Skip to main content

Απάντηση των ξενοδόχων της Θεσσαλονίκης στις βολές Ρέτσου

Απάντηση στον πρόεδρο του ΣΕΤΕ από την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης: «Δεν αντιταχθήκαμε στη σύναψη Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας»

Απάντηση στη δριμεία επίθεση που εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννη Ρέτσου δίνει η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ).

Σημειώνεται πως ο κ. Ρέτσος έκανε λόγο για «όψιμους, ανίδεους συνδικαλιστές» και αποφάσισε τις προηγούμενες ημέρες την αποχώρηση του Electra Palace από την ΕΞΘ, αντιδρώντας στη στάση του συνδικαλιστικού οργάνου σχετικά με την επεκτασιμότητα της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στον κλάδο των ξενοδοχείων, που τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές Οκτωβρίου (δείτε εδώ).

Με επιστολή της προς τον κ. Ρέτσο η ΕΞΘ, απαντώντας στην επίθεση του κ. Ρέτσου, ξεκαθαρίζει ότι δεν αντιτάχθηκε στη σύναψη Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, σημειώνοντας στόχος της ήταν να καταγγείλει την ΠΟΞ διότι «αφού αποφάσισε να υποβάλλει στο Υπουργείο Εργασίας τα μητρώα των Ενώσεών-Μελών της - ενώ μπορούσε να χρησιμοποιήσει στη διαπραγμάτευση τη δυνατότητα να μην το πράξει».

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει, «η ξεκάθαρη και ομόφωνη απόφαση του σώματος της έκτακτης Γενικής Συνέλευσής μας ήταν η δημόσια καταγγελία της ΠΟΞ διότι αφού αποφάσισε να υποβάλλει στο Υπουργείο Εργασίας τα μητρώα των Ενώσεών-Μελών της - ενώ μπορούσε να χρησιμοποιήσει στη διαπραγμάτευση τη δυνατότητα να μην το πράξει σύμφωνα με τη δυνατότητα που της δίνει η με ΑΠ 32921/2175/13.6.2018 σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας - δεν φρόντισε να ζητήσει προηγουμένως και πριν προβεί στην υποβολή των μητρώων, αντισταθμιστικά οφέλη (μειώσεις εισφορών, μειώσεις φόρων κτλ), από την Πολιτεία, προκειμένου πολλοί συνάδελφοι να μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόσθετο μισθοδοτικό κόστος που επέφερε η υποχρεωτικότητα της ΕΚΣΣΕ».

«Οι ίδιοι δε αυτοί συνάδελφοι ζήτησαν απεγνωσμένα την αρωγή μας και όχι την καθοδήγησή μας - διότι η βασικότερη έννοια του υγειούς συνδικαλισμού είναι η αρωγή και όχι η καθοδήγηση -, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο νέο πρόσθετο μισθολογικό κόστος και παράλληλα στις δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις που τους έχουν επιβληθεί από την Πολιτεία», συνεχίζει.

Τέλος, απαντώντας στα περί «όψιμων και ανίδεων συνδικαλιστών» η ΕΞΘ αναφέρει πως «το ήθος μας δε θα μας επέτρεπε ποτέ να χαρακτηρίσουμε αυτούς με τους οποίους διαφωνούμε, απαντήσεις δίνουμε μόνο με επιχειρήματα».