Skip to main content

Εξελίξεις: Ο Ερντογάν απαγορεύει τις διελεύσεις μεταναστών στο Αιγαίο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 9 Μαρτίου, ανακοίνωσε αργά χθες η τουρκική κυβέρνηση.

Τη διέλευση των μεταναστών και των προσφύγων μέσω της θάλασσας του Αιγαίου απαγόρευσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω της οξυμένης έντασης στα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα, στον Έβρο.

«Οι διελεύσεις παράτυπων μεταναστών από το Αιγαίο δεν επιτρέπονται επειδή αυτό είναι επικίνδυνο» ανακοίνωσε την Παρασκευή η τουρκική ακτοφυλακή, επικαλούμενη διάταγμα του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ενώ η αρχή της “μη παρέμβασης” για τους παράτυπους μετανάστες που επιθυμούν να φύγουν από την Τουρκία εξακολουθεί να εφαρμόζεται, μια τέτοια προσέγγιση δεν αφορά τις θαλάσσιες διελεύσεις, εξαιτίας κινδύνων που απειλούν τη ζωή», προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η εξέλιξη αυτή επέρχεται εν μέσω των μηδενικών μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, αλλά και της κλιμακούμενης έντασης στην περιοχή του Έβρου.

Στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν τη Δευτέρα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 9 Μαρτίου, ανακοίνωσε αργά χθες η τουρκική κυβέρνηση.

«Ο πρόεδρος σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στις Βρυξέλλες στις 9 Μαρτίου», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

H επίσκεψη Ερντογάν θα γίνει κατόπιν πρόσκλησης από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η ατζέντα θα περιλαμβάνει την κατάσταση στην ελληνοτουρκική μεθόριο καθώς και μια «θεμελιώδη επανευθυγράμμιση της σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας», μεταξύ όπως μεταδίδει η γερμανική Die Welt.