Skip to main content

Απ’ τα περιβόλια του Βεζύρογλου: Ο leader στα baby φύλλα λαχανικών από την Ημαθία

Η οικογένεια Βεζύρογλου, που είδε πρώτη την παραγωγική ανάγκη για baby φύλλα λαχανικών, επενδύει συνεχώς στην ανάπτυξη της κάθετης μονάδας της

Γνωρίζει τα baby φύλλα λαχανικών και τις ανάγκες τους όσο και τα παιδιά του. Άλλωστε, με πάνω από 3.000 τόνους ετήσιας παραγωγής και τη μεγαλύτερη σε έκταση και ποικιλία καλλιέργεια στην Ελλάδα, ο Αντώνης Βεζύρογλου μαζί με τον πατέρα του Γιάννη έχουν αναδείξει την εταιρεία «Α. Βεζύρογλου & ΣΙΑ» στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, με διακριτική επωνυμία «απ’ τα περιβόλια του Βεζύρογλου», σε leader στη συγκεκριμένη αγορά. Ήταν δε οι πρώτοι που ξεκίνησαν την παραγωγή και τυποποίηση μη πλυμένων baby φύλλων πριν από 13 χρόνια.

Το 800 στρεμμάτων αγρόκτημα της οικογένειας, με ιστορία 100 ετών, αποτελεί την παραγωγική «καρδιά» μιας καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής, τυποποίησης και διανομής φρέσκων φυλλωδών λαχανικών με εξειδίκευση στα baby φύλλα, η οποία δεν σταματά να επενδύει στην εξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό της. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ το 2018 ολοκλήρωσε επένδυση για νέο συσκευαστήριο, θερμοκήπια και νέα ψυγεία, ύψους 3 εκατ.ευρώ, λίγο αργότερα, την τριετία 2019-2021, η εταιρεία προχώρησε σε νέα επένδυση 3 εκατ.ευρώ, αυξάνοντας την παραγωγική δυναμικότητα του συσκευαστηρίου της, ενώ είναι έτοιμη και για νέες επενδύσεις. Ειδικότερα, σχεδιάζει την ανάπτυξη της αγροτικής της παραγωγής, με την προσθήκη άλλων 100 στρεμμάτων θερμοκηπίων εντός της επόμενης διετίας –διαθέτει ήδη από τις μεγαλύτερες θερμαινόμενες θερμοκηπιακές καλλιέργειες φυλλωδών λαχανικών, έκτασης 130 στρεμμάτων- ενώ το αμέσως επόμενο βήμα, σε βάθος τετραετίας, θα είναι η δημιουργία ενός νέου συσκευαστηρίου στο πλαίσιο επένδυσης προϋπολογισμού 10 εκατ.ευρώ.

Η πρωτοπορία και οι καινοτομίες

Η εταιρεία, που δημιουργήθηκε το 2006 και βασίστηκε στη διορατικότητα του Αντώνη Βεζύρογλου, ενός νέου ανθρώπου που κατάφερε να συνδυάσει το «κοστούμι» του επιστήμονα με τη «φόρμα» του αγρότη, αλλά και στη συσσωρευμένη αγροτική εμπειρία του πατέρα του Γιάννη, διαθέτει σήμερα 11 κωδικούς τυποποιημένων σαλατών, από ρόκα, που είναι ο «βασιλιάς» των καλλιεργειών της, σπανάκι, μαρουλάκι και παντζάρι μέχρι μουστάρδα, βαλεριάνα και kale, όλες σε σακουλάκια με το χαρακτηριστικό λογότυπο του λαγού. Πέραν δε της σημαντικής της παρουσίας στο λιανεμπόριο, ένα μεγάλο κομμάτι του τζίρου της πραγματοποιείται στον κλάδο της εστίασης. Απασχολεί μάλιστα 70 άτομα μόνιμο προσωπικό, που φτάνουν ακόμα και τα 150 σε περιόδους αιχμής.

Ένα κομβικό σημείο της εταιρείας είναι το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, που πολύ γρήγορα πέρασε από την ανάπτυξη νέων ποικιλιών σε πιο εξελιγμένα πρότζεκτ. Ένα τέτοιο πρότζεκτ ήταν η ανάπτυξη σε συνεργασία με το ΑΠΘ τεχνολογίας ακριβούς μέτρησης διατηρησιμότητας στα φύλλα και επεξεργασίας τους σύμφωνα με την μέθοδο FEFO (First Expired, First Out). Ειδικότερα, η εν λόγω τεχνολογία μετρά με επιστημονικό τρόπο τη διατηρησιμότητα κάθε παρτίδας πρώτης ύλης την ημέρα συγκομιδής και επιτρέπει στην εταιρεία να συσκευάζει προϊόντα ανάλογα με την αναμενόμενη ημερομηνία λήξης και όχι ανάλογα με το πότε συγκομίστηκαν.
Η πρωτοπορία όμως και η καινοτομία βρίσκονταν ανέκαθεν στο DNA της επιχείρησης, από την πρώτη μηχανή συγκομιδής baby φύλλων που αγοράστηκε στην Ελλάδα το 2006 και την εγκατάσταση δικτυοκηπίων για την καλλιέργεια κηπευτικών πρώτη φορά στη χώρα το 2007, μέχρι την πρώτη φορά που παράχθηκαν και τυποποιήθηκαν στην Ελλάδα μη πλυμένα και μη επεξεργασμένα baby φύλλα το 2009.

Αγροτική παράδοση ενός αιώνα

Στις αρχές του περασμένου αιώνα η οικογένεια Βεζύρογλου κατοικούσε στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας, κοντά στη Σμύρνη. Μάλιστα, ο Γιάγκος Βεζύρογλου είχε ονομαστεί Μέγας Ευεργέτης από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως λόγω του Παρθεναγωγείου που είχε ιδρύσει. Το 1914 αντάλλαξε το αγρόκτημά του στη Μαγνησία με ένα αγρόκτημα που βρισκόταν κοντά στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Μετά την καταστροφή της Σμύρνης, ο γιος του Γιάγκου, Αντώνης Βεζύρογλου, έφτασε στον Σχοινά Ημαθίας. Το μεγαλύτερο μέρος του αγροκτήματος κατά τη δεκαετία του 1930 είχε απαλλοτριωθεί από το ελληνικό κράτος και το υπόλοιπο (1.300 περίπου στρέμματα) μοιράστηκε ανάμεσα στον Αντώνη Βεζύρογλου και στα τρία αδέλφια του. Ο Αντώνης –παππούς του σημερινού ιδιοκτήτη της εταιρείας- ανέπτυξε το δικό του αγρόκτημα, το «Αγρόκτημα Σχοινά» που αποτέλεσε σημείο αναφοράς στη περιοχή και έγινε στη συνέχεια η βάση για την ανάπτυξη μιας σειράς καλλιεργειών, από ζαχαρότευτλα, σιτηρά και βαμβάκι, μέχρι μήλα και σπαράγγια.

Ο εγγονός Αντώνης Βεζύρογλου, παρά τη στενή σχέση της οικογένειάς του με τη γη δεν είχε ιδιαίτερη επαφή με το αντικείμενο, αν και όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια το «μικρόβιο» ήταν μέσα του. Έτσι, όταν έπρεπε να αποφασίσει τι θα σπουδάσει, επέλεξε σπουδές στη γεωπονία στην Αγγλία, ενώ στη συνέχεια έκανε δύο μεταπτυχιακά, ένα στην αγροτική οικονομία και ένα στη διοίκηση επιχειρήσεων.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα και με μια νέα οπτική για τα πράγματα αποφάσισε να συνεργαστεί με τον πατέρα του και να δημιουργήσουν ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Μετά από έρευνες αγοράς διαπίστωσε πως υπήρχε παραγωγικό έλλειμμα στα κηπευτικά και μετά από πολλές δοκιμές κατέληξε με τον πατέρα του στα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλια, ρόκα, σπανάκια, σαλάτες κτλ). Η πρώτη νέα παραγωγή ξεκίνησε από μόλις 20 στρέμματα το 2005, ενώ την επόμενη χρονιά πατέρας και γιος δοκίμασαν και τα baby φύλλα, που τότε δεν υπήρχαν παραγωγικά στη χώρα. Το 2006 ιδρύθηκε η εταιρία «Αντώνης Βεζύρογλου» και το 2008 στήθηκε το συσκευαστήριό της, το οποίο στην αρχή λειτουργούσε περισσότερο ως χώρος ψύξης. Η ιδέα της τυποποίησης, η οποία ξεκίνησε από τα baby φύλλα, δεν άργησε. Μάλιστα, τα λαχανικά συσκευάζονταν άπλυτα, ώστε να διατηρούνται περισσότερο και να είναι πιο φρέσκα. Η εξέλιξη στη συνέχεια ήταν ραγδαία, με την πορεία της εταιρείας να είναι έντονα ανοδική και να έχει φτάσει σήμερα να «τρέχει» με ρυθμούς άνω του 20% ετησίως.