Skip to main content

Απέρριψε η κυβέρνηση τροπολογία για τα ανταλλάξιμα της Καλαμαριάς

Εγκλωβισμένοι εκατοντάδες πολίτες οι οποίοι αγόρασαν διαμερίσματα σε οικόπεδα τα οποία διεκδικεί εκ των υστέρων το ελληνικό δημόσιο.

Με δύο μέτρα και δύο σταθμά αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο απασχολεί εκατοντάδες πολίτες καθώς θέτει εν αμφιβόλλω τις ιδιοκτησίες τους. Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση, την οποία είχε παρουσιάσει πριν από ένα τρίμηνο η Voria.gr, και αφορά τα λεγόμενα “ανταλλάξιμα” της Καλαμαριάς. Υπόθεση στην οποία έχουν εγκλωβιστεί εκατοντάδες πολίτες οι οποίοι αγόρασαν διαμερίσματα σε οικόπεδα τα οποία διεκδικεί εκ των υστέρων το ελληνικό δημόσιο.

Δείτε σχετικά: Καλαμαριά: Νομοθετική λύση για ένα πρόβλημα ηλικίας... 100 ετών ζητεί ο δήμος

Η υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια με αφορμή τη σύνταξη του Κτηματολογίου. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων τα ενέγραψαν ως όφειλαν, ωστόσο, τις ίδιες εκτάσεις ενέγραψε για λογαριασμό του στο Κτηματολόγιο και το ελληνικό δημόσιο. Αυτό έγινε επειδή τα οικόπεδα στα οποία χτίστηκαν τα διαμερίσματα ήταν εκτάσεις οι οποίες ανήκαν σε μουσουλμάνους και μετά την απελευθέρωση πέρασαν στην ευθύνη του ελληνικού δημοσίου, με σκοπό να τις διαθέσει για την αποκατάσταση των προσφύγων.

Στην πορεία ορισμένα από αυτά τα οικόπεδα καταπατήθηκαν και παρότι σε ορισμένες περιπτώσεις το κράτος επέβαλε τα προβλεπόμενα πρόστιμα, ωστόσο ποτέ δεν προχώρησε στην κατοχύρωση της κυριότητάς τους υπέρ του ελληνικού δημοσίου. Στη συνέχεια οι ανταλλάξιμες εκτάσεις κατατμήθηκαν, έγιναν οικόπεδα, ανοικοδομήθηκαν, με νόμιμες οικοδομικές άδειες, πουλήθηκαν διαμερίσματα, πολλά απ' αυτά κληροδοτήθηκαν, πληρώνοντας όλους τους προβλεπόμενους φόρους.

Παρότι οι ενστάσεις τις οποίες υπέβαλε το ελληνικό δημόσιο το 2001 στο Κτηματολόγιο απορρίφθηκαν, στο τέλος του 2018 το δημόσιο επανήλθε καταθέτοντας ομαδικές αγωγές σε βάρος των ιδιοκτητών, διεκδικώντας την κυριότητα των περιουσιών τους.

Σύμφωνα με τον Κώστα Βατάλη, έναν εκ των δικηγόρων που έχει αναλάβει υπόθεση για λογαριασμό κάποιων ιδιοκτητών, αρκετές από αυτές τις υποθέσεις έχουν εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό. “Σε κάθε περίπτωση, πάντως, έως ότου κλείσει ο δικαστικός κύκλος (πρωτόδικες αποφάσεις, εφετείο και Άρειος Πάγος), αρκετοί θα έχουν φύγει από τη ζωή, χωρίς να μπορέσουν έως τότε να πουλήσουν ή να κληροδοτήσουν τα σπίτια τους για τα οποία έχουν αποπληρώσει δάνεια, έχουν πληρώσει φόρους, τον ΕΝΦΙΑ κ.ο.κ.”.  Επισημαίνει, δε, ότι “το επόμενο διάστημα, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν πολλές ανάλογες υποθέσεις και σε άλλους δήμους στους οποίους η διαδικασία κτηματογράφησης είναι πιο πίσω”.

Λύθηκε για τις Σέρρες

Μια ανάλογη περίπτωση προέκυψε ήδη στον δήμο Σερρών και αφορά δεκάδες ιδιοκτησίες σε τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα στο κέντρο της πόλης. Για την υπόθεση αυτή η κυβέρνηση έλυσε το θέμα ψηφίζοντας διάταξη τον περασμένο Φεβρουάριο, η οποία περιελήφθη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και προβλέπει ότι για τα συγκεκριμένα ακίνητα των Σερρών “το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας...”.

Κάτι ανάλογο επιδιώκει εδώ και καιρό ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης. “'Ολοι οι δήμοι που δημιουργήθηκαν από προσφυγικούς πληθυσμούς έχουν το συγκεκριμένο πρόβλημα και αυτό θα φανεί εντονότερα τα επόμενα χρόνια. Η Καλαμαριά επειδή είναι από τους πρώτους δήμους που κλείνει το Κτηματολόγιο ήδη το δημόσιο έκανε αγωγές. Αγωγές κατά ανθρώπων που, σε πολλές περιπτώσεις, έχουν ιδιοκτησίες, οι οποίες προέκυψαν από αγοροπωλησίες και για τις οποίες εκδόθηκαν οικοδομικές άδειες. Τέτοιες περιπτώσεις είναι περίπου 20 οικοδομές στο κέντρο της Καλαμαριάς και είναι απαράδεκτη αυτή η ταλαιπωρία που περνούν οι ιδιοκτήτες”, είχε δηλώσει στην Voria.gr ο δήμαρχος Καλαμαριάς.

Ο κ. Δαρδαμανέλης δηλώνει ότι παρακολουθεί στενά την υπόθεση και καταβάλλει προσπάθεια προκειμένου και το θέμα της Καλαμαριάς να λυθεί με τον ίδιο τρόπο, όπως έγινε και στο δήμο Σερρών. Ωστόσο, πριν από λίγο καιρό το υπουργείο Οικονομικών απέρριψε σχετική τροπολογία την οποία είχαν καταθέσει οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Χάρης Καστανίδης, Γιώργος Αρβανιτίδης, Γιώργος Καμίνης, Κώστας Σκανδαλίδης και Βασίλης Κεγκέρογλου.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες, επείγουσες ρυθμίσεις για τη στήριξη της οικονομίας, συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός και συνταξιοδοτική ρύθμιση». Προέβλεπε, δε, το εξής:  “Σε ακίνητα εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Καλαμαριάς, που καταγράφηκαν ως ανταλλάξιμη περιουσία από την πρώην Υπηρεσία Διαχείρισης των Ανταλλαξίμων Μουσουλμανικών Κτημάτων (Υ.Δ.Α.Μ.Κ.) και την Κτηματική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης του υπουργείου Οικονομικών και για τα οποία το Δημόσιο προβάλλει δικαιώματα βάσει της καταγραφής αυτής, ο νομέας τους θεωρείται κύριος έναντι του Δημοσίου και αυτά διαγράφονται από τα βιβλία καταγραφής της οικείας Κτηματικής Υπηρεσίας, εφόσον:

α) νέμεται το ακίνητο, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, για χρονικό διάστημα σαράντα (40) ετών. Στον χρόνο νομής προσμετράται και ο χρόνος νομής των δικαιοπαρόχων, που διανύθηκε με τις ίδιες προϋποθέσεις,

β) έχει αναγραφεί ως κύριος στους προσωρινούς κτηματολογικούς πίνακες ή στις πρώτες κτηματολογικές εγγραφές,

γ) δεν έχει εκδοθεί και κοινοποιηθεί σε αυτόν ή τους δικαιοπαρόχους του Πρωτόκολλο Διοικητικής Αποβολής ή Πρωτόκολλο Καθορισμού Αποζημίωσης Αυθαίρετης Χρήσης για το ακίνητο αυτό και

δ) δεν προβάλλονται δικαιώματα του Δημοσίου εξ άλλης αιτίας.

Η τροπολογία έχει και ένα ακόμη άρθρο που αφορά ανάλογες εκτάσεις τις οποίες έχει καταλάβει ο ίδιος ο δήμος για τις οποίες αναφέρεται ότι “για εκτάσεις που στο σχέδιο πόλης αποτελούν κοινόχρηστους χώρους, πάρκα ή άλση, θεωρείται κύριος έναντι του Δημοσίου ο δήμος Καλαμαριάς”.