Skip to main content

Απλοποίηση καταβολής κοινωνικών εισφορών προτείνει ο Σπυρόπουλος

Την απλοποίηση του συστήματος υπολογισμού και καταβολής των κοινωνικών εισφορών για την εξάλειψη της εισφοροδιαφυγής, πρότεινε ο διοικητής του ΙΚΑ.
Την απλοποίηση του συστήματος υπολογισμού και καταβολής των κοινωνικών εισφορών για την εξάλειψη της εισφοροδιαφυγής πρότεινε ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την πορεία του ασφαλιστικού νόμου.

«Σήμερα έχουμε στο ΙΚΑ, 850 τύπους ασφάλισης, από τους οποίους θα πρέπει τελικά να πάμε σε 3 - 4. Υπάρχει σήμερα επιχείρηση με εκατό άτομα και πρέπει να φτιάξει για τον καθένα διαφορετική Αναλυτική Περιοδική Δήλωση», ανέφερε ο κ. Σπυρόπουλος. Τόνισε ακόμη ότι η εισφοροδιαφυγή έχει γενεσιουργές αιτίες και το θέμα αυτό θα πρέπει να συναρτηθεί με την διευκόλυνση κατάθεσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι από 1ης Ιουλίου, οι εργοδότες θα είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν στις τράπεζες τους μισθούς και τις ασφαλιστικές τους εισφορές - κάτι που συνιστά, όπως είπε, «μια τεράστια αλλαγή, που προϋποθέτει προθυμοποίηση και ικανότητα των επιχειρήσεων να το πετύχουν».

Εξέφρασε, εξάλλου, την εκτίμηση ότι το μέτρο για τη ρύθμιση των χρεών προς το ίδρυμα απέδωσε, ενώ αναμένεται να εισπραχθούν πάνω από 1 δισ. ευρώ. Διευκρίνισε ωστόσο ότι πέραν τούτων, παραμένουν 3-4 δισ. ευρώ οφειλών - με σημαντικές εκείνες των ΟΤΑ.

Ο κ. Σπυρόπουλος εξέφρασε την άποψη πως το ΙΚΑ δεν είναι σε θέση σήμερα να ασκήσει το απαραίτητο μάνατζμεντ στην υγεία και τις συντάξεις μαζί, αντιπροτείνοντας την ίδρυση Εθνικού Ταμείου που θα διαχειρίζεται το σύνολο των πόρων και δομών προσωπικού, του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ του ΟΓΑ και του ΟΠΑΔ.

«Το ΙΚΑ θα πρέπει να έχει μονάχα τη φροντίδα της αναδιανεμητικής σύνταξης. Δεν επιτρέπεται να είμαστε ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας», παρατήρησε, προσθέτοντας ότι η χρηματοδότηση της υγείας θα πρέπει να σχεδιαστεί εκ νέου, καθώς «έχουν γίνει λάθη».

Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε, το επικουρικό του ΙΚΑ δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα, «αλλά θα είναι λιμάνι που θα υποδέχεται αδιέξοδες καταστάσεις».