Skip to main content

Απεσταλμένη ΟΗΕ: Ανάγκη για περισσότερα προγράμματα στη Θεσσαλονίκη

Η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για τη Νεολαία τόνισε την ανάγκη για προγράμματα σχετικά με τους πρόσφυγες αλλά και για την αντιμετώπιση του brain drain.

Τη χαρά της που βρέθηκε στο ιστορικό κτήριο της ΧΑΝΘ εξέφρασε η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για τη Νεολαία, Jayathma Wickramanayake, η οποία μετά από πρόσκληση της YMCA World ήρθε στη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας στους δημοσιογράφος η 28χρονη γυναίκα ανέφερε ότι γνώριζε από πριν για τη νεολαία της Θεσσαλονίκης λόγω της συμβολής που είχε στο προσφυγικό. «Άκουσα για τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι νέοι στο να υποστηρίξουν και να εντάξουν τους πρόσφυγες», τόνισε ενώ πρόσθεσε πως συγχαίρει τους νέους της πόλης γιατί ηγούνται της αλλαγής, μέσω συναντήσεων, συνεδρίων και πολλών άλλων δράσεων.

Η ίδια παραδέχθηκε ακόμα ότι η Θεσσαλονίκη διαθέτει μια δυναμική κοινωνία των πολιτών με τους νέους στο επίκεντρο αλλά και ένα εκπληκτικό μοντέλο συνεργασίας μεταξύ τοπικών φορέων, τοπικής διακυβέρνησης και οργανώσεων νεολαίας που όπως είπε δεν συναντάει συχνά. 


Μιλώντας για το προσφυγικό, η κ. Wickramanayake υπογράμμισε ακόμα μια φορά απευθυνόμενη στη διεθνή κοινότητα πως το προσφυγικό είναι ευθύνη όλων και όχι μόνο της Ελλάδας ενώ τόνισε ότι μετά την επίσκεψή της αντιλήφθηκε πως υπάρχει ανάγκη για περισσότερα προγράμματα. Ένα από τα βασικά μηνύματα της θα είναι ότι ενώ υπάρχουν προγράμματα συνολικά για τον προσφυγικό πληθυσμό, δεν υπάρχουν πολλά προγράμματα που να επικεντρώνονται στους νέους αλλά και στην ευαίσθητη ηλικιακή περίοδο μεταξύ 18 και 24 ετών. Κάποια από τα προγράμματα θα πρέπει να αφορούν την εκπαίδευση των νέων αλλά και ενημερωτικά προγράμματα για την υγεία αλλά και τη σεξουαλική συμπεριφορά. Η απεσταλμένη του ΟΗΕ αναφέρθηκε και στους νέους Έλληνες και το πρόβλημα του brain drain λέγοντας πως πρέπει να δημιουργηθούν προγράμματα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την απόκτηση αναλυτικής σκέψης.

Η κ. Wickramanayake, το νεαρότερο μέλος του επιτελείου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, παραδέχθηκε ότι υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα των νέων, έχει ζήσει και η ίδια προσωπικά τον τρόπο που το νεαρό της ηλικίας ενός ανθρώπου μπορεί να σταθεί εμπόδιο. «Περίμενα τον πρωθυπουργό μιας χώρας στην αίθουσα. Μπαίνει η γραμματέας του, με βλέπει και με ρωτάει πού είναι η απεσταλμένη; Κανείς δεν περιμένει μια νεαρή γυναίκα από τη Νότια Ασία να είναι η απεσταλμένη», τόνισε προσθέτοντας πως ο ρόλος της φέρει και αυτό τον συμβολισμό.

Από πλευράς της, η youth ambassador και εθελόντρια της ΧΑΝΘ, Εβελίνα Συμεωνίδου εξέφρασε τη χαρά της για την επίσκεψη της κ.Wickramanayake αλλά και την ελπίδα της η επίσκεψη αυτή να είναι η αρχή μιας νέας περιπέτειας.

Αντίστοιχα, ο Βασίλης Ιωάννου, γενικός διευθυντής της ΧΑΝΘ, τόνισε πως αποτελεί τεράστια τιμή για τη ΧΑΝΘ η παρουσία της απεσταλμένης του ΟΗΕ. Εμφανίστηκε πολύ αισιόδοξος για τη νέα γενιά ενώ σημείωσε πως η ΧΑΝΘ διαθέτει μεγάλο αριθμό μελών ηλικίας 13 έως 29 ετών τους οποίους ωθεί να βλέπουν τα πράγματα κξάτω από ένα διεθνές πρίσμα.

Στη διάρκεια της επίσκεψης της, η Jayathma Wickramanayake γνώρισε το Παιδικό Κέντρο για την Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων ΔΙΑ-δρασις και ενημερώθηκε για το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας RE.A.C.T