Skip to main content

Απειλητική κατολίσθηση σε οικισμό της Κατερίνης(φωτο)

Σε αποκατάσταση του προβλήματος προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Απειλούνται κατοικίες και ελλοχεύει κίνδυνος πλημμυρών.

Συνολικά 366.510 ευρώ διαθέτει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την αποκατάσταση της κατολίσθησης στον οικισμό του Άνω Αγίου Ιωάννη στο δήμο Κατερίνης.

Η περιοχή της κατολίσθησης βρίσκεται στο νότιο τμήμα του οικισμού του Άνω Αγίου Ιωάννη και στο ανατολικό πρανές διευθετημένου ομώνυμου ρέματος και είναι απαραίτητη η αντιμετώπιση του φαινομένου και η σταθεροποίηση της κατολίσθησης για την προστασία του αντιπλημμυρικού έργου, όπως τόνισαν τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας.

Για να μην επηρεαστεί το αντιπλημμυρικό έργο που έχει γίνει, αλλά και να μην προχωρήσει η κατολίσθηση, όπως και για να μπορέσουν στο μέλλον να γίνουν προγραμματισμένα αντιπλημμυρικά έργα, οι αρμόδιες υπηρεσίες τόνισαν ότι πρέπει να γίνει άμεσα η αποκατάσταση της κατολίσθησης, γι' αυτό και το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο σημείο που σημειώθηκε η κατολίσθηση, η διευθέτηση του ρέματος περιλάμβανε και την κατασκευή ανοιχτού οχετού. Όμως με την κατολίσθηση ο οχετός γέμισε με χώματα, μπάζα και άλλα υλικά, με αποτέλεσμα να μπαζωθεί και σε συνδυασμό με την έντονη βλάστηση να έχει επηρεαστεί η λειτουργικότητά του και να ελλοχεύει ο κίνδυνος εκδήλωσης πλημμυρών. Επίσης, στην περιοχή έχει δημιουργηθεί μια ανθυγιεινή εστία, ενώ κινδυνεύουν και οι ιδιωτικές ιδιοκτησίες.

Οι κατολισθήσεις στην περιοχή δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Αντιθέτως είναι τόσο σύνηθες, που οι κάτοικοι ανέκαθεν τοποθετούσαν μπάζα για την ισοπέδωση του πρανούς του ρέματος τα οποία όμως ολίσθαιναν συνεχώς. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, και την προστασία του αντιπλημμυρικού έργου η πρόταση σταθεροποίησης της κατολίσθησης περιλαμβάνει συνοπτικά τα παρακάτω έργα:

-Κατασκευή αντιβάρου σταθεροποίησης.

-Ανακατασκευή του πρανούς ανάντη του οπλισμένου επιχώματος και μέχρι τον αύλειο χώρο της παρακείμενης κατοικίας.

-Κατασκευή της βάσης του επιχώματος και τοποθέτηση συλλεκτηρίου φιλτροσωλήνα.

-Σε κάθε περίπτωση ο υφιστάμενος και εν λειτουργία απορροφητικός βόθρος της παρακείμενης οικίας που βρίσκεται πλησίον του πρανούς όσο και η θέση εκκένωσης του δικτύου ύδρευσης του οικισμού που βρίσκεται επί του υφιστάμενου πρανούς θα πρέπει να απομακρυνθούν ώστε να αποφευχθούν πρόσθετες φορτίσεις υδάτων – λυμάτων στο πρανές.

Κατολίσθηση το 2008

 

 

 

Κατολίσθηση το 2017