Skip to main content

Απέχει και σήμερα από το συμβούλιο η παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη»

Η παράταξη του δήμου Θεσσαλονίκης επισημαίνει πως η δια περιφοράς συνεδρίαση και η τηλεδιάσκεψη είναι έκτακτα μέσα που αφορούν μόνο τον κορωνοϊό.

Την αποχή της και από τη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε με επιστολή προς τον πρόεδρο του συμβουλίου η παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη».

Όπως αναφέρει η παράταξη στην εν λόγω επιστολή «τόσο η δια περιφοράς συνεδρίαση, όσο και η τηλεδιάσκεψη είναι έκτακτα μέσα, που δικαιολογούνται μόνον στις περιπτώσεις που τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού καθιστούν αδύνατη τη διά ζώσης διεξαγωγή της συνεδρίασης», συνεπώς «δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως λύσεις, για άλλους λόγους, τους οποίους η διοίκηση δεν έχει εξηγήσει καν».

«Είναι δυνατόν η διεξαγωγή κανονικής συνεδρίασης να βαφτίζεται "αέναη πολιτικολογία"; Τι θέλει πραγματικά η Διοίκηση, μήπως να τις καταργήσουμε; Αυτά τα πράγματα είναι πρωτοφανή, και δείχνουν πολύ άσχημη εικόνα προς τα έξω για τον τρόπο που λειτουργεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης» σχολιάζει η δημοτική παράταξη.

Αναλυτικά η επιστολή της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη» προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, για τη μέσω τηλεδιάσκεψης σημερινή (6/8/2020) έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου:

«Κύριε Πρόεδρε,

Σας ενημερώνουμε ότι θα απέχουμε από την σημερινή τηλεσυνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Προϋπόθεση συμμετοχής μας είναι να διαφυλαχθεί ο δημόσιος και ανοιχτός χαρακτήρας της συνεδρίασης, όπως εξάλλου ορίζεται πάγια από την σχετική νομοθεσία: «Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είναι δημόσια, εκτός αν ληφθεί απόφαση με πλειοψηφία των 3/5 του συνολικού αριθμού των μελών του, η οποία αιτιολογείται ειδικά και απαγγέλλεται σε δημόσια συνεδρίαση, ότι η συνεδρίαση πρέπει να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών» (άρθρο 74 του ν. 4555/2018). Αξίζει να σημειώσουμε ότι η προϋπόθεση περί δημόσιου χαρακτήρα της συνεδρίασης καλύπτεται και στην περίπτωση της κεκλεισμένων των θυρών σύγκλησης του σώματος, από την τηλεοπτική κάλυψη της συνεδρίασης.

Τόσο η δια περιφοράς συνεδρίαση, όσο και η τηλεδιάσκεψη είναι έκτακτα μέσα, που δικαιολογούνται μόνον στις περιπτώσεις που τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού καθιστούν αδύνατη τη διά ζώσης διεξαγωγή της συνεδρίασης (σύμφωνα με την υπουργική εγκύκλιο 18318/13.03.2020).

Δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως λύσεις, για άλλους λόγους, τους οποίους η διοίκηση δεν έχει εξηγήσει καν: Γιατί δεν ανακοίνωσε την διεξαγωγή κανονικής συνεδρίασης γι’ αυτήν την εβδομάδα εφ’ όσον είναι επείγοντα τα θέματα; Σε αυτό το ερώτημα δεν έχει απαντήσει ακόμα, προτιμώντας να απευθύνει συκοφαντίες για υποτιθέμενες «προσωπικές και πολιτικές σκοπιμότητες».

Επί τέλους μόνο σε αυτό το πολιτικό επίπεδο μπορεί να κάνει διάλογο η Διοίκηση; Είναι δυνατόν η διεξαγωγή κανονικής συνεδρίασης να βαφτίζεται «αέναη πολιτικολογία»; Τι θέλει πραγματικά η Διοίκηση, μήπως να τις καταργήσουμε; Αυτά τα πράγματα είναι πρωτοφανή, και δείχνουν πολύ άσχημη εικόνα προς τα έξω για τον τρόπο που λειτουργεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Τουλάχιστον σε ό,τι μας αφορά δεν θα συνδράμουμε σε αυτήν την εικόνα.»