Skip to main content

Απάντηση Siemens στην επιστολή του Παμπούκη

Απαντητική επιστολή στον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, ο οποίος είχε απευθυνθεί στη γερμανική πλευρά ζητώντας συνδρομή στο έργο της εξεταστικής και της Δικαιοσύνης, απέστειλε ο αντιπροέδρος της μ
Ενθαρρυντική προοπτική χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τη Siemens, Σήφης Βαλυράκης, την αποστροφή της επιστολής του αντιπροέδρου της μητρικής γερμανικής εταιρείας, Πέτερ Ζόλμσεν, ότι η εταιρεία του δεν θα ασκήσει το εκ του νόμου δικαίωμά της να εναντιωθεί στη δημοσιοποίηση στοιχείων που τυχόν θα λάβει η ελληνική πλευρά από τις διωκτικές αρχές Γερμανίας και ΗΠΑ.

Η επιστολή εστάλη στον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, ο οποίος είχε απευθυνθεί στη γερμανική πλευρά ζητώντας συνδρομή στο έργο της εξεταστικής και της Δικαιοσύνης.

Στην απαντητική επιστολή του αντιπροέδρου της μητρικής εταιρείας εκφράζεται έκπληξη από την κριτική ότι η Siemens Ελλάδος δεν υποστηρίζει τη συνεχιζόμενη έρευνα, αλλά ταυτόχρονα εκφράζεται η διαβεβαίωση ότι «δεν υπάρχει άλλο σχετικό ερευνητικό υλικό που να αφορά στην Ελλάδα, το οποίο θα μπορούσε να παρασχεθεί».

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της εσωτερικής κάθαρσης της εταιρείας αντικαταστάθηκε η ανώτατη διοικητική ομάδα που ενεπλάκη στο θέμα των «μαύρων ταμείων», όπως επίσης και στη Siemens Ελλάδος.

Γνωστοποιείται επίσης ότι η μητρική εταιρεία θα προσπαθήσει να οργανώσει συναντήσεις στο Μόναχο και στα μέλη της ελληνικής επιτροπής με τους Ράινχαρντ Σίκατσεκ, Μίχαελ Κουτσενρόιτερ και Μιχάλη Χριστοφοράκο, «χρησιμοποιώντας κάθε νόμιμο μέσο για να τους υποχρεώσουμε να συνεργαστούν».

Ο κ. Βαλυράκης μιλώντας στους δημοσιογράφους παραδέχθηκε ότι υπάρχει δυστοκία από πλευράς Χριστοφοράκου να καταθέσει, κι αυτός είναι ο λόγος που καθυστερεί η μετάβαση κλιμακίου της εξεταστικής στο Μόναχο: «Εμείς θέλουμε το πακέτο των τριών», σχολίασε ο κ. Βαλυράκης.

Παπαδημούλης: H Siemens δεν πιέστηκε ποτέ, κι ούτε τώρα, από την ελληνική πολιτεία

Σχολιάζοντας την επιστολή Ζόλμσεν ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η Siemens δεν πιέστηκε ποτέ, κι ούτε τώρα πιέζεται από την ελληνική πολιτεία και γι΄ αυτό συνεχίζει να μας «δουλεύει ψιλό γαζί», παριστάνοντας ότι συνεργάζεται.

Είναι προφανές ότι η Siemens μάς δουλεύει διπλωματικά, σχολίασε από την πλευρά του ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ. «Εχει όλα τα στοιχεία, έχει κλείσει την υπόθεση και τώρα εμφανίζεται ότι δεν έχει τίποτε άλλο».

Θέμα επίσης ανέκυψε με τον κατάλογο που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τα ονόματα δέκα πρώην υπουργών, από τους οποίους θα ζητηθεί να ανοίξουν αυτοβούλως τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Στη δημοσιοποίηση των ονομάτων αντέδρασαν από το ΠΑΣΟΚ οι Θανάσης Παπαγεωργίου και Ανδρέας Μακρυπίδης, αλλά και η πτέρυγα της Αριστεράς.

Ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε ότι η αρχική πρόταση για έλεγχο των υπουργών της εικοσαετίας υιοθετήθηκε ομόφωνα και πρέπει να εφαρμοστεί με θεσμικά κριτήρια για όλους χωρίς εξαιρέσεις: «Όσοι επιχειρήσουν αυθαίρετα να την περιορίσουν μόνον στα «καμένα χαρτιά» για να υπηρετήσουν προφανείς σκοπιμότητες, θα μας βρουν αντίθετους», είπε.

Αλλά και ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) σημείωσε ότι δεν υπήρχε απόφαση για τους δέκα πρώτους κι ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο κατάλογος των υπό έλεγχο πρώην υπουργών.

Πάντως ο πρόεδρος της εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης άφησε να υπονοηθεί ότι ο τρίτος αντιπρόεδρος της επιτροπής ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων των πολιτικών Ευάγγελος Αργύρης του επεσήμανε ότι είναι υπερβολικά μεγάλος ο αριθμός των 95 πολιτικών που κατ΄ αρχήν ζητείται ο έλεγχος των περιουσιακών τους.

Ήδη πάντως για τους υπουργούς για τους οποίους θα ζητηθεί να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί, μάλλον το χρονικό διάστημα ελέγχου θα είναι από το 1997, οπότε υπογράφηκαν οι προγραμματικές συμβάσεις ΟΤΕ και ΟΣΕ, ως σήμερα.