Skip to main content

Απαισιόδοξος ο Χριστόφιας

Απαισιόδοξος ως προς την επίλυση του Κυπριακού εμφανίστηκε ο Δ.Χριστόφιας, ο οποίος δήλωσε ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», ενώ ο Δ. Δρούτσας επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες τη
Απαισιόδοξος ως προς την επίλυση του Κυπριακού εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ.Χριστόφιας, ο οποίος κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής τονισε ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη».

«Θέλουμε να θριαμβεύσει και στην Κύπρο το διεθνές δίκαιο, η ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα κι οι βασικές ελευθερίες του λαού μας. Δεν είμαστε λαός δεύτερης κατηγορίας, αλλά λαός με χιλιάδες χρόνων παράδοση και συμβολή στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Κι αυτό πιστεύω πως θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην διαμόρφωση πολιτικών» υπογράμμισε ο κ. Χριστόφιας, ευχαριστώντας παράλληλα τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, καθώς και τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για την «ανιδιοτελή υποστήριξη».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ίδια εκδήλωση επανέλαβε τη στήριξη της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στις προσπάθειες της κυπριακής ηγεσίας για την επίλυση του Κυπριακού. «Θα συνεχίσουμε από κοινού να δίνουμε τους αγώνες ενωμένοι. Η Ελλάδα είναι και πάλι δίπλα στην Κύπρο και στον κυπριακό λαό, όχι μόνο με λόγια αλλά και πράξεις» τόνισε ο κ. Δρούτσας, υπογραμμίζοντας ότι «η Κύπρος έχει δυνατή φωνή, αξιοπιστία και κύρος με πρόεδρο τον Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος είναι ένας ηγέτης με όραμα και τόλμη».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Δρούτσας υπογράμμισε ότι «οι τελευταίες προτάσεις του προέδρου Χριστόφια είναι σωστές και δείχνουν την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να πάμε. Μακάρι και οι φίλοι μας οι Τουρκοκύπριοι, ο κ. Ερογλου και η Τουρκία, να ακολουθήσουν αυτή την εποικοδομητική στάση. Τους καλούμε για άλλη μια φορά και από αυτό το βήμα να κάνουν τις σωστές κινήσεις που χρειάζονται».

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ως «πρώτη κίνηση που θα πρέπει να κάνει η Άγκυρα, είναι η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων. Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε πρόοδο στο Κυπριακό. Γιατί το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής κι αυτό εμείς ποτέ δεν το ξεχνούμε, αλλά το τονίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις. Σε κάθε συνάντησή μας κι εδώ, σ’ όλες τις συναντήσεις που είχαμε στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Οφείλουμε όλοι μας να είμαστε ενωμένοι και να βλέπουμε το κοινό καλό κι όχι το προσωπικό και πολιτικό. Να βλέπουμε σ’ όλες τις κινήσεις μας το καλό της Κύπρου μας, γιατί μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας».