Skip to main content

ΥΠΕΞ σε Τσαβούσογλου: Δεν υπάρχει «τουρκική μειονότητα», σεβαστείτε τη Λωζάννη

Το ΥΠΕΞ σημειώνει πως οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους

Να σεβαστεί το διεθνές Δίκαιο καθώς και την συνθήκη της Λωζάννης καλεί την Τουρκία το Υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας πως έχει υποχρέωση να την εφαρμόζει.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την διάρκεια της ιδιωτικής επίσκεψης στη Θράκη περί «τουρκικής μειονότητας», ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, τονίζει πως «οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους».

Διαβάστε σχετικά - Στην Κομοτηνή ο Τσαβούσογλου - Συναντήθηκε με τους ψευδομουφτήδες (video)

O Tσαβούσογλου στη Θράκη: Τα «τουρκικά σχολεία», το τσινάρ και τα χειροφιλήματα

Αναλυτικά η ανακοίνωσή του: 

«Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.

Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους.

Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.

Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.

Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».