Skip to main content

Απάντηση ΤΙΤΑΝ στις αντιδράσεις για τα απόβλητα

Απάντηση σε όσους αντέδρασαν σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης να επιτρέψει στο εργοστάσιο «ΤΙΤΑΝ» να χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη αστικά και βιομηχανικά απόβλητα
Απάντηση σε όσους αντέδρασαν σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης να επιτρέψει στο εργοστάσιο «ΤΙΤΑΝ» να χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη αστικά και βιομηχανικά απόβλητα εξέδωσε η εταιρία. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ είναι παραγωγός δομικών υλικών με ιστορία 108 ετών στον ελλαδικό χώρο. Το όνομά της είναι συνδεδεμένο με πρωτοποριακές ενέργειες στην υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας, στην προστασία του περιβάλλοντος και της κοινωνικής ευθύνης. Στις μέρες μας ο μεγάλος στόχος της προστασίας του περιβάλλοντος, που μόλις πριν από λίγα χρόνια ήταν κυρίως η αποφυγή της ρύπανσης και η συνετή διαχείριση των φυσικών πόρων, έχει γίνει πιο ευρύς. Ο λόγος είναι ότι η κοινωνία μας παράγει μεγάλες ποσότητες αποβλήτων κάθε μορφής, τα οποία, ξέρουμε τώρα, ότι δεν επιτρέπονται να ταφούν στη γη».

Οι προηγμένες χώρες όλου του κόσμου έχουν αποδοθεί σε μία προσπάθεια για περισσότερη ανακύκλωση, αλλά και αξιοποίηση των αποβλήτων, αναφέρει η εταιρία. Στον τομέα αυτό, «η ευρωπαϊκή τσιμεντοβιομηχανία συμμετέχει αξιοποιώντας επιλεγμένα, άχρηστα σε άλλους υλικά, για να αντικαταστήσει ένα μέρος των παραδοσιακών πρώτων υλών και των καυσίμων της», σημειώνει.

Μάλιστα, στην ανακοίνωσή της η εταιρία επισημαίνει ορισμένα ερωτήματα, τα οποία θέτει η έννοια της θερμικής αξιοποίησης αποβλήτων, όπως εάν η καύση των υλικών αυτών στον κλίβανο παραγωγής τσιμέντου είναι απολύτως ασφαλής λύση, καθώς και εάν είναι καλύτερη από κάθε άλλη;

«Τα ερωτήματα αυτά, σχετικά νέα στη χώρα μας, έχουν απαντηθεί στις προηγμένες χώρες της κεντρικής και βορείου Ευρώπης εδώ και είκοσι χρόνια. Και έχει αποδειχθεί ότι όχι μόνο δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, αλλά και ότι ο κλίβανος της τσιμεντοβιομηχανίας, λόγω των μοναδικών του ιδιοτήτων, προσφέρει την καλύτερη δυνατή λύση», απαντά η «ΤΙΤΑΝ».

Παράλληλα, διαβεβαιώνει πως, όταν η συγκεκριμένη εταιρία «μελετά την εισαγωγή ενός τέτοιου εναλλακτικού καυσίμου στην παραγωγική της διαδικασία, φροντίζει να εξασφαλίσει πλήρως την υγεία, την ασφάλεια εργασίας και την προστασία του περιβάλλοντος. Εγκαθιστά τα πιο σύγχρονα μηχανήματα που κατασκευάζουν εξειδικευμένοι οίκοι του εξωτερικού. Επιλέγει τα εναλλακτικά υλικά βάσει των αυστηρότερων ευρωπαϊκών κανονισμών. Ελέγχει τακτικά τη συμμόρφωσή τους με τις προδιαγραφές και παρακολουθεί τις εκπομπές».

Επίσης, ενημερώνει ότι, πριν από το στάδιο της εφαρμογής, υποβάλλει πλήρη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, στην οποία αναφέρονται τα υλικά για τα οποία ζητεί άδεια χρήσεως και παρέχονται επιστημονικές αποδείξεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Εξάλλου, όπως αναφέρει, το ίδιο ακριβώς έπραξε και στην περίπτωση του εργοστασίου της στη Θεσσαλονίκη, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2003 με κόστος επένδυσης άνω των 150 εκατ. ευρώ. «Το εργοστάσιο είναι από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη και διαθέτει τεχνολογία αιχμής».

Καταλήγοντας, η «ΤΙΤΑΝ» σημειώνει ότι στο εργοστάσιό της στο Καμάρι Βοιωτίας έχει ήδη μία δεκαετία απολύτως επιτυχημένης και ασφαλούς χρήσεως εναλλακτικών καυσίμων και εκφράζει τη βεβαιότητά της πως το ίδιο επιτυχής θα είναι και η χρήση στο εργοστάσιο Θεσσαλονίκης.