Skip to main content

Απαλλάχθηκε οριστικά από τον αμίαντο το πρώην εργοστάσιο Χίτζου (vids)

Επιτέλους τέλος για την εστία μόλυνσης που βρισκόταν δίπλα σε σχολεία και στον πνεύμονα πρασίνου της περιοχής, το στρατόπεδο Καρατάσιου - Το χρονικό

Παρελθόν αποτελεί από σήμερα μια σοβαρότατη απειλή για την υγεία 700 και πλέον μαθητών, αλλά και των κατοίκων της περιοχής Ανθοκήπων - Καρατάσιου, του δήμου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, δίνεται σήμερα με την απομάκρυνση των τελευταίων 41 τόνων αμιάντου από το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο σωληνουργίας Χίτζου.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε το 2008, όταν λεηλατήθηκαν τα σίδερα από τη στέγη του εργοστασίου και ο αμίαντος θρυμματίστηκε στο δάπεδο, με αποτέλεσμα για δέκα χρόνια να παραμένει συσσωρευμένος μαζί με μπάζα και σκουπίδια δίπλα στο σχολικό συγκρότημα Καρατάσιου.

Η δικαστική διαμάχη για το ιδιοκτησιακό και τις ποινικές ευθύνες της ρύπανσης του χώρου καθυστερούσε τη λύση του προβλήματος. Έτσι με πρωτοβουλία του Δήμου Παύλου Μελά και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου προχώρησε μια συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Πράσινο Ταμείο, τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τον καθαρισμό του χώρου και την απομάκρυνση του επικίνδυνου αμιάντου.

Διαβάστε περισσότερα και δείτε φωτογραφίες και βίντεο στη Greenagenda.gr