Skip to main content

Απαλλάχθηκε από τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα η δυτική Θεσσαλονίκη (vid)

Ένα πρόβλημα 15 ετών βρήκε επιτέλους λύση. Πέντε τόνοι ληγμένων φυτοφαρμάκων απομακρύνθηκαν και έπαψε μια απειλή για τη δημόσια υγεία.

Οριστικό τέλος σε ένα από τα μείζονα προβλήματα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον στη δυτική Θεσσαλονίκη έβαλε σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με την απομάκρυνση των επικίνδυνων φυτοφαρμάκων από την παλιά καπναποθήκη της Σταυρούπολης (επί της Σοφοκλέους 34).



Για να απομακρυνθούν οι περίπου πέντε τόνοι επικίνδυνων φυτοφαρμάκων στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση από χτες, καθώς μόνο απλή υπόθεση δεν είναι μια τέτοια διαδικασία. Αρκεί κάποιος να σκεφτεί ότι η Περιφέρεια προσπαθεί να καθαρίσει το κτήριο από το 2012 για να τα καταφέρει οχτώ χρόνια μετά! Τα δε φυτοφάρμακα βρίσκονται στον τέταρτο όροφο της καπναποθήκης εδώ και 15 χρόνια.



Την επιχείρηση της απομάκρυνσης των ληγμένων φυτοφαρμάκων επέβλεψε σε όλη της τη διάρκεια ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, ο οποίος τόνισε ότι «επιτέλους η δυτική Θεσσαλονίκη απαλλάσσεται από έναν βραχνά πολλών ετών. Στην καρδιά της δυτικής Θεσσαλονίκης, το κτήριο του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού, συνιστούσε μια μόνιμη απειλή για τη δημόσια υγεία, λόγω των ληγμένων, επικίνδυνων φυτοφαρμάκων στον τέταρτο όροφο, που μας άφησε... προίκα μαζί με το κτήριο ο Οργανισμός με τη διάλυσή του. Κανείς δεν αναλάμβανε το κόστος της ασφαλούς απομάκρυνσης και καταστροφής των φυτοφαρμάκων. Εμείς ως Περιφέρεια με επιμονή και διαρκή προσπάθεια καταφέραμε να βρούμε τη λύση και με την ολοκλήρωση της παρέμβασής μας πλέον κανένας κίνδυνος δε θα ελλοχεύει ούτε για τη δημόσια υγεία, ούτε για το περιβάλλον. Το όφελος είναι διπλό. Διότι πέρα από την εξάλειψη των κινδύνων, ουσιαστικά μιας γάγγραινας για τη δυτική Θεσσαλονίκη, η Περιφέρεια θα μπορέσει επιτέλους να αξιοποιήσει ένα κτήριο, του οποίου η χρήση της έχει παραχωρηθεί και το οποίο βρίσκεται σε κομβικό σημείο της περιοχής, κοντά στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, πίσω από το δημαρχείο Παύλου Μελά».



Στη σημερινή επιθεώρηση της επιχείρησης παρών ήταν και ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, σηματοδοτώντας και τη σπουδαιότητα που έχει για την περιοχή η λύση ενός προβλήματος 15 ετών.

Οι εργασίες άρχισαν χτες και με βάση τη σύμβαση που έχει υπογραφεί με τον ανάδοχο, οι εργασίες απομάκρυνσης θα ολοκληρωθούν σε ένα μήνα και τα επικίνδυνα απόβλητα θα καταστραφούν με πιστή τήρηση των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας.



Χτες συσκευάστηκαν εκ νέου τα φυτοφάρμακα για να μην υπάρχουν διαρροές, αν και έπειτα από τον έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε πως παρά την πολυετή παραμονή τους στον τέταρτο όροφο της παλιάς καπναποθήκης οι συσκευασίες δεν είχαν αλλοιωθεί. Τοποθετήθηκαν όλα σε παλέτες, έτοιμα για τη σημερινή απομάκρυνσή τους.

Σήμερα με ειδικό γερανοφόρο όχημα κατέβηκαν από τον τέταρτο όροφο και τοποθετήθηκαν σε ειδικά φορτηγά, προκειμένου με ασφάλεια να μεταφερθούν διασυνοριακά στη Γερμανία και στη Γαλλία, όπου σε ειδικές εγκαταστάσεις θα καταστραφούν σε αδειοδοτημένες γι' αυτό το σκοπό μονάδες.



Ορισμένες από τις ουσίες που περιέχονται είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνες, όπως βρωμιούχο μεθύλιο, φωσφορούχο αργίλιο και υγρά φυτοφάρμακα σε φιάλες.



Η Περιφέρεια φρόντισε ώστε να υπάρχει σήμανση σε όλη την περιοχή, ώστε να μην πλησιάζει ο κόσμος όσο διαρκεί η απομάκρυνση, ελήφθησαν όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, έγιναν μετρήσεις, οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους φορούν ειδικές μάσκες, ενώ επί τόπου βρίσκονται και τα μέλη της επιτροπής παρακολούθησης – παραλαβής για να επιθεωρούν τις εργασίες.

Περιγράφοντας το ιστορικό της υπόθεσης, ο κ. Γιουτίκας επισήμανε ότι παρά τις προσπάθειες της Περιφέρειας να αναλάβει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (στο οποίο ανήκε ο Εθνικός Οργανισμός Καπνού) το κόστος και τη διαδικασία της απομάκρυνσης των ληγμένων φυτοφαρμάκων, αυτό δεν κατέστη δυνατό. Η Περιφέρεια διασφάλισε τα απαιτούμενα κονδύλια και κίνησε τις διαδικασίες από το 2012. Δυο διαγωνισμοί κηρύχθηκαν άγονοι, είτε επειδή οι συμμετέχοντες δεν ήταν εταιρίες κατάλληλες, είτε λόγω ενστάσεων. Ο νέος ανάδοχος είναι εξειδικευμένη εταιρία, ενώ στο μεσοδιάστημα είχε σφραγιστεί ο χώρος, ώστε να μην επιτρέπεται η πρόσβαση οποιουδήποτε στον τέταρτο όροφο.

Σύμφωνα με την καταγραφή που έχει προηγηθεί τα προς απομάκρυνση υλικά είναι σε 403 μεταλλικά δοχεία με σακίδια φωσφορούχου αργιλίου, 188 χαλύβδινες φιάλες κενές και με περιεχόμενο υγροποιημένο αέριο υπό πίεση βρωμιούχο μεθύλιο, επτά πλαστικά δοχεία κενά και με περιεχόμενο 2,2-dichlorovinyl dimethyl phosphate (DDVP, diclorvos) και δύο μεταλλικά δοχεία κενά με πυρεθρίνη. Την καταστροφή τους έπρεπε να έχει κάνει ο πρώην Εθνικός Οργανισμός Καπνού, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ, οπότε η Περιφέρεια κληρονόμησε εκτός από την καπναποθήκη και το πρόβλημα...

Πλέον το επόμενο βήμα για την Περιφέρεια είναι η αξιοποίηση της παλιάς καπναποθήκης και η χρήση της, κάτι που θα ανακοινωθεί σε επόμενο χρόνο, αφού λήξουν οι εργασίες απομάκρυνσης των φυτοφαρμάκων και καθαρισμού του χώρου.