Skip to main content

Από 17 ετών το δίπλωμα οδήγησης με βάση το νέο νομοσχέδιο

Υπάρχει η πρόβλεψη να οδηγούν παρουσία ενός ενηλίκου, ενώ θα πρέπει πρώτα να περάσουν από θεωρητική και πρακτική εξέταση.

Από 17 ετών και υπό προϋποθέσεις θα μπορούν πλέον να οδηγούν οι ανήλικοι, με βάση το νέο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Μεταφορών.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, υπάρχει η πρόβλεψη να βρίσκονται στη θέση του οδηγού στο αυτοκίνητο παρουσία ενός ενηλίκου, ενώ θα πρέπει πρώτα να περάσουν από θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση.

Το κανονικό δίπλωμα, ωστόσο, θα εκδίδεται όταν ο ανήλικος κλείσει τα 18 και πάλι μετά από πρακτική εξέταση.

Ο ανήλικος θα έχει τη δυνατότητα πριν τα 18 έτη να οδηγεί για διάστημα έξι μηνών ή 100 ωρών, εκ των οποίων οι 10 μπορούν να πραγματοποιηθούν μια ώρα μετά τη δύση του Ηλίου.

Εντός του επόμενου 10ημέρου, όπως αναφέρει το υπουργείο, θα κληθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς να διατυπώσουν τις απόψεις τους προκειμένου εντός του Μαΐου να προχωρήσει η ψήφιση του νομοσχεδίου με την εφαρμογή ταυτόχρονα και των απαραίτητων μεταβατικών διατάξεων που απαιτούνται για την ομαλή μετάβαση στο Νέο Σύστημα εξετάσεων οδηγών και υποψήφιων οδηγών.

Στόχος του υπουργείου είναι «η δημιουργία ενός αξιόπιστου, διαφανούς και λειτουργικού συστήματος, με αξιοποίηση της τεχνολογίας και την καθιέρωση αδιάβλητων διαδικασιών», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.