Skip to main content

Από 6 έως 15 Οκτωβρίου τα οικογενειακά πολυτεκνικά επιδόματα

Αφορούν τα πολυτεκνικά επιδόματα του Ε΄ διμήνου 2009.
Από 6 έως 15 Οκτωβρίου θα καταβληθούν τα οικογενειακά πολυτεκνικά επιδόματα για το Ε΄ δίμηνο του 2009, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ). Η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται περίπου σε 135 εκατ. ευρώ.

Τα μηνιαία ποσά των επιδομάτων είναι τα εξής: παροχή εφάπαξ δύο χιλ. ευρώ, επίδομα 3ου παιδιού 174,28 ευρώ, πολυτεκνικό επίδομα 43,55 ευρώ (για κάθε παιδί κάτω των 23 ετών), πολυτεκνικό επίδομα τρίτεκνης οικογένειας 43,55 ευρώ (για κάθε παιδί κάτω των 23 ετών) και ισόβιες συντάξεις 100,24 ευρώ.

Το κατώτερο ποσό που καταβάλλεται ως πολυτεκνικό επίδομα στην πολύτεκνη μητέρα καθώς και στην τρίτεκνη μητέρα, δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 100,24 ευρώ.

Η βασική προϋπόθεση για καταβολή του επιδόματος τρίτεκνης οικογένειας, όπως ανακοινώνει ο ΟΓΑ, είναι η μητέρα να έχει αποκτήσει τρία παιδιά, τα οποία είναι άγαμα και κάτω των 23 ετών. Δεν παίζει ρόλο εάν προέρχονται από έναν ή πολλούς γάμους, εάν είναι υιοθετημένα ή προερχόμενα εκτός γάμου. Η ίδια προϋπόθεση ισχύει και για τον πατέρα, εφόσον έχει την αποκλειστική ευθύνη διατροφής τους και η μητέρα δεν επιδοτείται για τα παιδιά αυτά.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος αποβιώσει ή εγκαταλείψει υπαίτια τα παιδιά του ή διακόψει οριστικά τη συγκατοίκησή του με αυτά, η παροχή καταβάλλεται στο πρόσωπο που έχει την ευθύνη διατροφής των παιδιών.

Το επίδομα δικαιούνται οι εξής κατηγορίες προσώπων: οι Έλληνες πολίτες, οι ομογενείς αλλοδαπής υπηκοότητας, οι πολίτες κρατών- μελών της ΕΕ, οι πολίτες χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Λιχτενστάιν και Ισλανδία) καθώς και οι Ελβετοί πολίτες, οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, oι ανιθαγενείς που διέπονται από Διεθνείς Συμβάσεις, αλλοδαποί δικαιούχοι ανθρωπιστικού καθεστώτος παραμονής στην Ελλάδα και οι πολίτες άλλων κρατών που είναι γονείς τέκνων ελληνικής υπηκοότητας.

Για τη χορήγηση του επιδόματος οι δικαιούχοι θα πρέπει να απευθυνθούν στον Ανταποκριτή του Ο.Γ.Α. του Δημοτικού Διαμερίσματος ή της Κοινότητας του τόπου κατοικίας τους, όπου θα υποβάλλουν αίτηση-δήλωση στο ειδικό έντυπο «ΟΕ1», προσκομίζοντας πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

 Επιπλέον, εάν ο δικαιούχος αποβιώσει ή είναι υπαίτιος για εγκατάλειψη των παιδιών του ή διακόψει οριστικά τη συγκατοίκησή του με αυτά, πρέπει να υποβάλλεται, αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης θανάτου του ή απόφαση δικαστηρίου περί αφάνειας ή δικαστικής συμπαράστασής του ή αμετάκλητη δικαστική απόφαση περί καταδίκης του ή δικαστική απόφαση ανάθεσης επιτροπείας σε φυσικό πρόσωπο ή οποιοδήποτε στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ποιος έχει αναλάβει την ευθύνη διατροφής των τέκνων.