Skip to main content

Απειλή έξωσης σε μικρομαγαζάτορες της Καλαμαριάς λόγω... ΟΑΕΔ

Μικροκαταστηματάρχες στις περιοχές Νέας Κρήνης και Αγίου Ιωάννη βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο έξωσης από τα μαγαζιά τα οποία μισθώνουν

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο έξωσης από τα μαγαζιά τα οποία μισθώνουν εδώ και πολλά χρόνια από τον δήμο Καλαμαριάς βρίσκονται κάποιοι μικροκαταστηματάρχες στις περιοχές Νέας Κρήνης και Αγίου Ιωάννη. Πρόκειται για ακίνητα τα οποία ανήκαν στον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και είχαν παραχωρηθεί προς χρήση και εκμετάλλευση στον δήμο. Μετά την κατάργηση του ΟΕΚ τα περιουσιακά στοιχεία του περιήλθαν στον ΟΑΕΔ ο οποίος σχεδιάζει να τα αξιοποιήσει και για τον λόγο αυτόν ζητά από τον δήμο, ο οποίος ήταν ο εκμισθωτής, να μεριμνήσει για την εκκένωση των καταστημάτων.

Η σχετική απαίτηση γνωστοποιήθηκε στον δήμο τον Οκτώβριο του 2020. Τότε, με επιστολή της Διεύθυνσης Μελετών και Οργάνωσης ο ΟΑΕΔ ζητούσε από τον δήμο Καλαμαριάς να παραδώσει τα ακίνητα έως τον Απρίλιο του 2021. Σε επιστολή την οποία απέστειλε τον περασμένο Γενάρη προς τέσσερις καταστηματάρχες οι οποίοι μισθώνουν, μέσω του δήμου, ακίνητα του ΟΑΕΔ, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Ευάγγελος Τσακμακίδης αναφέρει ότι οι προσπάθειες του δήμου να υπάρξει νέα παραχώρηση αυτών των ακινήτων προς τον δήμο ή, έστω, επέκταση της προηγούμενης, δεν καρποφόρησαν. Για τον λόγο αυτόν ο δήμος δεν μπορεί να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται αυτά τα ακίνητα και οι μισθωτές θα πρέπει να συνεννοηθούν πλέον με τον ΟΑΕΔ καθώς «σε αυτόν εναπόκειται να αποφασίσει τι θα πράξει με τα ακίνητα των οποίων είναι κύριος».

Τον περασμένο Ιούλιο ο δήμος επανήλθε και με νέα επιστολή του αντιδημάρχου Οικονομικών προς τους καταστηματάρχες τούς ζητά να ενημερώσουν τον δήμο έως τις 15 Σεπτεμβρίου εάν ήρθαν σε απευθείας συμφωνία με τον ΟΑΕΔ για τη μίσθωση των καταστημάτων. «Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να προβούμε σε νομικές ενέργειες για την παράδοση των μίσθιων στον ΟΑΕΔ», επισημαίνεται στην επιστολή.  

Μιλώντας στη Voria.gr ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης εξήγησε ότι ο ΟΕΚ είχε παραχωρήσει στο παρελθόν προς χρήση και εκμετάλλευση στον δήμο κάποια καταστήματα τα οποία βρίσκονται σε συγκροτήματα εργατικών κατοικιών. «Τέτοια καταστήματα υπάρχουν σε τέσσερα σημεία στην Καλαμαριά. Κάποια απ' αυτά τα αξιοποιήσαμε για κοινωφελείς σκοπούς, όπως για παράδειγμα για τη στέγαση πολιτιστικών συλλόγων. Αυτά μένουν ως έχουν. Υπάρχουν όμως και τέσσερα καταστήματα τα οποία μίσθωνε ο δήμος, ως έχων τη χρήση και εκμετάλλευση, σε μαγαζάτορες. Η παραχώρηση έχει λήξει και ο ΟΑΕΔ μάς ζητά να τα επιστρέψουμε». Ο κ. Δαρδαμανέλης σημειώνει ότι «είμαστε σε επικοινωνία με το υπουργείο Εργασίας και την υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου μήπως μπορέσουν να μας παραχωρήσουν εκ νέου τη χρήση και εκμετάλλευση ώστε οι μαγαζάτορες να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεών τους. Περιμένουμε τις απαντήσεις από το υπουργείο».