Skip to main content

Από μηχανής θεός η πτώση του ευρώ

Την πεποίθησή του ότι η υποχώρηση του ευρώ αποτελεί από μηχανής θεό τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την Ελλάδα, καταθέτει στη Voria.gr ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Ιωάννης Στουρνάρας.
του Φώτη Λώλα
lolas@voria.gr


Από μηχανής θεό τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την Ελλάδα αποτελεί η υποχώρηση που καταγράφει το τελευταίο χρονικό διάστημα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, υπογραμμίζει στη Voria.gr ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιοτεχνικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Ιωάννης Στουρνάρας. Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι η πτώση του ευρώ θα λειτουργήσει θετικά για την ανάταση της κεντροευρωπαϊκής και κατ’ επέκταση της περιφερειακής οικονομίας. Παράλληλα, θεωρεί ότι το ευρώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται εντός του πραγματικού πλαισίου ισοτιμίας με το δολάριο, η οποία σύμφωνα με σύνθετα οικονομικά μοντέλα έχει υπολογιστεί μεταξύ 1,10 και 1,25 ευρώ το δολάριο.
 
Όπως τονίζει ο κ. Στουρνάρας, η πτώση του ευρώ κρίνεται ιδιαίτερα θετική για την βιομηχανική Ευρώπη, βοηθώντας τη να αυξήσει τις εξαγωγές της προς χώρες εκτός ευρώ, αφού η τιμή των προϊόντων για τις χώρες αυτές θα είναι πλέον χαμηλότερη.

Ωστόσο, διευκρινίζει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί την υποχώρηση του ευρώ για να ενισχύσει τις εξαγωγές της, διότι οι πωλήσεις ελληνικών προϊόντων σε τρίτες χώρες κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Από την άλλη πλευρά υπογραμμίζει ότι η πτώση του κοινού νομίσματος μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στην ανάπτυξη της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας, του τουρισμού, αφού η χώρα μας θα καταστεί προσιτός προορισμός για μεγαλύτερο αριθμό τουριστών, από τρίτες χώρες, όπως από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Ο κ. Στουρνάρας δεν συμμερίζεται εξάλλου τους φόβους για αύξηση των εισαγόμενων προϊόντων και του πετρελαίου και εμφανίζεται καθησυχαστικός τονίζοντας ότι λόγω των ήπιων, ακόμα, πληθωριστικών πιέσεων, οι τιμές τους δεν θα παρουσιάσουν αξιόλογες αυξήσεις.

Τέλος, απορρίπτει το ενδεχόμενο η υποχώρηση του ευρώ να είναι υποκινούμενη από ευρωπαϊκές χώρες που έχουν μεγάλο όγκο εξαγωγών (Γερμανία), επισημαίνοντας ότι στις αγορές επενεργούν μεγάλες δυνάμεις οι οποίες διαμορφώνουν τις ισοτιμίες και δεν ελέγχονται.

Προσθέτει, δε, ότι τα αίτια της πτώσης κρύβονται πίσω από τη χαλάρωση που έχει επιδείξει η ΕΚΤ, αλλά και την ύφεση που πλήττει το Νότο της ευρωζώνης. «Οι κυβερνήσεις δεν έχουν τη δύναμη να κάνουν κάτι», υποστηρίζει ο κ. Στουρνάρας.

Μεσο-μακροπρόθεσμα ωφελημένες και οι εξαγωγές

Μεσο-μακροπρόθεσμα η πτώση του ευρώ μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί και ένα σχέδιο ανάπτυξης των εξαγωγών, εκτιμά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Βασίλης Θωμαΐδης.

Ο κ. Θωμαΐδης εξηγεί ότι το πιο άμεσο θετικό αποτέλεσμα, το οποίο θα μπορούσαμε να περιμένουμε για τις εξαγωγές μας θα ήταν η κινητοποίηση πολλών ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες πηγαίνουν καλά στην Ελλάδα, αλλά δεν έχουν δοκιμάσει την τύχη τους στις ξένες αγορές. «Δεν θα ενισχύσει το φτηνό ευρώ τις εξαγωγές μας, αλλά η προσπάθεια που πρέπει να γίνει να αυξηθεί ο αριθμός των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Αυτό θα μας δώσει το άμεσο αποτέλεσμα», σημειώνει.

Σύμφωνα, όμως, με τον ίδιο απαραίτητη προϋπόθεση είναι να στηριχτεί η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με βάρος στην εξωστρέφεια (εξωστρεφής ανταγωνιστικότητα ή ανταγωνιστική εξωστρέφεια). «Έτσι ο συνδυασμός κινήτρου και επιχειρηματική ευφυΐας θα δώσει τη λύση», επισημαίνει.

«Αυτή τη στιγμή το 1/3 των εξαγωγών μας πάει προς τρίτες χώρες. Το 1/3 εισάγεται, αλλά εισάγουμε διπλάσια ποσότητα. Θεωρώ έξυπνο να στραφούμε εκεί. Για τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα δεν προβλέπεται θετική μεταβολή της κατανάλωσης, οπότε θα πρέπει να αναζητήσουμε πελάτες σε ξένες αγορές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εντούτοις για τον κ. Θωμαΐδη υπάρχει και η αρνητική πτυχή της πτώσης του κοινού νομίσματος, καθώς μπορεί να αποδειχτεί κίνδυνος για το ισοζύγιο. «Πολλές επιχειρήσεις είναι εξαρτημένες από πρώτες ύλες και πετρέλαιο που εισάγουμε και ως εκ τούτου, αυξάνεται το κόστος παραγωγής, λειτουργώντας ως αντίβαρο στην ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών», εξηγεί.