Skip to main content

Απαγόρευση δακρυγόνων και χημικών προανήγγειλε ο Χρυσοχοΐδης

Απολογισμό των πεπραγμένων της ΕΛ.ΑΣ για το τριήμερο των εκδηλώσεων για τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, χαρακτηρίζοντας ψευδείς τους ισχυρισμούς του Αλ. Τσίπρα
Απαγόρευση χρήσης των δακρυγόνων και των χημικών κατά την αντιμετώπιση διαδηλώσεων ανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο πλαίσιο της  σημερινής συνέντευξης Τύπου, στην οποία έκανε απολογισμό των πεπραγμένων της αστυνομίας και των διαδηλωτών.

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να απαντήσει και στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με τα όσα έγιναν στο τριήμερο των εκδηλώσεων για το θάνατο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ο κ.  Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε ψευδείς και ανακριβής τους ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη, ανέφερε ότι το οργανωμένο έγκλημα, δηλαδή, αυτό που εμπλέκεται και διαπλέκεται με απαγωγές, διακίνηση ναρκωτικών, διακίνηση γυναικών, διακίνηση μαύρου χρήματος, βρίσκεται πίσω και απο αυτό που λέγεται με ευρεία έννοια τρομοκρατία και διαπλέκεται, επίσης, με άτομα που προσπαθούν με την ευκαιρία διαδηλώσεων να καταστρέψουν πόλεις.

Τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι:

- Κατάθεση την άλλη εβδομάδα του σχεδίου αντεγκληματικής πολιτικής.

- Απο τις 2 Ιανουαρίου όλοι οι αστυνομικοί θα έχουν διακριτικά στις στολές τους και όταν βρίσκονται σε αντιμετώπιση διαδηλώσεων. Στα διακριτικά θα είναι ο αριθμός τους, αλλά και το όνομά τους.

Δέσμευση για υπόθεση Κούνεβα

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ότι δεσμεύεται για σύντομη εξυχνίαση της υπόθεσης Κούνεβα και για την υπόθεση αυτή θα αντιμετωπιστεί και θα εξαρθρωθεί όλο το φρικαλέο, όπως το χαρακτήρισε, κύκλωμα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι δε συζητείται μεταβολή του καθεστώτος ασύλου, αλλά αυτό που εξετάζεται είναι η εφαρμογή του νόμου και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Το 12% του προϋπολογισμού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, δηλαδή, ένα τρομακτικό χρηματικό ποσό εκατομμυρίων ευρώ καταλήγει στην αποκατάσταση ζημιών, με αποτέλεσμα ο φορολογούμενος Έλληνας και οι φτωχοί πολίτες να πληρώνουν τις ζημιές».

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνολική αντιμετώπιση των διαδηλωτών από την αστυνομία το τριήμερο και είπε χαρακτηριστικά: «Κάποιοι ετοίμαζαν μία νέα νύχτα κρυστάλλων. Είχαμε πληροφορίες για προγκρόμ βίας και μίσους. Δεν τα κατάφεραν. Η σημερινή εικόνα της Αθήνας δεν έχει καμία σχέση με την περσινή. Είχαμε ένα ενιαίο μέτωπο απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τα κόμματα, τους εκπαιδευτικούς φορείς, αλλά και τους γονείς του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, απέναντι στη βία. Η Ελλάδα έδωσε αυτές τις μέρες αποδείξεις ότι είναι ασφαλής χώρα, ίσως η πιο ασφαλής ευρωπαϊκή χώρα και ότι έχει πραγματική και όχι εικονική κυβέρνηση. Αυτή η κυβέρνηση πήρε εντολή να αλλάξει την Ελλάδα και αυτό κάνει».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφερόμενος στη δράση της αστυνομίας είπε ότι αυτή τη φορά είχε οργανωμένο σχέδιο και με αυτό έδρασε κυρίως προληπτικά, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Είμαστε προοδευτική κυβέρνηση και θέλουμε να έχουμε το αποτέλεσμα, γι΄ αυτό δρούμε προληπτικά. Όπου υπήρξε υπερβάλλον ζήλος από πλευράς αστυνομίας θα ερευνηθεί. Θα ερευνηθεί, επίσης, ο τραυματισμός της διαδηλώτριας και γίνεται δικογραφία για τον αστυνομικό. Όσο απεχθής είναι η αστυνομική βία, όμως, άλλο τόσο απεχθής είναι και η εικόνα βανδάλων και χούλιγκανς οι οποίοι επιτίθενται σε αστυνομικούς, οι οποίοι έχουν αμοιβή 300 και 1000 ευρώ».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι αυτές τις μέρες η χώρα είχε ένα μονόδρομο: Να μην μετατραπεί η Αθήνα με τη δράση διαφόρων ατόμων σε εμπόλεμη ζώνη. Να μην επιτραπεί στην υποκουλτούρα της βίας και των καταστροφών με ιδεολογικό άλλοθι, να προβεί σε καταστροφές που θα έκαναν την Αθήνα να μοιάζει μια καιόμενη πόλη, όπως πέρυσι, με δυσμενέστατες επιπτώσεις στον τουρισμό και στην εργασία.

«Πέρυσι χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας απο τις καταστροφές που προξενήθηκαν. Ο τουρισμός υπέστη μεγάλο πλήγμα και εκτός απο τις αφίξεις τουριστών που ήταν λιγότερες χάθηκαν και θέσεις εργαζόμενων στον τουρισμό. Η υποκρισία και η διγλωσία έχει όρια και την παραβίασή τους δε θα την ανεχθούμε. Η κυβέρνησή μας δεν κρύβεται, αλλά αντιμετωπίζει τα προβλήματα και ήδη πετύχαμε να δώσουμε την εικόνα μιας ασφαλούς χώρας» πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο παριστάμενος στη συνέντευξη υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι στη Θεσσαλονίκη είχε συνομιλία με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και μετά τις συνομιλίες αυτές, έδωσε εντολές στην αστυνομία να δράσει, έτσι ώστε και να εκτονωθεί η κατάσταση, πράγμα το οποίο έγινε, αλλά και να συνεχιστεί η έρευνα για να εντοπιστούν όσοι έφεραν μαζί τους βόμβες μολότοφ ή άλλα υλικά για επιθέσεις.

«Σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε δύο μέτρα και δύο σταθμά για όσους προβαίνουν σε καταστροφές»,τόνισε ο κ. Βούγιας.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης απαντώντας σε ερώτηση αν η αστυνομία έψαχνε με την είσοδό της στους χώρους του «Ρεσάλτο» στο Κερατσίνι κάποιο πρόσωπο ή πρόσωπα που να σχετίζονται και με άλλου είδους εγκλήματα, απάντησε ότι η αστυνομία κάνει καλά τη δουλειά της.

Αντίθετα, επέκρινε τη στάση του δημοτικού συμβουλίου Κερατσινίου, λέγοντας ότι τις καταστροφές του δημαρχείου της πόλης δε θα τις πληρώσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά ο φτωχός εργαζόμενος πολίτης και δημότης του Κερατσινίου.