Skip to main content

Από μια κλωστή κρέμονται εξετάσεις και εξάμηνο σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

Πώς διαμορφώνεται η εικόνα σε ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο Α-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης σε ό,τι αφορά στις καταλήψεις και την αναπλήρωση των εξετάσεων που χάθηκαν.

του Δημήτρη Τσάκωνα
tsakonas@voria.gr

 

Στον αέρα βρίσκεται η εξεταστική στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, με τον κίνδυνο να χαθεί ακόμη και το χειμερινό εξάμηνο σε πολλές σχολές, παρά το γεγονός ότι μειώνεται ο αριθμός των τμημάτων που τελούν υπό κατάληψη. Την ίδια ώρα, ένα νέο φοιτητικό κίνημα λέει «όχι» στις καταλήψεις και ψηφίζει ανοιχτά πανεπιστήμια μέσω του Facebook, αριθμώντας περισσότερα από 1.000 μέλη. Ανοιχτά πανεπιστήμια ζητούν με κείμενο τους και 132 καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο οι καταλήψεις σε σχολές και τμήματα μειώθηκαν σε 24 από 30 αυτή την εβδομάδα. Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα οι καταλήψεις έχουν λήξει, με τις εξετάσεις να διεξάγονται κανονικά πλέον. Κανονικά πραγματοποιούνται, ακόμη και στα υπό κατάληψη τμήματα οι εγγραφές πρωτοετών φοιτητών, οι οποίες διαρκούν μέχρι τα τέλη του μήνα.

Πάντως, στο ΑΠΘ οι πολυήμερες καταλήψεις συγκεκριμένων τμημάτων θέτουν σε κίνδυνο την εξεταστική περίοδο αλλά και το χειμερινό εξάμηνο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ήδη σε έξι τμήματα της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ, μετά από σχετική απόφαση της Κοσμητείας της σχολής η αναπλήρωση εξέτασης μαθήματος που δεν πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο είναι αδύνατη. Πρόκειται για τα τμήματα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Φιλολογίας, Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας, Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Γαλλικής γλώσσας και Φιλολογίας, τα οποία μέχρι σήμερα τελούν υπό κατάληψη. Ανάλογη είναι η εικόνα και στη Νομική, στο τμήμα Χημικών Μηχανικών και στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, όπου η εξεταστική του Σεπτεμβρίου δεν πραγματοποιήθηκε εξαιτίας των καταλήψεων.

Ανοιχτό το ΠΑΜΑΚ

Στον αντίποδα, ανοιχτό είναι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο οποίο έχουν λήξει οι καταλήψεις. Όπως τονίζει ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, κ. Γιάννης Χατζηδημητρίου, παρά το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο τελούσε υπό κατάληψη, οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών γίνονταν κανονικά, με αποτέλεσμα να έχουν εγγραφεί τα ¾ των επιτυχόντων.

«Για δύο εβδομάδες στο Πανεπιστήμιο πραγματοποιούνταν μόνο οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών, ενώ από την Τρίτη πραγματοποιούνται κανονικά και οι εξετάσεις» αναφέρει στη Voria.gr ο κ. Χατζηδημητρίου.  

Ωστόσο, όπως τονίζει ο ίδιος, η  πολυήμερη κατάληψη του ιδρύματος είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν οι εξετάσεις της πλειονότητας των μαθημάτων. «Για τις εξετάσεις των μαθημάτων που χάθηκαν την περίοδο της κατάληψης, θα αποφασίσει η Σύγκλητος την επόμενη εβδομάδα. Δηλαδή, υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί η επαναληπτική εξεταστική» εξηγεί.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι τα μαθήματα, σε περίπτωση που αποφασιστεί να μην εξεταστούν αυτή την περίοδο, θα εξεταστούν είτε κατά την χειμερινή εξεταστική είτε κατά την εαρινή, ανάλογα με το εξάμηνο στο οποίο διδάσκονται. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα μαθήματα αναμένεται να ξεκινήσουν κανονικά τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, ενώ ο κ. Χατζηδημητρίου εμφανίζεται καθησυχαστικός στο ενδεχόμενο να χαθεί το εξάμηνο εξαιτίας των καταλήψεων.

Αμφιβολίες για το εξάμηνο στο Α-ΤΕΙΘ

Κανονικά λειτουργούν πλέον οι σχολές και τμήματα του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, ενώ οι εξετάσεις και οι εγγραφές θα διεξάγονται μέχρι τα τέλη του μήνα.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Α-ΤΕΙΘ, κ. Παύλος Καρακολτσίδης, σε περίπτωση που μετά την εξεταστική περίοδο αποφασιστεί κατάληψη του Ιδρύματος θα υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί το χειμερινό εξάμηνο.

«Αν δε γίνουν 13 εβδομάδες διδασκαλίας, δε θα μπορούν να γίνουν και οι εξετάσεις του Φεβρουαρίου», σημειώνει ο κ. Καρακολτσίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε κάθε περίπτωση, το εξάμηνο θα διεξαχθεί με προβλήματα, εξαιτίας της μείωσης του αριθμού του έκτακτου προσωπικού του Ιδρύματος.

«Αν το χειμερινό εξάμηνο του 2010 είχαμε 100 έκτακτους, το εαρινό έγιναν 60, ενώ τώρα θα φτάσουν τους 35» αναφέρει ο κ. Καρακολτσίδης και προσθέτει: «Δεν ξέρω πώς θα λειτουργήσει στην πράξη. Μπορεί να μην γίνουν κάποια μαθήματα σε κάποια τμήματα».