Skip to main content

Απειλή Ερντογάν: Στη Μεσόγειο θα μιλήσουμε με γλώσσα που καταλαβαίνουν

Αν έρθουν μπροστά μας κάποιοι που δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα, τότε κι εμείς ξέρουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα που θα καταλάβουν, είπε ο Ερντογάν

Νέες απειλές εκτόξευσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τις τουρκικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο.

«Στην ανατολική Μεσόγειο κάνουμε όλα τα νόμιμα βήματα. Κι έτσι θα συνεχίσουμε. Όμως αν έρθουν μπροστά μας κάποιοι που δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα, τότε κι εμείς ξέρουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα που θα καταλάβουν και ξέρουμε να το κάνουμε. Είναι απαράδεκτο να διεκδικούν πράγματα εκεί όσοι δεν έχουν δικαιώματα. Άλλωστε και η “νότια Κύπρος’’ (Κυπριακή Δημοκρατία) δεν συμπεριφέρθηκε ποτέ με τη νομιμότητα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του στην Κίνα.

Ο Ερντογάν επιτέθηκε στην ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου και υποστήριξε πως «η ελληνοκυπριακή διοίκηση της “νότιας Κύπρου’’ η οποία εντάχθηκε στην ΕE με ύποπτο τώρα προσπαθεί να εκφοβίσει την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’’ με τη δύναμη που παίρνει από την Ευρώπη. Η ΕΕ δεν συμπεριφέρεται έντιμα. Στο Μπούργκενστοκ έγινε η μεγαλύτερη αδικία. Η “νότια Κύπρος’’ εντάχθηκε στην ΕΕ ενώ είπε όχι στο δημοψήφισμα ενώ η “βόρεια Κύπρος’’ που είπε το ναι δεν εντάχθηκε. H EE δεν έδωσε και τα χρήματα που έπρεπε να χορηγήσει στην βόρεια Κύπρο. Εμείς πως να πιστέψουμε αυτή την ΕΕ; Αυτοί δεν είναι έντιμοι. Όλοι τους είναι σφετεριστές. Κι εδώ πάλι τα ίδια κάνουν!».

Πριν λίγες ημέρες, ο Τούρκος πρόεδρος κλιμάκωσε την αντιπαράθεση για τις παράνομες δραστηριότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ και επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα. «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας λέει μόνος του κάποια πράγματα. Ό,τι και να λέει εμείς έχουμε δικαιώματα εκεί», είπε μεταξύ άλλων.

Αναφορικά με τα F-35 και τις πιθανές κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε: «Ψάχνετε πελάτη και βρέθηκε ένας και έκανε κανονικά τις πληρωμές του. Πώς μπορείς να μη δώσεις το προϊόν του άλλου; Αυτό είναι σφετερισμός».