Skip to main content

Απεργία διαρκείας προτείνουν οι περιπτερούχοι στη Θεσσαλονίκη

Στο νομό Θεσσαλονίκης λειτουργούν 2.500 σημεία πώλησης - περίπτερα και ψιλικατζίδικα. Από την αρχή της χρονιάς έχει βάλει λουκέτο περίπου το 20% από αυτά, ενώ μέχρι το τέλος του 2010 εκτιμάται ότι θα
Αρχίζουν σήμερα και θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των περιπτερούχων και ιδιοκτητών καταστημάτων ψιλικών οι οποίοι, είτε θα κλείσουν τα καταστήματά τους είτε δε θα πωλούν καπνικά προϊόντα, όπως είπε, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ενοικιαστών Περιπτέρων και Καπνοπωλών Ελλάδας (ΟΠΚΕ), Κώστας Κόγιας.

Μάλιστα, ο κ. Κόγιας ανέφερε πως θα ξεκινήσει απεργία πείνας, κατασκηνώνοντας έξω από το υπουργείο Οικονομικών, όπου σήμερα διαδηλώνουν οι πρόεδροι 60 περιοχών της χώρας. «Τα 36.000, μέλη της ομοσπονδίας, θα βρεθούν στο δρόμο εάν δε θεσμοθετηθεί με νόμο το 8% ως ελάχιστη προμήθεια στα βιομηχανοποιημένα καπνά», ισχυρίστηκε.

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο στη Θεσσαλονίκη και ο πρόεδρος της Ένωσης Καταστημάτων Ψιλικών - Καπνοπωλών & Ενοικιαζόμενων Περιπτέρων Μακεδονίας, Κώστας Ιακώβου, μιλώντας κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου.

Στο νομό Θεσσαλονίκης λειτουργούν 2.500 σημεία πώλησης - περίπτερα και ψιλικατζίδικα - και μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα περί τα 1.200. Ανέφερε ακόμη ότι από την αρχή της χρονιάς έχουν βάλει λουκέτο περίπου το 20% από αυτά και εκτίμησε πως μέχρι το τέλος του 2010 πρόκειται να ακολουθήσει άλλο ένα 30%.

Πρόσθεσε πως, σύμφωνα με σχετική μελέτη, ο μέσος τζίρος των καταστημάτων του κλάδου έχει μειωθεί πάνω από 20% και σε ημερήσια βάση φθάνει στα 800 ευρώ, με το καθαρό κέρδος να κυμαίνεται στα 10 ευρώ. «Με το ποσό αυτό τι να πρωτοπληρώσει ο κάθε επαγγελματίας», αναρωτήθηκε ο κ. Ιακώβου και πρόσθεσε: «Στο τεφτέρι μου έχω χρωστούμενα που ξεπερνούν τις 6.000 ευρώ».

Ο κ. Ιακώβου πρόσθεσε πως η πρόταση του σωματείου τους αφορά σε απεργία διαρκείας. Πάντως, την ερχόμενη Τρίτη, στη 1 το μεσημέρι, οι εκπρόσωποι του κλάδου θα έχουν νέα συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά.

Σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν περί τα 46.000 περίπτερα και ψιλικατζίδικα - το 90% από αυτά είναι οικογενειακές επιχειρήσεις - και η μείωση στο 2% του ποσοστού της προμήθειας στα βιομηχανοποιημένα καπνά, «οδηγεί τις οικογένειες αυτές με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό, αφού το καθαρό ημερήσιο κέρδος τους δεν υπερβαίνει πια τα 10 ευρώ».