Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Απέραντες λίμνες οι δρόμοι στην περιοχή της Λαχαναγοράς (vid)

Η οδός Πόντου και οι κάθετοι δρόμοι, που βρίσκονται δεκάδες επιχειρήσεις, είναι πλημμυρισμένοι για άλλη μια φορά, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις

Σε απέραντες λίμνες έχουν μετατραπεί οι δρόμοι στην περιοχή της Λαχαναγοράς, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών.

Η οδός Πόντου και οι κάθετοι δρόμοι, που βρίσκονται δεκάδες επιχειρήσεις, είναι πλημμυρισμένοι για άλλη μια φορά.

Η περιοχή της Λαχαναγοράς αντιμετωπίζει μείζον ζήτημα αντιπλημμυρικής προστασίας. Σε κάθε έντονη βροχόπτωση πλημμυρίζει, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα σε οικισμούς, μετακινήσεις, μεταφορές και παραγωγική δραστηριότητα.

«Στη συγκεκριμένη περιοχή πλημμυρίζουν συνέχεια οι δρόμοι, αφού δεν υπάρχει τοπικό χωροταξικό, οπότε δεν υπάρχουν και δίκτυα αποχέτευσης και ομβρίων», επισημαίνει στη Voria.gr ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης.

Όπως αναφέρει, όλες οι επιχειρήσεις και οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί λειτουργούν σε συνθήκες πρωτόγονες. «Εκεί πρέπει να γίνει το τοπικό ρυμοτομικό ώστε να πάμε να λύσουμε θέματα έργων υποδομής.

Εν τω μεταξύ, από χθες έχει σημάνει συναγερμός στην Πολιτική Προστασία του δήμου Δέλτα εξαιτίας της υπερχείλισης του Γαλλικού Ποταμού. Και σήμερα συνεχίζει να κατεβάζει πολύ νερό ο ποταμός.

Διαβάστε: Συναγερμός στον δήμο Δέλτα - Υπερχείλισε ο Γαλλικός Ποταμός

Από χθες δόθηκε εντολή να κλείσει η επαρχιακή οδός που συνδέει την οδό Πόντου με τη Σίνδο προκειμένου να μην προκληθούν ατυχήματα και κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

 

Η λύση στο πρόβλημα

To πρόβλημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής της Λαχαναγοράς είναι χρονίζον. Οριστική λύση έχει δρομολογήσει από τον προηγούμενο Οκτώβριο το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με την ένταξη του έργου της αντιπλημμυρικής προστασίας της ευρύτερης περιοχής στη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με προϋπολογισμό 33 εκ. ευρώ. Με το συγκεκριμένο έργο, το υπουργείο στοχεύει να υλοποιήσει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, που δε θα προστατεύει μόνο τη Λαχαναγορά, αλλά και περιοχές όπως ο Δενδροπόταμος, η Τάφρος των Διαβατών, το στρατόπεδο Γκόνου και ο οικισμός του Καλοχωρίου. Το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί στις αρχές του 2021, θα συμβασιοποιηθεί μέσα στο 2021 και θα έχει διάρκεια εκτέλεσης 30 μήνες.

Αναφορικά με τον Γαλλικό ποταμό, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από τον προηγούμενο μήνα προγραμμάτισε την εκπόνηση των μελετών συμπλήρωσης και ενίσχυσης των υφιστάμενων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλο το μήκος του ποταμού. Στην προκήρυξη που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας, αναφέρεται ότι ο προϋπολογισμός των μελετών είναι περίπου 500.000 ευρώ και ο σχετικός διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο. Οι μελέτες προβλέπεται να διαρκέσουν έξι μήνες, μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο και ακολούθως αναμένεται να αναζητηθούν τα κονδύλια για να υλοποιηθούν οι προτεινόμενες παρεμβάσεις. Οι μελέτες είναι απαραίτητες αφενός για να επιτευχθεί η αντιπλημμυρική θωράκιση του ποταμού σε μήκος 44 χιλιομέτρων (από τις εκβολές στο Θερμαϊκό μέχρι τα όρια της δημοτικής ενότητας Γαλλικού του Κιλκίς στις κοινότητες Καμπάνης και Νέας Σάντας), αφετέρου για να οριοθετηθεί το ποτάμι και να μην απειλεί σε ενδεχόμενες πλημμύρες τους γύρω οικισμούς και καλλιέργειες.