Skip to main content

Κόντρα Πολάκη-διοίκησης του Παπαγεωργίου για τον διορισμό διευθυντή

Ο πρόεδρος του Παπαγεωργίου καταγγέλλει την προσπάθεια του υπουργείου να διορίσει άτομο δικής του επιλογής για να διευθύνει το νοσοκομείο.

Απάντηση προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, δίνει με επιστολή του ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Βασίλης Παπάς σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με την προσφυγή της Διοίκησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της βούλησης του υπουργείου να αλλάξει τον τρόπο ορισμού του Γενικού Διευθυντή του ιδρύματος. 

Σε δήλωσή του τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Πολάκης έκανε λόγο για «πρωτοφανή κίνηση σαμποταρίσματος της πολιτικής του Υπουργείου» και ανέφερε πως «εντός αυτού του νέου συμβολαίου που επιχειρούμε να διαμορφώσουμε στο χώρο της Υγείας, δεν χωράνε ούτε εκβιασμοί ούτε μικροπολιτικά παιχνίδια που αποσκοπούν στη διατήρηση της αδιαφάνειας και διατήρησης μικρό εξουσιών».

Απαντώντας, ο πρόεδρος του νοσοκομείου αναφέρει πως «είναι η πρώτη φορά στα 18 χρόνια λειτουργίας του Νοσοκομείου που υπάρχει αντιδιαμετρική αντίληψη μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και αυτό οφείλεται στην ορατή προσπάθεια που καταβάλλει το Υπουργείο να έχει τον τελευταίο λόγο στην επιλογή του Γενικού Διευθυντή, προκειμένου να διορίσει άτομο δικής του επιλογής για να διευθύνει το Παπαγεωργίου».

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Παπά:

«Κύριε Υπουργέ,

Όπως πολύ ορθά επισημαίνετε στην ανακοίνωση που εκδώσατε προς τα Μ.Μ.Ε. πρόσφατα (29-03-2018), το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο, 3 μέλη του οποίου διορίζονται από το Ίδρυμα Παπαγεωργίου, 3 μέλη από τον εκάστοτε Υπουργό και ένα μέλος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Βρίσκομαι στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου εδώ και 18 χρόνια ως εκπρόσωπος του Ιδρύματος Παπαγεωργίου από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του.

Στα 18 αυτά χρόνια έχουν αλλάξει 14 υπουργοί των διαφόρων πολιτικών παρατάξεων που κυβέρνησαν τη χώρα μας.

Είναι, επίσης, γνωστό πως κάθε πολιτική παράταξη που αναλάμβανε την εξουσία και συνεπώς τη διακυβέρνηση της χώρας, άλλαζε τα τρία μέλη και διόριζε τα δικά της.

Σταθερά παρέμειναν τα 3 μέλη που όρισε το Ίδρυμα Παπαγεωργίου και εν πολλοίς τα μέλη που όρισε το Α.Π.Θ., καθώς, όπως θα σας είναι γνωστό, ένας μεγάλος αριθμός Πανεπιστημιακών Κλινικών και Εργαστηρίων έχουν εγκατασταθεί στο Παπαγεωργίου προσφέροντας για το κοινό συμφέρον τις υπηρεσίες τους.

Στα 18 χρόνια της λειτουργίας οι διατελέσαντες σύμβουλοι όλων των παρατάξεων (27 στον αριθμό) αγωνίστηκαν, με ομοθυμία, ξέφυγαν από τον μικρόκοσμο της ιδιοτέλειας και μοιράστηκαν μεταξύ τους τη χαρά της δημιουργίας και της προσφοράς, καθώς έβλεπαν τις ανιδιοτελείς προσπάθειές τους να βγάζουν καρπούς και να γίνονται ποιότητα ζωής.

Και θα πρέπει, επίσης, προς τιμή τους, να αναφερθεί πως δεν δίστασαν πολλές φορές να έρθουν σε αντίθεση με την πολιτική ηγεσία που τους διόρισε, όταν κάποιες προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν ήταν προς το συμφέρον του Νοσοκομείου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως σε αυτή την κοινή συναντίληψη και τους κοινούς αγώνες των προηγηθέντων μελών των Διοικητικών Συμβουλίων οφείλεται η συνεχής μέχρι σήμερα διαχρονική ανοδική πορεία του Παπαγεωργίου.

Και αυτή πιστεύω πως είναι η βασική συνιστώσα, ώστε το Παπαγεωργίου να θεωρείται σήμερα ως το κορυφαίο Νοσοκομείο στον ελλαδικό χώρο και ίσως ένα από τα πιο αξιόλογα στην Ευρώπη.

Η άλλη βασική παράμετρος είναι οι ιδιαίτερες και φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν όλοι οι εργαζόμενοι, καθώς αντιλαμβάνονται πως ο δύσκολος αγώνας τους έχει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

Διάβασα, με ιδιαίτερα δυσάρεστη έκπληξη, τα όσα αναφέρατε στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο (29-03-2018) και που οφείλονται προφανώς στην ενημέρωση που είχατε από τα 3 μέλη που έχετε διορίσει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου.

Δυστυχώς, θα πρέπει να γνωρίζετε πως είναι η πρώτη φορά στα 18 χρόνια λειτουργίας του Νοσοκομείου που υπάρχει αντιδιαμετρική αντίληψη μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και αυτό οφείλεται στην ορατή προσπάθεια που καταβάλλει το Υπουργείο να έχει τον τελευταίο λόγο στην επιλογή του Γενικού Διευθυντή, προκειμένου να διορίσει άτομο δικής του επιλογής για να διευθύνει το Παπαγεωργίου.

Και αυτό, όπως είναι γνωστό, έρχεται σε αντίθεση με τη σύμβαση που έχει υπογράψει και ψηφίσει ομόφωνα από το ελληνικό κοινοβούλιο και δεν είναι δυνατόν, δεν είναι σύννομο να τροποποιηθεί μονομερώς με απόφαση υπουργού.

Σας ενημερώνω πως τα όσα ατεκμηρίωτα, γενικά και αόριστα αναφέρετε στην ανακοίνωση, περί μικροπολιτικών παιχνιδιών, αδιαφάνειας και εκβιασμών, είναι παντελώς άγνωστα στον τρόπο διοίκησης του Παπαγεωργίου.

Πιστεύω πώς όλα αυτά εκπορεύονται από την πληροφόρηση που έχετε από τα 3 από εσάς διορισμένα μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου και στοχεύουν σε ό,τι τους ενοχλεί. Στην αποκαθήλωση του Προέδρου που αντιστέκεται στην προτεινόμενη υποβάθμιση του Νοσοκομείου.

Εάν έχετε διαπιστώσει την παραμικρή δυσλειτουργία στο Παπαγεωργίου θα πρέπει να την καταθέσετε άμεσα και συγκεκριμένα στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Σε ό,τι αφορά στο διορισμό των 9 ατόμων για το Τ.Ε.Π. είμαστε απόλυτα σύμφωνοι και θα συμφωνήσουμε πάραυτα χωρίς, περίεργα, να θεωρείται ως απαραίτητη προϋπόθεση της προκήρυξης η αποδοχή μιας νομοθετικής ρύθμισης που θα κριθεί σύντομα από τα ελληνικά δικαστήρια, όπου έχουν προσφύγει τόσο το Νοσοκομείο όσο και το Ίδρυμα Παπαγεωργίου.

Πιστεύω, επίσης, πως σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα το Παπαγεωργίου κατέχει την 2η παραγωγικότερη θέση μεταξύ των 151 Δημοσίων Νοσοκομείων που λειτουργούν στη χώρα μας και που σας διαβεβαιώνω πως έχει τη δυνατότητα να πάει ακόμη καλύτερα αν αντιμετωπιστεί ισότιμα με τα υπόλοιπα Δημόσια Νοσοκομεία και αν μας επιτραπεί να προσλάβουμε το απαραίτητο προσωπικό που θα μας δώσει τη δυνατότητα να λειτουργήσουμε όλες τις υποδομές και καθώς πολλές από αυτές παρέμειναν ανενεργείς, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά μεγέθη που αναφέρονται στην ανακοίνωση σας, είναι γνωστό πως σήμερα ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στο Παπαγεωργίου περισσότερο από 270.000.000 ευρώ για υπηρεσίες που παρείχε αθροιστικά τα τελευταία χρόνια και καθώς είναι, εξ’ όσων γνωρίζω, το μόνο Δημόσιο Νοσοκομείο στην Ελλάδα που λειτουργεί χωρίς ελλείμματα, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη χώρα μας.

Είναι, επίσης, απόλυτα αληθές πως επί των ημερών σας το Νοσοκομείο χρηματοδοτήθηκε, ικανοποιητικά σε σχέση με προηγούμενες περιόδους, καθώς επίσης και στο πλαίσιο των γενικών δυνατοτήτων σε προσλήψεις προσωπικού.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΠΑΣ».