Skip to main content

Απεβίωσε ο Γάλλος θρύλος του ποδοσφαίρου Ρεϊμόν Κοπά (video)

Ο θρυλικός Γάλλος επιτελικός μέσος άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Παρασκευής ύστερα από πολύμηνη μάχη, όπως γνωστοποίησε η οικογένειά του

Θλίψη προκάλεσε στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο η είδηση του θανάτου του Ρεϊμόν Κοπά σε ηλικία 85 ετών.

Ο θρυλικός Γάλλος επιτελικός μέσος άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Παρασκευής ύστερα από πολύμηνη μάχη, όπως γνωστοποίησε μέσω δήλωσης η οικογένειά του.

Ο Κοπά γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου του 1931 στο Νοέ Λε Μάινς της Βόρειας Γαλλίας και ξεκίνησε την καριέρα του στην Ανζέ (1949). Σύντομα, πήρε μεταγραφή για την Ρέιμς (1951), με την οποία κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, ένα λατινικό Κύπελλο (σ.σ. συμμετείχαν οι πρωταθλητές Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας) και το 1956 έφτασε ως τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, με την ομάδα του να χάνει με 4-3 από την Ρεάλ.

Την επόμενη σεζόν πήρε μεταγραφή στην Βασίλισσα, με την οποία κατέκτησε τρία σερί ευρωπαϊκά, δύο πρωταθλήματα και ένα λατινικό Κύπελλο. Το 1958 κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα, χρονιά που έφτασε ως τα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Εθνική Γαλλίας. Τη σεζόν 1959-60 επέστρεψε στην Ρέιμς, κατακτώντας άλλα δύο πρωταθλήματα (1960, 1962) μέχρι το 1967 όταν και «κρέμασε» τα παπούτσια του.

Συνολικά στην καριέρα του αγωνίστηκε σε 541 παιχνίδια και σκόραρε 123 φορές. Με την εθνική Γαλλίας σημείωσε 18 γκολ σε 45 ματς, ενώ μετά από παιχνίδι των «τρικολόρ» με την Ισπανία, η «Marca» του κόλλησε το παρατσούκλι «Μικρός Ναπολέων».