Skip to main content

Όλες οι ημερομηνίες για πτήσεις και άνοιγμα της τουριστικής αγοράς

Τα μέτρα της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουρισμού ανακοίνωσε ο Χάρης Θεοχάρης, ενώ οι πτήσεις από το εξωτερικό θα γίνουν σε δύο φάσεις.

Το στάδια απελευθέρωσης των πτήσεων από το εξωτερικό προς την Ελλάδα ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης. Όπως τόνισε ο κ. Θεοχάρης, απελευθέρωση των πτήσεων σημαίνει ότι δεν υπάρχει υποχρέωση τεστ για κορωνοϊό στους επιβάτες, ούτε υποχρεωτική 14ημερη καραντίνα που ισχύει σήμερα χωρίς ωστόσο αυτό να αποκλείει δειγματοληπτικούς ελέγχους για επιδημιολογικούς σκοπούς.

Το πρώτο στάδιο ξεκινά από τις 15 Ιουνίου και αφορά:

  • Απελευθέρωση πτήσεων από το εξωτερικό προς «Ελευθέριος Βενιζέλος»
  • Απελευθέρωση εισόδου επισκεπτών από χώρες με καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά
  • Επιπλέον αξιολογούνται κριτήρια όπως:
    Οδική πρόσβαση
    Μεσαίας απόστασης αεροπορικώς
    Ομογενειακές κοινότητες

To δεύτερο στάδιο ξεκινά από τη 1 Ιουλίου και αφορά:

  • Απελευθέρωση πτήσεων από το εξωτερικό προς όλα τα αεροδρόμια
  • Απελευθέρωση εισόδου επισκεπτών από όλες τις χώρες
  • Θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά
  • Οι χώρες που θα εξαιρεθούν θα ανακοινωθούν εγκαίρως
  • Οι χώρες που εξαιρέθηκαν από το 2ο στάδιο απελευθέρωσης θα παρακολουθούνται αναφορικά με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά τους

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος της τουριστικής αγοράς που παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός, έχει ως εξής:

Δευτέρα 25 Μαΐου: Ανοίγει το yachting που αποτελεί και την ασφαλέστερη τουριστική δραστηριότητα

Δευτέρα 1η Ιουνίου: Ανοίγουν οι κατασκηνώσεις, τα κάμπινγκ και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας

Δευτέρα 15 Ιουνίου: Ανοίγουν όλα τα υπόλοιπα καταλύματα. Παράλληλα ενεργοποιείται το πρώτο στάδιο απελευθέρωσης των πτήσεων, αρχικά μόνο από το «Ελ.Βενιζέλος»

Τετάρτη 1η Ιουλίου: Δεύτερο στάδιο απελευθέρωσης των πτήσεων σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

15 Ιουλίου: Σταδιακή άρση των υπόλοιπων εξαιρέσεων

Παράλληλα ο υπουργός παρουσίασε τα μέτρα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων του τουρισμού

  • Επέκταση δικαιώματος αναστολής σύμβασης εργασίας  έως και τον Ιούλιο
  • Μείωση ενοικίου επιχειρήσεων 40% έως και τον Αύγουστο
  • Νέος μηχανισμός ενίσχυσης απασχόλησης «SURE» μέχρι και τον Σεπτέμβριο
  • Ενίσχυση των εποχιακά απασχολούμενων
  • Επιστρεπτέα προκαταβολή
  • Μείωση προκαταβολής φόρου
  • Μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, τα μη-αλκοολούχα ποτά και το τουριστικό πακέτο
  • ΤΕΠΙΧ ΙΙ Επιχειρηματική Χρηματοδότηση / Ταμείο Εγγυοδοσίας Αναπτυξιακή Τράπεζα

Όπως ανέφερε ο κ. Θεοχάρης ο εσωτερικός τουρισμός είναι για πολλούς λόγους σημαντικός αυτή την περίοδο, ασχέτως εάν δεν συμβάλλει στην εισαγωγή συναλλάγματος. Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει, λοιπόν, για τις διακοπές του ελληνικού λαού εντός της επικράτειας για φέτος:

 - Μια νέα, δυναμική διαφημιστική εκστρατεία.

- Την προώθηση του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους».

- Την αναδιάρθρωση και αναβάθμιση των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ.

- Την χορήγηση εταιρικών κουπονιών για διακοπές, τα λεγόμενα «HolidayVouchers» για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

 Ειδικά για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», οι στόχοι του σχεδίου επανεκκίνησης είναι οι εξής:

- Η ενίσχυση της ρευστότητας του τουριστικού κλάδου

- Η ενίσχυση της απασχόλησης.

- Η τόνωση της ζήτησης

«Εκτιμούμε ότι για την επιτυχία του προγράμματος απαιτείται ένα χρηματοδοτικό πλαίσιο 30 εκατ. € και υπό τον όρον ότι γίνεται λόγος για τουλάχιστον 4 διανυκτερεύσεις. Οι δικαιούχοι είναι ξενοδοχεία και ταξιδιωτικά γραφεία. Το πλήθος τους υπολογίζεται σε 250.000 δικαιούχους. Και εκτιμούμε ότι ο εσωτερικός τουρισμός θα περιλαμβάνει εφέτος τουλάχιστον 1 εκατ. διανυκτερεύσεις. Κομβικής σημασίας για την επιτυχία του σχεδίου επανεκκίνησης είναι η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των τουριστών, Ελλήνων και ξένων. Από ψυχολογικής άποψης, είναι το στοιχείο-κλειδί για το ουσιαστικό άνοιγμα των συνόρων», είπε και συμπλήρωσε ότι προκειμένου να καλλιεργηθεί και να εμπεδωθεί κλίμα εμπιστοσύνης στους φορείς του ελληνικού τουρισμού, το σχέδιο επανεκκίνησης προβλέπει:

 Α. Ενημέρωση σε ό,τι αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα : χρήση του visitGreeceapp, ανάρτηση υλικού στα site των τουριστικών παρόχων και των φορέων τουρισμού. Ενημερωτικό υλικό (αφίσες, Bannerκλ.π) και καμπάνια δημοσιότητας σε τοπικά και διεθνή ΜΜΕ.

Β. Εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας: με εντατικούς ελέγχους, ειδικό σήμα "Health First" και δυνατότητα πιστοποίησης από ιδιωτικό φορέα.

Γ. Προώθηση προορισμού: Ενίσχυση κονδυλίων για διαφήμιση, στοχευμένη διαφήμιση σε αγορές , brand καμπάνια και καμπάνια κρατήσεων, συνδιαφημίσεις και συμφωνίες με ToursOperators

Συνοψίζοντας ο κ. Θεοχάρης ανέφερε όιτι το «Restarttourism» είναι ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό και αναλυτικό σχέδιο επαναφοράς του ελληνικού τουρισμού σε κατάσταση πλήρους, ασφαλούς και αποδοτικής για την εθνική οικονομία λειτουργίας.

 

Η φιλοσοφία του βασίζεται στους εξής πυλώνες:

 

  1. Στις προϋποθέσεις υλοποίησης, δηλαδή α) Το ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, β) την ικανότητα διαχείρισης κρουσμάτων COVID-19 αμέσως και επί τόπου στους προορισμούς και γ) την εξασφάλιση ροής τουριστών από το εξωτερικό.

 

  1. Σε σαφώς προσδιορισμένους κανόνες. Οι οποίοι συνίστανται α) σε πρωτόκολλα ασφαλούς λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων και β) σε αντίστοιχα πρωτόκολλα για την προστασία των επισκεπτών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και της μεταφοράς τους

 

  1. Τρίτος πυλώνας του σχεδίου επανεκκίνησης για τον ελληνικό τουρισμό, η Ενεργοποίηση της Αγοράς. Με τη στήριξη και ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, καθώς και την εμπέδωση/ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των τουριστών. Αυτό θα επιτευχθεί με ειδικά σχεδιασμένες εκστρατείες προβολής και προώθησης της Ελλάδας ως διεθνούς προορισμού. Μιας χώρας που είναι σε θέση να εγγυηθεί απολύτως ασφαλείς διακοπές για καθέναν από τους επισκέπτες της.