Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021
x

ΑΠΟ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ - ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα έναρξης υποβολής των αιτήσεων ανά Περιφέρεια, η διαδικασία θα ξεκινήσει 10 μέρες αργότερα από το προγραμματισμένο.

Στις 9 Δεκεμβρίου θα ανοίξει για υποβολή αιτήσεων, αρχής γενομένης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η πλατφόρμα του προγράμματος Εξοικονομώ-Αυτονομώ. Με δεδομένες τις παρενέργειες που προκαλεί η πανδημία, αλλά και τα αιτήματα του τεχνικού κόσμου, ιδιαίτερα από τη Βόρεια Ελλάδα, τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσαν την εκκίνηση του προγράμματος, με δύο προσαρμογές:

Πρώτον, αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα έναρξης υποβολής των αιτήσεων ανά Περιφέρεια, η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει 10 μέρες αργότερα, σε σύγκριση με τον έως τώρα προγραμματισμό που προέβλεπε έναρξη της διαδικασίας υποβολής στις 30 Νοεμβρίου. Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις περιφέρειες της Βορείου Ελλάδας, όπου τα προβλήματα με τον κορωνοϊό είναι εντονότερα, θα μετατεθεί στο τέλος.

Το νέο χρονοδιάγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:Δεύτερον, το απαιτούμενο από τις Πολεοδομίες (ΥΔΟΜ) πιστοποιητικό για να υποβληθεί η αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα (Βεβαίωση νομίμως εκδοθείσας οικοδομικής άδειας ή Βεβαίωση τακτοποίησης αυθαιρέτου) δεν είναι υποχρεωτικό στην παρούσα φάση και μπορεί να αντικατασταθεί από μια υπεύθυνη δήλωση, με σχετική αλλαγή που θα γίνει στο πληροφοριακό σύστημα. Η κατάθεση του  πιστοποιητικού καθίσταται υποχρεωτική σε επόμενο βήμα της διαδικασίας, ως προϋπόθεση υπαγωγής.

Τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων θεωρούν ότι με τις τροποποιήσεις αυτές αντιμετωπίζεται σημαντικό μέρος των αιτημάτων που υποβλήθηκαν. Από την άλλη πλευρά, όπως επισημαίνουν, σε μια περίοδο ύφεσης σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα, αξιοποιούνται με αυτόν τον τρόπο τα εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να κινηθεί η αγορά. Σε περίπτωση μεγαλύτερης αναβολής, κρίθηκε ότι ένα εμβληματικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης όπως είναι το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» θα έμενε ανενεργό, σε μια περίοδο κατά την οποία η συμβολή του είναι κρίσιμη για τη μείωση των συνεπειών της ύφεσης και της επανεκκίνησης της οικονομίας.

Τα δύο υπουργεία υπενθυμίζουν ότι κάθε χρόνο πλέον θα προκηρύσσονται προγράμματα αυτής της κλίμακας. Επομένως, όσοι δεν ενταχθούν φέτος, θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αιτήσεις τούς αμέσως επόμενους μήνες για το 2021, καθώς και για όλα τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, σήμερα δίνεται στη δημοσιότητα και ο τελικός οδηγός του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», με σημειακές μόνο αλλαγές και προσθήκες σε σχέση με την προδημοσίευση που έγινε έναν μήνα πριν.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ