Skip to main content

Απάντηση Κυριζίδη στην καταγγελία για τις χορηγίες στον Δ.Θεσσαλονίκης

Τι αναφέρει στην απάντησή του ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Μάκης Κυριζίδης για τις χορηγίες

Απάντηση στην επιστολή των τριών δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, μελών της Οικονομικής Επιτροπής με την οποία αναφέρονται στις χορηγίες οι οποίες έγιναν προς τον δήμο την εορταστική περίοδο, δίνει ο πρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής και αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Μάκης Κυριζίδης.

Στην επιστολή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι κοινή δήλωση Ανδρέας Κουράκης, Έλλη Χρυσίδου και Σταύρος Καλαϊτζίδης εκφράζουν τη δυσφορία τους για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Οικονομική Επιτροπή.

Διαβάστε: Καταγγελία για τις χορηγίες στον δήμο Θεσσαλονίκης - Η κοινή επιστολή

Όπως αναφέρει στην απάντησή του ο κ. Κυριζίδης, «όπως ορίζει η νομοθεσία, οιοσδήποτε δημοτικός Σύμβουλος, πέραν του δικαιώματος να ψηφίζει ή να καταψηφίζει τις εισηγήσεις της διοίκησης, δικαιούται δια αιτήσεως την παροχή εγγράφων και εξηγήσεων από την διοίκηση για όποιο θέμα επιθυμεί. Αυτή είναι η νόμιμη οδός κι όχι η στείρα αντιπολίτευση».

Αναφερόμενος στους χαρακτηρισμούς που του απέδωσαν οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι Ανδρέας Κουράκης, Έλλη Χρυσίδου και Σταύρος Καλαϊτζίδης, ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής σημειώνει ότι «γίνονται από αντιπολιτευτικό παροξυσμό».

Αναλυτικά η απάντηση του κ. Κυριζίδη:

Σύμφωνα με το άρθρο 72 του Ν. 3852/2010, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 3 του Ν. 4623/2019 αρμόδια για την αποδοχή δωρεών είναι η Οικονομική Επιτροπή. Σύμφωνα με την 14903/2019 απόφαση Δημάρχου αρμόδιος για την εισήγηση προς την οικονομική επιτροπή για την αποδοχή δωρεών είναι ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Μιχαήλ Κούπκας.

Έτσι και στην προηγούμενη οικονομική επιτροπή, ήρθε εισήγηση του Αντιδημάρχου Οικονομικών για αποδοχή δωρεών, που δόθηκαν στο πλαίσιο της διοργάνωσης των εορτών Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά 2019-2020. Συγκεκριμένα, η εισήγηση (η οποία υπερψηφίστηκε) αφορούσε δωρεές από : ΕΥΑΘ (εταιρία ύδρευσης και αποχέτευσης), Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, Εταιρία προμήθειας ΑΕΡΙΟΥ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε., Coca Cola Ελλάς Α.Ε., Japan Tobacco International, ΕΛΛΗΝΑΙΡ Ανώνυμη Αεροπορική Εταιρία, Γκόφας και ΣΙΑ ΙΚΕ, ΟΝΕ SALONICA κτλ, και στην οποία περιλαμβάνονταν οι εργασίες που ανέλαβαν στον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο, κοστολόγησή τους και τα πλήρη φορολογικά στοιχεία των εταιριών ώστε να μην υπάρχει ίχνος αδιαφάνειας. Ενημερώνω ότι και σε προηγούμενες συνεδριάσεις είχαν έρθει άλλες εισηγήσεις από δωρεές άλλων εταιριών οι οποίες υπερψηφίστηκαν.

Παράλληλα, όπως ορίζει η νομοθεσία, οιοσδήποτε δημοτικός Σύμβουλος, πέραν του δικαιώματος να ψηφίζει ή να καταψηφίζει τις εισηγήσεις της διοίκησης, δικαιούται δια αιτήσεως την παροχή εγγράφων και εξηγήσεων από την διοίκηση για όποιο θέμα επιθυμεί. Αυτή είναι η νόμιμη οδός κι όχι η στείρα αντιπολίτευση με άναρθρες κραυγές στην οικονομική επιτροπή και σχόλια του τύπου «αν έρχονταν ναρκέμποροι να σας δωρίσουν θα δεχόσασταν;» ή παρεμβάσεις άσχετες με την συζήτηση του θέματος.

Έτσι λοιπόν, για το ίδιο θέμα, όπως δικαιούται η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» κα. Κατερίνα Νοτοπούλου, κατέθεσε αίτημα (με αριθμό πρωτοκόλλου 54879/10.2.2020) για παροχή εγγράφων και καταστάσεων των χορηγών των Χριστουγέννων και ήδη δόθηκε απάντηση και της αποστείλλαμε πλήρη φάκελο (κανονιστικές αποφάσεις, κανονισμός λειτουργίας αγορών, 42 εισηγήσεις δωρεών 2019, 7 εισηγήσεις δωρεών 2020, 2 αναλυτικοί πίνακες, 18 επιστολές δωρητών, 1 αναλυτική κατάσταση όλων των δωρεών) για να τις παραδοθεί με όλα τα στοιχεία που αιτήθηκε.

Οι συνάδελφοι προφανώς έχουν συνηθίσει σε άλλες διαδικασίες, σε διοίκηση και αντιπολίτευση χωρίς ουσία, σε αντιπολίτευση δια του διαδικτύου και επιθυμούν να ομιλούν ακατάπαυστα χωρίς αντίλογο.

Δέχομαι ότι χαρακτηρισμοί ως «ανίκανος», «περίεργα και αναπάντητα», «αναζητηθούν απαντήσεις από ανώτερες αρχές» γίνονται από αντιπολιτευτικό παροξυσμό. Αντί αυτού δύναται να ακολουθήσουν την οδό που ορίζει ο νόμος και ακολούθησε ήδη η κα Νοτοπούλου αλλά και άλλοι συνάδελφοι για άλλα θέματα.

Η διαφάνεια και η σοβαρότητα πρέπει να διέπει και τους διοικούντες αλλά και τους αντιπολιτευόμενους που θέλουν να προσφέρουν.


Εφραίμ Κυριζίδης
Πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής
Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων