Skip to main content

Συγκίνησε ο απόπλους του θρυλικού Αβέρωφ από τη Θεσσαλονίκη (φωτο+vid)

Το αποχαιρέτησαν με συγκλονιστικό τρόπο δεκάδες Θεσσαλονικείς, ενώ όσοι διέρχονταν με τα οχήματά τους από τη λεωφόρο Νίκης κόρναραν παρατεταμένα

Αναχώρησε το θρυλικό θωρηκτό Αβέρωφ από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, λίγο πριν τις 10:00 σήμερα, με προορισμό τη μόνιμη θέση ελλιμενισμού του, στη Μαρίνα Φλοίσβου, όπου αναμένεται να καταπλεύσει το πρωί της Πέμπτης.

Το θωρηκτό έγραψε... κι άλλη ιστορία κατά τη δίμηνη παρουσία του στην πόλη, καθώς το επισκέφθηκαν περισσότεροι από 135.000 άνθρωποι, ένας ιδιαίτερα εντυπωσιακός αριθμός. 

Από αυτούς, τα 35.000 ήταν παιδιά από 350 σχολεία της Θεσσαλονίκης, αλλά και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι κατά την ετήσια παρουσία του στη Αθήνα το Αβέρωφ επισκέπτονται μόλις 55.000 άνθρωποι.

Κατά τον απόπλου του, το Αβέρωφ αποχαιρέτησαν, με συγκινητικό τρόπο, δεκάδες Θεσσαλονικείς από την προβλήτα Ά του λιμανιού και από την παλιά παραλία, ενώ άλλοι, που διέρχονταν με τα οχήματά τους από τη λεωφόρο Νίκης, στη θέα της αναχώρησής τους, κόρναραν παρατεταμένα. Μικροί και μεγάλοι στάθηκαν και το κοίταζαν να απομακρύνεται, κουνούσαν τα χέρια και φώναζαν στους ναύτες «Καλό ταξίδι».

Υπενθυμίζεται ότι το θωρηκτό είχε καταπλεύσει στη «Νύφη του Θερμαϊκού» στις 7 Οκτωβρίου, στις 11:20, έπειτα από ταξίδι δυόμισι περίπου ημερών. Κατά τον κατάπλου του «Αβέρωφ» μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού απέδιδε τιμές.

Η τελευταία ημέρα επισκεπτηρίου στη Θεσσαλονίκη ήταν η περασμένη Κυριακή. Κατά τον πλου του, το θωρηκτό συνοδεύεται από τη φρεγάτα ΕΛΛΗ, καθώς και από άλλα πλωτά σκάφη ιδιωτών και φορέων.

(βίντεο Facebook Χαρούλα Χριστοδούλου)