Skip to main content

Απεργούν οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ - Ζητούν συλλογική σύμβαση

Οι εργαζόμενοι επιτίθενται στη διεύθυνση του ΚΕΘΕΑ, κατηγορώντας την ότι τηρεί «στάση αλαζονείας και έλλειψης σεβασμού».

Σε απεργία προχωρούν την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ, διεκδικώντας την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

 Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι επιτίθενται στη διεύθυνση του Κέντρου, κατηγορώντας την ότι τηρεί «στάση αλαζονείας και έλλειψης σεβασμού». 

«Αυτή η αλαζονεία και ο αυταρχισμός σηματοδοτούν με την σειρά τους την γραφειοκρατική μετάλλαξη του ΚΕΘΕΑ τα τελευταία χρόνια: από τους αγώνες για την υπεράσπιση του αυτοδιοίκητου, καταλήξαμε να “συγχωνευτούμε” με τις πιο γραφειοκρατικές διαδικασίες του δημοσίου, που με την σειρά τους ερμηνεύονται με τον πιο γραφειοκρατικό τρόπο από την διεύθυνση», επισημαίνουν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Την Πέμπτη 14 Φλεβάρη οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ απεργούμε. Διεκδικούμε την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, κάτι που η Διεύθυνση αρνείται συστηματικά εμπαίζοντας μας σε μια “διαπραγμάτευση” που διαρκεί ενάμιση χρόνο. Μια διαπραγμάτευση όπου αρνείται να παρουσιάσει τις δικές της προτάσεις πάνω στα αιτήματα μας.

Στην ουσία αυτό που συμβαίνει είναι η άρνηση όλων των αιτημάτων μας, είτε αυτά αφορούν στο καθεστώς των αδειών, είτε στις προτάσεις για πιο ουσιαστικές διαδικασίες διοίκησης, αξιολόγησης και εξέτασης των ενστάσεων των εργαζόμενων, είτε, και κυρίως αυτό, την ύπαρξη ενός ενιαίου καθεστώτος εργασίας για όλους τους εργαζόμενους.

Αυτό το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς μπροστά στις ελλείψεις προσωπικού, επιλέχθηκε η λύση της απασχόλησης με “μπλοκάκια”, ΟΑΕΔ κλπ., δημιουργώντας εργαζόμενους πολλαπλών ταχυτήτων με άνισα δικαιώματα και συνθήκες εργασίας. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πολλοί συνάδελφοι, σύμφωνα με τις ερμηνείες της Διεύθυνσης, στερούνται δικαιωμάτων όπως αυτό της κανονικής ή της αναρρωτικής άδειας.

Η αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζόμενους είναι μια όψη της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας που αποτελεί συστατικό στοιχείο της θεραπευτικής πρότασης του ΚΕΘΕΑ, κάτι που καθημερινά αγωνιζόμαστε να εμπνεύσουμε.

Η στάση αυτή της Διεύθυνσης, αλλά και του ΔΣ ΚΕΘΕΑ, το οποίο είναι ενήμερο για όλη αυτή την κατάσταση, είναι μια στάση αλαζονείας και έλλειψης σεβασμού προς τους εργαζόμενους, που κατά τα άλλα αποτελούν το πιο πολύτιμο στοιχείο ενός ανθρωποκεντρικού οργανισμού.

Όλα αυτά τα χρόνια ζούμε την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας καθώς ένας διαρκώς μεγαλύτερος αριθμός συναδέλφων επιλέγει να αποχωρήσει, την ώρα που οι μονάδες αυξάνονται. Τα συλλογικά όργανα του ΚΕΘΕΑ έχουν περιπέσει σε χειμερία νάρκη και ο συγκεντρωτισμός γιγαντώνεται, υποκαθιστώντας την πρωτοβουλία και την δέσμευση των εργαζόμενων με τον έλεγχο και την πολιτική προσωπικού με τη συνεχή επίκληση νομικών διατάξεων, που η Διεύθυνση ερμηνεύει κατά κανόνα με με τον δυσμενέστερο για τη λειτουργία του Οργανισμού τρόπο. Όσο για την πολιτική φροντίδας του προσωπικού, αποτελεί πλέον ανέκδοτο.

Αυτή η αλαζονεία και ο αυταρχισμός σηματοδοτούν με την σειρά τους την γραφειοκρατική μετάλλαξη του ΚΕΘΕΑ τα τελευταία χρόνια: από τους αγώνες για την υπεράσπιση του αυτοδιοίκητου, καταλήξαμε να “συγχωνευτούμε” με τις πιο γραφειοκρατικές διαδικασίες του δημοσίου, που με την σειρά τους ερμηνεύονται με τον πιο γραφειοκρατικό τρόπο από την διεύθυνση.

Ό,τι αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη που έκανε το ΚΕΘΕΑ να αντέξει και να αναπτυχθεί εδώ και 35 χρόνια, η ιδέα της κοινότητας, της συλλογικότητας και της πρωτοβουλίας ασφυκτιά μέσα στις άψυχες διαδικασίες που καθημερινά πολλαπλασιάζονται.

Η απεργία μας είναι μια στιγμή στην προσπάθεια των εργαζόμενων να αντισταθούν και να αντιδράσουν σε μια κατάσταση που θίγει όχι μόνο την δική τους αξιοπρέπεια αλλά καταδικάζει και το ΚΕΘΕΑ στην αναποτελεσματικότητα.

Η απεργία μας όχι μόνο δεν στρέφεται ενάντια στην λειτουργία του ΚΕΘΕΑ αλλά, αντίθετα, αποτελεί μια πράξη αντίστασης στον μαρασμό του. Μια πράξη υπεράσπισης του ανθρωποκεντρικού και δημοκρατικού χαρακτήρα του, χωρίς τον οποίο θα χάσει κάθε διακριτό ρόλο ως θεραπευτική πρόταση στο πεδίο της απεξάρτησης στην Ελλάδα.