Skip to main content

Από ρεκόρ σε ρεκόρ ο ελληνικός τουρισμός

Ο γερμανικός Τύπος εστιάζει στην αξιοσημείωτη ελληνική τουριστική ανάπτυξη ενώ επισημαίνει και τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στην τουρκική οικονομία.

Ο γερμανικός Τύπος στρέφει το ενδιαφέρον του και πάλι στον ελληνικό τουρισμό, επισημαίνοντας τη διαρκή τουριστική ανάπτυξη στην Ελλάδα, όπου το 2018 ολοκληρώνεται με νέο ρεκόρ στον αριθμό των επισκεπτών, όπως γράφει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η ιστοσελίδα της γερμανικής ραδιοφωνίας Deutschlandfunk.

«Οι αριθμοί δεν είναι ακόμη επίσημοι, αλλά η ελληνίδα υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά μιλάει σε ταξιδιωτικές εκθέσεις ήδη ιδιαίτερα ανοιχτά γι' αυτό: Περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες ταξίδεψαν φέτος στην Ελλάδα, κάτι που συνιστά τέταρτο διαδοχικό ρεκόρ σε ό,τι αφορά τον αριθμό των διανυκτερεύσεων. Και αυτή η επιτυχία βοηθά βεβαίως την ελληνική κυβέρνηση στη μάχη που δίνει ενάντια στην κρίση, διότι ο τουρισμός, ως ατμομηχανή της οικονομίας, έχει γίνει ακόμη πιο σημαντικός στη χώρα», σημειώνει ο γερμανός ανταποκριτής. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι αριθμοί που επικαλείται η αρμόδια υπουργός γίνονται άμεσα αισθητοί από πολλούς ξενοδόχους στα ελληνικά νησιά. «Περισσότεροι επισκέπτες από πιο μακρινές χώρες όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ ανακαλύπτουν τον ευρωπαϊκό Νότο και βλέπουν στην περίπτωση της Ελλάδας έναν ασφαλή προορισμό –μεταξύ άλλων και επειδή κατά μέσο όρο έχουν βελτιωθεί ακόμη περισσότερο οι προδιαγραφές των ξενοδοχείων», αναφέρει το Deutschlandfunk.

Η ανταπόκριση στέκεται μεταξύ άλλων στη σημασία του ατομικού τουρισμού για την Ελλάδα, δεδομένου ότι «φέρνει χρήματα σε πιο απόμερους προορισμούς», όπως σημειώνει. «Ο ατομικός τουρισμός είναι σημαντική αγορά για την Ελλάδα – μέσω αυτού διοχετεύονται χρήματα και ως εκ τούτου πνέει φρέσκος αέρας για τους τοπικούς ιδιοκτήτες καταλυμάτων και σε αγροτικές περιοχές, όπως στην Πελοπόννησο ή σε απομακρυσμένα νησιά. Αλλά και ο κλασικός τουρισμός στις παραλίες μέσω των μεγάλων τουρ οπερέιτορ αναπτύσσεται ακόμη περισσότερο».

Το δημοσίευμα επισημαίνει και την υποβοηθητική για την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού επέκταση της τουριστικής σαιζόν. «Η χώρα (σ.σ. Ελλάδα) παραμένει σε τροχιά ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Ορισμένοι τόποι διακοπών έχουν επεκτείνει την τουριστική σαιζόν –μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και για όσους κάνουν περιπατητικό τουρισμό μέχρι και μέσα στον Νοέμβριο».

Ο πληθωρισμός γονατίζει την τουρκική οικονομία

Το Spiegel Online εστιάζει με εκτενή του ανταπόκριση στις εξελίξεις στο πεδίο της τουρκικής οικονομίας. Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι παρά την αργή ανάκαμψη της τουρκικής λίρας, ελάχιστοι τούρκοι πολίτες επωφελούνται από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, αλλά -αντιθέτως- δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να επωμιστούν το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης στη χώρα τους.

Ο ανταποκριτής του Spiegel στην Κωνσταντινούπολη μεταδίδει ότι παρά τη μερική ανατίμηση της λίρας μετά την αποφυλάκιση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον και παρά τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος, «οι άνθρωποι στην Τουρκία αρχίζουν μόλις τώρα να αντιλαμβάνονται πραγματικά έντονα τις συνέπειες της οικονομικής κατάρρευσης. Ο πληθωρισμός ανήλθε τον Οκτώβριο σε 25%, την υψηλότερη τιμή των τελευταίων 15 ετών. Τα τρόφιμα ακρίβυναν κατά 30%, τα φρούτα και λαχανικά κατά 50% -κάτι που πλήττει κατά κύριο λόγο τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα».

Το δημοσίευμα στέκεται στη δέσμευση του τούρκου υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ να καταπολεμήσει με όλα τα μέσα τον πληθωρισμό. «Ωστόσο πολλά καταστήματα που ισχυρίζονται ότι μείωσαν τις τιμές τους, στην πραγματικότητα τις έχουν αυξήσει. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's προβλέπει για το 2019 διψήφιο ποσοστό πληθωρισμού στην Τουρκία». Το περιοδικό σημειώνει ότι ο συνδυασμός πληθωρισμού και ασθενούς λίρας έχουν ως αποτέλεσμα χιλιάδες εταιρείες που έχουν λάβει δάνεια σε ευρώ και δολάρια να αδυνατούν να τα εξυπηρετήσουν με αποτέλεσμα να απειλείται η ύπαρξή τους. «Επιπλέον η χώρα κατευθύνεται προς οικονομική ύφεση […] γεγονός που ενδέχεται να περιορίσει ακόμη περισσότερο τα περιθώρια χειρισμών για την τουρκική κυβέρνηση».

Το Spiegel Online υπογραμμίζει ότι ο τούρκος πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν «εξαρτάται περισσότερο από ποτέ από κεφάλαια από το εξωτερικό», δεδομένου ότι η χώρα του καλείται να εξυπηρετήσει τους επόμενους 12 μήνες «δεσμεύσεις ύψους 220 δις δολαρίων. Ωστόσο οι επενδυτές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους απέναντι στην κυβέρνηση στην Άγκυρα».

Ο γερμανός ανταποκριτής υπενθυμίζει τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που διεξάγονται την ερχόμενη άνοιξη στην Τουρκία και συμπληρώνει κλείνοντας: «Ο Ερντογάν, σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, έχει εμφανώς επιδοθεί σε ένα παιχνίδι με τον χρόνο, λέει επικριτικά ο τούρκος οικονομολόγος Μουσταφά Σονμέζ. Το πρόβλημα είναι ότι η χώρα δεν έχει πια άλλο χρόνο».

Άρης Καλτιριμτζής
Πηγή: Deutsche Welle