Skip to main content

Απειλές κατά δημοσιογράφων στη Γερμανία

Ο Γκέοργκ Ρέστλε δέχεται απειλές για τη ζωή του μετά από ένα ιδιαίτερα επικριτικό σχόλιό του για το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Τα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα διαχωρίζουν αυστηρά την είδηση από το σχόλιο. Αλλά όταν ένας δημοσιογράφος σχολιάζει, μπορεί- και οφείλει άλλωστε- να λέει τη γνώμη του με ξεκάθαρο ή και με αιχμηρό τρόπο. Αυτό έπραξε ο Γκέοργκ Ρέστλε, αρχισυντάκτης της εκπομπής "Μόνιτορ" στη Δυτικογερμανική Ραδιοφωνία (WDR), ως φιλοξενούμενος σχολιαστής στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης. Αναφερόμενος στην "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AfD) την αποκάλεσε "κοινοβουλευτικό βραχίονα" του ακροδεξιού Κινήματος των Ταυτοτικών, με το οποίο, όπως υποστηρίζει, τη συνδέουν οι ρατσιστικές αντιλήψεις και η αντίθεση προς τους θεσμούς της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Η ίδια η AfD αρνείται οποιαδήποτε σχέση με το Κίνημα των Ταυτοτικών και διαβεβαιώνει ότι όποιος δραστηριοποιείται σε αυτόν τον χώρο δεν μπορεί να γίνει δεκτός στις τάξεις της. Λίγο μετά το επικριτικό σχόλιο του Ρέστλε ο Γιεργκ Μόϊτεν, ηγετικό στέλεχος της AfD, σε ομιλία του στο Κότμπους της Ανατολικής Γερμανίας, έκανε λόγο για "απεχθείς εχθρούς της δημοκρατίας". Μάλιστα διερωτήθηκε τί θα συνέβαινε, εάν ο Ρέστλε εμφανιζόταν στο Κότμπους για να επαναλάβει δημοσίως την πρότασή του για απαγόρευση της AfD. "Νομίζω ότι ξέρω τί θα συνέβαινε, χιλιάδες άνθρωποι θα του φώναζαν να ξεκουμπιστεί", έλεγε ο Μόιτεν.

Πληθαίνουν τα κρούσματα

Λίγο αργότερα ο Γκέοργκ Ρέστλε δέχθηκε απειλές για τη ζωή του και μάλιστα γραπτώς. Ο άγνωστος συντάκτης της επιστολής υπενθύμιζε την πρόσφατη δολοφονία του χριστιανοδημοκράτη πολιτικού Βάλτερ Λίμπκε, ο οποίος εκτελέστηκε εν ψυχρώ στη βεράντα του σπιτιού του. Οι αρχές εντοπίζουν τους δράστες στον ακροδεξιό χώρο. Πάντως δεν υπάρχει καμία απόδειξη ή έστω ένδειξη ότι οι απειλές προς τον δημοσιογράφο Γκέοργκ Ρέστλερ προέρχονται από το περιβάλλον της AfD. Το δίκτυο WDR κατέθεσε μήνυση κατ' αγνώστων. Πρόσφατα ένας άλλος δημοσιογράφος της ερευνητικής εκπομπής "Μόνιτορ" είχε δεχθεί επίθεση στο Κέμνιτς της Σαξονίας, ενώ ένας ακόμη συνάδελφός του, ο οποίος ερευνούσε διασυνδέσεις στον ακροδεξιό χώρο, είχε λάβει μέσω ταχυδρομείου φάκελο με λευκή σκόνη. "Οι απειλές εναντίον δημοσιογράφων έχουν περάσει σε άλλη διάσταση, δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να τις ανεχθούμε", λέει η Έλεν Ένι, αρχισυντάκτρια του δικτύου WDR.

H γνωστή δημοσιογράφος και παρουσιάστρια βλέπει ωστόσο και ένα γενικότερο πρόβλημα που ξεπερνά τα όρια του συγκεκριμένου ρεπορτάζ: "Υπάρχει στην κοινωνία μας μία ακραία πόλωση, η οποία καθιστά όλο και πιο δύσκολη την ορθολογική συζήτηση. Βλέπουμε μίσος και ένταση που φτάνει στα όρια της σωματικής βίας. Αλλά ο κόσμος δεν είναι άσπρο ή μαύρο, υπάρχουν πολλές αποχρώσεις του γκρι. Πρέπει να ακούμε τα επιχειρήματα όλων των εμπλεκομένων, όποιο κι αν είναι το επίμαχο ζήτημα".

Και κουκουλοφόροι κατά δημοσιογράφων

Ένα διαφορετικό, αλλά εξίσου πρόφατο κρούσμα βίας κατά δημοσιογράφων καταγγέλει το τηλεοπτικό δίκτυο RBB: οι υπεύθυνοι του καναλιού είχαν στείλει τηλεοπτικό συνεργείο στην οδό Rigaerstrasse του Βερολίνου για μία συνέντευξη, σε εξωτερικό χώρο, με τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό Μπούρκχαρντ Ντρέγκερ. Άγνωστοι άρχισαν να ρίχνουν ...πορτοκάλια στους τεχνικούς του RBB, ενώ στη συνέχεια δύο κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με μπογιά στο βανάκι του συνεργείου.

Στην περιοχή γίνονται συχνά καταλήψεις εγκαταλελλειμμένων κτιρίων και συγκρούσεις με την αστυνομία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις για τα κίνητρα της επίθεσης. Το RBB κατέθεσε επίσης μήνυση κατ' αγνώστων. "Δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι αυτό, πρόκειται για μία απόπειρα φίμωσης της ελευθεροτυπίας και τρομοκράτησης των δημοσιογράφων και των συνομιλητών τους", λέει η αρχισυντάκτρια της εκπομπής Γκαμπριέλε φον Μόλτκε.

Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: Deutsche Welle