Skip to main content

Από 6 έως και 13 Μαΐου οι εκδηλώσεις για τα Αργύρια στην Επανομή

Η εναρκτήρια τελετή του φετινού προγράμματος πραγματοποιείται την Κυριακή 6 Μαΐου στις 18.00, με μία σημαντική διοργάνωση για το φιλομαθές κοινό

Για 31η χρονιά τιμάται φέτος ο Νεομάρτυρας Άγιος Αργύριος, Πολιούχος και Προστάτης της Επανομής, ο οποίος σε ηλικία μόλις 18 ετών, το 1806, απαγχονίστηκε στην κεντρική αγορά της πόλης, το σημερινό Καπάνι και τότε λεγόμενο Καμπάν, αρνούμενος να αλλαξοπιστήσει και καταλήγοντας σε θάνατο μαρτυρικό, που μετατράπηκε σε γέφυρα προς την αιώνια ζωή.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμος Θερμαϊκού, «τον θαρραλέο αυτό νέο και την ακλόνητη πίστη, που επέδειξε, τιμάει κάθε χρόνο η Επανομή, με μια πληθώρα λαμπρών εκδηλώσεων, που υπόσχονται να ψυχαγωγήσουν τους επισκέπτες και οι οποίες διοργανώνονται και φέτος από το Δήμο Θερμαϊκού, σε συνεργασία με το ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. και τη δημοτική κοινότητα της Επανομής και με την ευγενική υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς».

Η εναρκτήρια τελετή του φετινού προγράμματος πραγματοποιείται την Κυριακή 6 Μαΐου στις 18.00, με μία σημαντική διοργάνωση για το φιλομαθές κοινό. Μια Επιστημονική – Πολιτιστική Εσπερίδα για την Ιστορία και τα Μνημεία της Επανομής, που στόχο έχει να το ξεναγήσει στο παρελθόν και τις διάφορες φάσεις ιστορικής εξέλιξης της, και επίσημα ανακηρυγμένης από το 2016, «Ιστορικής έδρας» της Επανομής. Τις ομιλίες έχει αναλάβει μια ομάδα έγκριτων επιστημόνων και καθηγητών του Α.Π.Θ.

Τα δρώμενα συνεχίζονται για όλη την εβδομάδα με τις καθιερωμένες θρησκευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου και με πλήθος παράλληλων, για μικρούς και μεγάλους, όπως η αγροτο-επαγγελματο-βιοτεχνική έκθεση και η υπαίθρια αγορά, οι θεατρικές και μουσικοχορευτικές παραστάσεις και οι αθλητικές διοργανώσεις.

Ενόψει της γιορτής των Αργυρίων, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης, δήλωσε: «Για άλλη μία χρονιά η Επανομή γιορτάζει τη μνήμη του Αγίου Αργυρίου, του Νεομάρτυρα, του πολιούχου και προστάτη της. Και μαζί με αυτήν γιορτάζει και ολόκληρος ο Δήμος Θερμαϊκού, αποτίοντας φόρο τιμής στη μνήμη μιας μεγάλης φυσιογνωμίας της Ορθοδοξίας. H θρησκευτική αυτή γιορτή αποτελεί την κορυφαία της Επανομής και χρέος μας είναι να προσδίδεται η απαραίτητη λαμπρότητα, διατηρώντας παράλληλα τη σεμνότητα και την πνευματικότητα που αρμόζει και που προσμένει το πλήθος των ευσεβών πιστών, που ως είθισται, αναμένεται να συρρεύσει και φέτος, για να προσκυνήσει και να λάβει ευλογία. Ευχή δική μου, επ’ αφορμή του 31ου εορτασμού των Αργυρίων, η δύναμη που επέδειξε ο Άγιος Αργύριος, επικυρώνοντας την εντολή της πίστης και της αγάπης προς το Θεό και τον πλησίον με τη μαρτυρική του θυσία, να βρει το δρόμο της και να φωλιάσει στις καρδιές όλων μας».

Το πρόγραμμα των φετινών λατρευτικών εκδηλώσεων διαρκεί μέχρι και την Κυριακή 13 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία τα «Αργύρια 2018» ολοκληρώνονται.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ  6/5/2018  Δημοτικό Θέατρο Επανομής
18.00 – 18.30 : Αγιασμός
Χαιρετισμός εκδηλώσεων από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ν. Κρήνης & Καλαμαριάς.
Χαιρετισμός εκδηλώσεων από το Δήμαρχο του Δήμου Θερμαϊκού, κ. Γιάννη Μαυρομάτη.
18.30 – 21.00 : Επιστημονική – Πολιτιστική Εσπερίδα για την Ιστορία και τα Μνημεία της Επανομής
Επιστημονική επιμέλεια δρ. Θεοχάρης Ν. Παζαράς, ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ. – με τη συμμετοχή του Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου.

ΔΕΥΤΕΡΑ 7/5/2018  Δημοτικό Θέατρο Επανομής
20.00 – 21.30 : «Γάμος αλά … ρωσικά»
Κωμικές ιστορίες του Άντον Τσέχοφ από την Ομάδα Τέχνης «ΘΕΑΤΡΑΛΕ».


ΤΡΙΤΗ 8/5/2018  Δημοτικό Θέατρο Επανομής
19.00 – 21.00 : Το ΚΑΠΗ Επανομής Τραγουδάει και Χορεύει την Παράδοση της Επανομής
Μουσικοχορευτικό δρώμενο για τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας από το ΚΑΠΗ Επανομής.


ΤΕΤΑΡΤΗ 9/5/2018  Νέο Πάρκο Επανομής
18.00 – 19.00 : «Χοροί, Χρώματα και Ελπίδα, για να αλλάξει η σελίδα…»
Παρουσίαση κλασικού και σύγχρονου χορού με τη συμμετοχή των παιδικών χορευτικών τμημάτων του Πολιτιστικού Συλλόγου Επανομής.
19.00 – 22.00 : «Σεργιάνι στην Παράδοση»
Παραδοσιακοί χοροί με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Επανομής, του Συλλόγου Φίλων Κρητικής Παράδοσης «ΞΑΣΤΕΡΙΑ» Θέρμης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Ηράκλειας «Πέρινθος».

ΠΕΜΠΤΗ 10/5/2018  Ι.Ν. Αγίου Αργυρίου Επανομής
19.00 : Πανηνηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός.
20.30 : Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Αργυρίου.
21.30 :«…Εκεί που η θρησκευτική κατάνυξη συναντά την ιστορία και την παράδοση…».

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/5/2018
07.00 : Όρθος και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία
Ι. Ν. Αγίου Αργυρίου Επανομής.
11.00 – 13.00 : «…περπατώ, περπατώ εις το πάρκο…»
Νέο Πάρκο Επανομής / Παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους.
16.00 : Τουρνουά Ποδοσφαίρου Ακαδημιών «ΑΡΓΥΡΙΑ 2018»
Α.Σ. «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» Επανομής στο γήπεδο Επανομής.
19.00 :  Εσπερινός
Ι.Ν. Αγίου Αργυρίου Επανομής.
19.00 – 21.00 : «Νεανικές μελωδίες»
Νέο Πάρκο Επανομής / Με τη συμμετοχή της μουσικής σχολής «ΚΙΘΑΡΙΣ» και του «ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ» ωδείου Περαίας.
21.00 – 23.30 : «Μουσικές Διαδρομές»
Νέο Πάρκο Επανομής / Μουσική Βραδιά με Έντεχνα – Λαϊκά και Παραδοσιακά Τραγούδια με το Δημήτρη Τριχάκη και τους μουσικούς του.

ΣΑΒΒΑΤΟ 12/5/2018  Νέο Πάρκο Επανομής
17.30 – 19.00 : «Προσκοπικά παιχνίδια»
Από το 12ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Επανομής.
20.00 – 21.00 : «Κινηματογραφικά Ακούσματα…»
Με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ.  Δ. Θερμαϊκού – Μαέστρος κ. Καραμπινίδης Άγγελος.
21.00 – 23.00: «Τα τραγούδια που αγαπήσαμε…»
Με την αυθεντική φωνή της Δάφνης Λέμπερου και τους Λάμπρο Καυκούλα (κιθάρα – φωνή), Στέλιο Μπατζή (μπουζούκι), Σάκη Γούση (κρουστά).

ΚΥΡΙΑΚΗ 13/5/2018
10.30 :  22ος Ποδηλατικός Αγώνας 5 km
3ο Δημοτικό Σχολείο Επανομής – Παραλία Επανομής / Με την υποστήριξη της ΕΘ.Ο.Π.Π.Α.Κ. Επανομής.
11.30 : Απονομές Κυπέλλων Ποδηλατικού Αγώνα
Παραλία Επανομής.
19.00 – 20.00 : «Αθλούμαι..»
Νέο Πάρκο Επανομής / Παρουσίαση Tae kwon do από τον Α.Σ. «ΙΚΑΡΟΣ»Επανομής.
Γυμναστικές Επιδείξεις από το Γυμναστήριο Unique Fitness.
20.00 – 23.00 : «Μνήμες Πολιτισμού… Γεύσεις Παράδοσης»
Νέο Πάρκο Επανομής / Επανομίτικο Πολιτιστικό Αντάμωμα με τη συμμετοχή Πολιτιστικών Συλλόγων και Φορέων του Δήμου Θερμαϊκού και της ευρύτερης περιοχής.

Συμμετέχουν : Πολιτιστικός Σύλλογος Επανομής, ΚΑΠΗ Επανομής, Πολιτιστικός Σύλλογος «ΝΕΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ», Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Μηχανιώνας, Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος «Παναγία Φανερωμένη» Ν. Μηχανιώνας, Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Πλαγίων, Σύλλογος Μικρασιατών και Θρακιωτών «ΤΑ ΜΙΚΡΑΛΩΝΑ» Ν. Τρίγλιας, Πολιτιστικός Σύλλογος Πλάτανου Ημαθίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Μουδανιών «Ο ΦΑΡΟΣ», Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Ηράκλειας «ΠΕΡΙΝΘΟΣ», Πολιτιστικός Σύλλογος Φλώρινας «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», Πολιτιστικός Σύλλογος Τριλόφου, Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Συλλάτων, Πολιτιστικός Μορφωτικός Λαογραφικός Σύλλογος Ν. Καλλικράτειας, Λαογραφικός Όμιλος Κολχικού «Η ΒΑΛΑΧΤΣΙΑ», Πολιτιστικός Σύλλογος Μονοσπίτων «Η ΑΓΙΑ ΜΑΥΡΑ», Πολιτιστικός Σύλλογος Σημάντρων, Μορφωτικός Σύλλογος «ΑΓΙΟΥ ΜΑΜΑΝΤΟΣ» Χαλκιδικής.