Skip to main content

Η απάντηση του Θεαγενείου στους βουλευτές του ΚΚΕ για τη νέα Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας

Επιστολή της διοικήτριας του Θεαγνείου Νοσοκομείου Ευαγγελίας Κουρτέλη - Ξουρή για τη νέα Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος»

Απάντηση σε όσα αναφέρουν σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης και Γιάννης Δελής για τη μεταφορά της υφιστάμενης Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας του Θεαγένειου νοσοκομείου στη νέα μονάδα στην Πυλαία, δίνει με επιστολή της στη Voria.gr η διοικήτρια του νοσοκομείου Ευαγγελία Κουρτέλη - Ξουρή.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο βουλευτές υποστήριξαν (δείτε αναλυτικά εδώ) ότι η μεταφορά της Ημερήσιας Νοσηλίας στη νέα Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» με δωρεά της Μαριάννας Λάτση, που θα στεγάζεται σε κτηριακές εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, έχει προκαλέσει ανησυχία σε προσωπικό και ασθενείς.

Η διοικήτρια του νοσοκομείου κάνει λόγο για «μη διασταυρωμένες πληροφορίες» και παραθέτει την ακόλουθη απάντηση για την αποκατάσταση, όπως τονίζει, της αλήθειας και έγκυρης ενημέρωσης του κοινού:

1. Για το σχεδιασμό των κατάλληλων θέσεων στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» στη θέση Ρίγανη Πυλαίας, επιλήφθηκε μία Επιστημονική Επιτροπή που ορίστηκε απ’ το Νοσοκομείο. Η Επιτροπή ζήτησε να γίνει σύσταση τριών νέων θέσεων Παθολόγων – Ογκολόγων, όπως και έγινε. Οι εγκεκριμένες αυτές ήδη θέσεις  βρίσκονται  σε διαδικασία κρίσης από το αρμόδιο προς τούτο Συμβούλιο Επιλογής Κρίσεων της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης. Επιπλέον αυτών των τριών θέσεων εγκρίθηκαν και άλλες τρεις μόνιμες θέσεις Ιατρών λοιπών ειδικοτήτων. Πέραν αυτών και με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου αιτήθηκαν για τη λειτουργία της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» και θέσεις επικουρικού προσωπικού που όλες εγκρίθηκαν (Παθολογίας-Ογκολογίας, Αναισθησιολογίας, Καρδιολογίας κ.λ.π.).

2. Για την Αιματολογική Κλινική συγκεκριμένα,  η αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή δεν αιτήθηκε εξαρχής σύσταση νέων θέσεων. Να σημειωθεί εδώ ότι η συγκεκριμένη κλινική έχει 100% κάλυψη των οργανικών της θέσεων. Εκ των υστέρων και πολύ πρόσφατα ζητήθηκε μετατροπή  κενής οργανικής θέσης σε θέση Επιμελητή Β’ Αιματολογίας, γεγονός που η Διοίκηση του Νοσοκομείου απεδέχθη.

3. Το Νοσοκομείο εξυπηρετεί σε εγκαταστάσεις του 1965-1966 τα 2/3 της Ελληνικής Επικράτειας. Συγκεκριμένα εξυπηρετεί ημερησίως μόνο στα Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου 500 άτομα σε χώρο 120 τ.μ., γι’ αυτό το λόγο ο κύριος Πρωθυπουργός της χώρας εξήγγειλε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τη δημιουργία του Νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου-Συγκροτήματος.

4. Η κατανομή και οργάνωση του προσωπικού ορίστηκε όπως προαναφέραμε από την αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή.

5. Στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» έχει τοποθετηθεί ρομποτικό μηχάνημα διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων και ήδη το Νοσοκομείο βρίσκεται στη διαδικασία προμήθειας και δεύτερου ρομποτικού μηχανήματος. Αναφορικά με τις διαλύσεις των κυτταροστατικών φαρμάκων για τις ογκολογικές κλινικές στο Νοσοκομείο θα εξακολουθήσουν να γίνονται από έμπειρη εξειδικευμένη ομάδα.

6. Αναφορικά με τις συνθήκες  ασφαλείας στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» σας γνωρίζουμε  ότι υπάρχει SHOCK ROOM, σταθερά σταθμευμένο ασθενοφόρο ιδιοκτησίας του Α.Ν.Θ. «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ», διαφορετική είσοδος – έξοδος για τα επείγοντα περιστατικά και 7θέσιο όχημα για τη μεταφορά ασθενών και προσωπικού από και προς το Νοσοκομείο, δωρεά επίσης της κας Λάτση.
Είναι άξιο μνείας το γεγονός ότι κατά την τελευταία τριετία λειτουργίας της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας στο Νοσοκομείο δεν έγινε καμία απολύτως εισαγωγή ασθενών στη ΜΕΘ.

7. Οι ασθενείς πάντα κατά την πρώτη τους επαφή προσέρχονται στο Νοσοκομείο και στη συνέχεια εφόσον χρειαστούν χημειοθεραπεία μίας ημέρας θα κατευθύνονται στην Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας.

8. Ο ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος  που λειτουργεί στο ΑΝΘ «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» σύντομα θα εμπλουτιστεί και με τις απεικονιστικές εξετάσεις (PACS), δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει τα πάντα.