ζημίωνε σημαντικά την ευρωπαϊκή οικονομία. Μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα μια αποχώρηση θα ερμηνευόταν ως ευρωπαϊκή ήττα με πολύ πιθανές αρνητικές επιπτώσεις. Εκτός αυτού δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι υπάρχει ένα γενικότερο συμφέρον,τοοποίο είναι η διασφάλιση της συνοχής στην ΕΕ».

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση ο Αντόνιο Ταγιάνι τόνισε «ότι είναι άδικο η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα ή η Μάλτα να επωμίζονται μεγαλύτερα βάρη από άλλους. Ελπίζω να ξυπνήσουν επιτέλους οι χώρες που έχουν δεχθεί στο έδαφός τους λίγους μόνο πρόσφυγες. Όταν στον κόσμο ξεσπά ένας πόλεμος με χιλιάδες νεκρούς, δεν μπορούμε να αδιαφορούμε». Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου υπερασπίστηκε τα ευρωπαϊκά σχέδια για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων στη Λιβύη. Υπογράμμισε ωστόσο ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Σε καμία περίπτωση» τόνισε ο Αντόνιο Ταγιάνι, «δεν θέλουμε να δημιουργηθούν στρατόπεδα συγκέντρωσης.»

Δηλητήριο για την Ελλάδα η πολιτική λιτότητας

«Η ελληνική κρίση χρέους είναι πάλι εδώ. Για μια ακόμα φορά η χώρα χρειάζεται δισεκατομμύρια, ενώ αναζωπυρώνεται η αντιπαράθεση με τους δανειστές», επισημαίνει το περιοδικό Stern σε ανταπόκρισή του από την Ελλάδα. Το περιοδικό παραθέτει απόψεις του αρχηγού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη αλλά και του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρου Καμμένου. Σύμφωνα με τον Ν. Ξυδάκη σχεδόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις τόσο στην κυβέρνηση, όσο και την αντιπολίτευση συμφωνούν ότι η πολιτική λιτότητας είναι δηλητήριο για την Ελλάδα.

Δίνοντας ένα παράδειγμα ο έλληνας πολιτικός λέει: «Μας πίεσαν να υπογράψουμε ότι θα πηδήξουμε 20 μέτρα ύψος και τώρα μας τιμωρούν που δεν τα καταφέραμε». Την ίδια στιγμή για τον Δημήτρη Καμμένο «δεν υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ δανειστών και Ελλάδας αλλά μεταξύ των δανειστών και συγκεκριμένα μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ», σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.

Με τον τίτλο «Η Ελλάδα και πάλι σε σταυροδρόμι» επιγράφει άρθρο της η Berliner Morgenpost, στο οποίο υποστηρίζεται ότι η χώρα θα ήταν σε πολύ χειρότερη μοίρα με τη δραχμή και χωρίς την ΕΕ. Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Και οι δύο συζητήσεις, η μια για την επιστροφή στη δραχμή και η άλλη το Grexit είναι επιζήμιες. Οι Έλληνες δεν θα ζούσαν καλύτερα με τη δραχμή. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν ούτως ή άλλως, απλά με την δραχμή θα ήταν ακόμα πιο φτωχοί. Και οι Βρυξέλλες θα είχαν ένα επιπλέον πρόβλημα αν η Ελλάδα αποχωρούσε από το ευρώ. Η συζήτηση για το Grexit αποτελεί βαρίδι, από το οποίο θα έπρεπε να απαλλαγεί η συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ», καταλήγει η εφημερίδα του Βερολίνου.

Στέφανος Γεωργακόπουλος
Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ