Skip to main content

Απειλές Πεσκόφ προς τη Δύση: Επιθέσεις στο Ντονμπάς είναι επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος

«Η Ρωσία θα θεωρήσει την προσπάθεια της Ουκρανίας να ανακτήσει εδάφη του Ντονμπάς ως επιθέσεις στα δικά της εδάφη», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου

Σε απειλές προς τη Δύση προέβη ο Ρώσος εκπρόσωπος, Ντμίτρι Πεσκόφ, όσον αφορά στην ανακατάληψη των κατεχόμενων περιοχών στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία θα θεωρήσει την προσπάθεια της Ουκρανίας να ανακτήσει εδάφη του Ντονμπάς ως επιθέσεις στα δικά της εδάφη», δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, ο Πεσκόφ αναφέρθηκε επίσης στα προγραμματισμένα δημοψηφίσματα στην ανατολική Ουκρανία, λέγοντας ότι εάν η ψηφοφορία είναι υπέρ της ένταξης στη Ρωσία, τότε οι όροι του ρωσικού συντάγματος θα εφαρμοστούν και στα νέα εδάφη.

Ο Πεσκόφ είπε ότι η διαδικασία ένταξης των νέων περιοχών θα πάρει κάποιον χρόνο, γιατί χρειάζεται την έγκριση του ρωσικού κοινοβουλίου και του προέδρου. «Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα πόσο θα διαρκέσει αυτή η διαδικασία. Πιστεύω ότι θα είναι σύντομη», είπε.

Ο Πεσκόφ ανέφερε επίσης ότι η ασφάλεια των δημοψηφισμάτων παρέχεται «στο κατάλληλο επίπεδο», το οποίο θα αποτρέψει τις προσπάθειες ματαίωσης των ψηφοφοριών.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι η Μόσχα δεν αρνείται να εισέλθει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να συμμετάσχει σε αυτές.
Πεσκόφ: «Η ουκρανική πλευρά έχει αποχωρήσει από τη διαπραγματευτική διαδικασία»

«Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, φυσικά, είναι το ζητούμενο, εάν θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Όμως, όπως είπαμε ήδη, δεν βλέπουμε καμία προϋπόθεση για τη διαπραγματευτική διαδικασία», σημείωσε.

Επεσήμανε ότι πριν από λίγους μήνες η ουκρανική πλευρά αποχώρησε από τη διαπραγματευτική διαδικασία και «σε διαφορετικά επίπεδα -από το υψηλό έως το υψηλότατο- δήλωσαν ότι θα λύσουν τα προβλήματά τους στο πεδίο της μάχης».

Την Τρίτη, τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας, το Ντόνετσκ, το Λουχάνσκ, η Χερσώνα και η Ζαπορίζια, ανακοίνωσαν δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσία, στις 23-27 Σεπτεμβρίου.

Η απόφαση χαιρετίστηκε από τις ρωσικές αρχές και επικρίθηκε από τη Δύση.