Skip to main content

Αντωνίου: Μείζον ζήτημα η αξιοποίηση του παλιού Ξενία στην Καστοριά

Η επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη αναφέρει πως το Ξενία μπορεί να αποτελέσει μέρος ανάδειξης του βυζαντινού πολιτισμού.

«Η αξιοποίηση του παλιού Ξενία στην Καστοριά μέσω παραχώρησης και διασύνδεσής του με το Βυζαντινό Μουσείο της πόλης είναι ένα μείζον ζήτημα που τρέχουμε με το Υπουργείο Πολιτισμού», αναφέρει η επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου.

Όπως αναφέρει η κ. Αντωνίου, η αρμόδια Υπουργός Λίνα Μενδώνη, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Καστοριά και στο ανακαινισμένο Βυζαντινό Μουσείο της πόλης, είχε την ευκαιρία να δει από κοντά το εγκαταλελειμμένο για πολλά χρόνια Ξενία της περιοχής.

«Από κοινού αποφασίσαμε ότι το Ξενία μπορεί να αποτελέσει μέρος ανάδειξης του βυζαντινού πολιτισμού έτσι ώστε να προβληθούν με τον καλύτερο τρόπο τα πολιτιστικά εκθέματα. Στόχος μας να δημιουργηθεί ένα πολιτιστικό πάρκο, που θα αναδεικνύει το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής. Η Καστοριά μας είναι πλούσια σε βυζαντινά εκθέματα και σε πολιτισμό και όπως είπε και η ίδια η Υπουργός οποιαδήποτε επένδυση στα μνημεία δημιουργεί προστιθέμενη αξία στον τόπο», σημειώνει η κ. Αντωνίου.

«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την κ. Μενδώνη για την άμεση ανταπόκριση προκειμένου να παραχωρηθεί το Ξενία στο Υπουργείο Πολιτισμού εκ μέρους της ΕΤΑΔ και να ξεκινήσουν οι μελέτες για την αποκατάσταση και προσαρμογή του κτηρίου σε χώρους μουσειακών υποδομών. Συντονιζόμαστε έτσι ώστε αυτό το μεγαλόπνοο σχέδιο για την Καστοριά να πάρει σταδιακά σάρκα και οστά», καταλήγει.