Skip to main content

Μέσα στον Ιούνιο η σύνδεση της Θεσσαλονίκης με Κυκλάδες και Ηράκλειο

Το πλοίο Aqua Blue της εταιρείας SeaJets θα εκτελεί τρεις φορές την εβδομάδα δρομολόγια συνδέοντας τη Θεσσαλονίκη με Σποράδες,Κυκλάδες και Κρήτη.

Μετά τις 20 Ιουνίου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις Κυκλάδες και την Κρήτη, τη δρομολόγηση της οποίας γνωστοποίησε χθες ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης (δείτε εδώ) και επιβεβαίωσε σήμερα η αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού, Βούλα Πατουλίδου.

Σύμφωμα με όσα αναφέρει η κ. Πατουλίδου, τα δρομολόγια (σσ: κατά ένα μέρος επιδοτούμενα) θα πραγματοποιούνται από το πλοίο Aqua Blue της εταιρείας SeaJets, το οποίο θα εκτελεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Σκιάθο-Άνδρο-Σύρο-Τήνο-Μύκονο-Πάρο-Νάξο-Σαντορίνη-Κρήτη, διαρκείας περίπου 18-19 ωρών, και κάθε Δευτέρα (πιθανόν από τη Δευτέρα 25 Ιουνίου) το Σκιάθο-Σκόπελο-Αλόννησο.

Όπως ανάφερε στη Voria.gr ο διευθυντής της Seajets Νίκος Καβαλιέρος, οι συζητήσεις με τους φορείς της Θεσσαλονίκης για αυτά τα δρομολόγια έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο και βρίσκονται σε τελικά ευθεία, αλλά ακόμα δεν έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις, ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται από το αρμόδιο υπουργείο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Aqua Blue, παρότι παλαιό πλοίο (ναυπηγήθηκε το 1975), έχει ανακαινισθεί πλήρως και καλύπτει στο έπακρο τις απαιτούμενες προδιαγραφές, διαθέτει 400 κλίνες και μπορεί να μεταφέρει πάνω από 1.000 επιβάτες, αλλά και 75 φορτηγά αυτοκίνητα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Καβαλιέρο, το δρομολόγιο που θα καταλήγει στην Κρήτη έχει και εμπορικό ενδιαφέρον, καθώς στόχος είναι η διευκόλυνση της διακίνησης των κρητικών προϊόντων προς τη Θεσσαλονίκη αλλά και των προϊόντων της Β. Ελλάδας προς την Κρήτη.

Να σημειωθεί εδώ ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης από τις 15 Ιουνίου θα συνδέεται με τις Σποράδες και με τα δρομολόγια άλλης εταιρείας και συγκεκριμένα της Golden Star Ferries, καθώς, σύμφωνα με όσα έγινε γνωστά την περασμένη Παρασκευή, ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής έδωσε το πράσινο φως για την απευθείας ανάθεση. Το υπερσύγχρονο τριμαράν (είτε το Super speed είτε το Super cat) θα αναχωρεί καθημερινά 10 το πρωί από Θεσσαλονίκη ενώ η ώρα άφιξης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατά την επιστροφή, θα είναι στις 19.15 (δείτε αναλυτικά εδώ).

«Τον περασμένο Γενάρη, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης αποφασίσαμε ομόφωνα να στηρίξουμε με κάθε τρόπο, ακόμα και οικονομικά, την επαναλειτουργία της ακτοπλοϊκής γραμμής Θεσσαλονίκης - Σποράδων», δήλωσε η κ. Πατουλίδου και πρόσθεσε: «Και επιτέλους, η άριστη συνεργασία και οι συντονισμένες ενέργειες όλων, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και όλων των φορέων που εκπροσωπούνται στον Οργανισμό, απέφερε καρπούς».

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη, με την αποχώρηση της προηγούμενης πλοιοκτήτριας εταιρείας που διέκοψε, ως ασύμφορο, το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Σποράδες, «ξεκινήσαμε έναν αγώνα δρόμου για την επανασύνδεση της γραμμής, γιατί για εμάς τους Βορειοελλαδίτες αλλά και για τους τουρίστες που έρχονται από το εξωτερικό, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αυτή η ακτοπλοϊκή σύνδεση».

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλή για την υπομονή και την κατανόηση που έδειξε κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του μαζί μου με αποτέλεσμα να εγκρίνει το νέο δρομολόγιο. Ευχαριστώ προσωπικά τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης που ανταποκρίθηκε στο αίτημά μου για μείωση 50% στα λιμενικά τέλη επιβατών και οχημάτων, γεγονός που αποτέλεσε στο να αρθούν οι όποιες επιφυλάξεις της νέας πλοιοκτήτριας εταιρείας και να αναλάβει το συγκεκριμένο δρομολόγιο», αναφέρει η κ. Πατουλίδου και καταλήγει:

«Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τον δήμαρχο κ. Μπουτάρη για την αναγνώριση των συντονισμένων ενεργειών όλων εμπλεκόμενων φορέων, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε να αρμενίζουμε και πάλι από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς».