Skip to main content

Από σήμερα η δωρεάν διάθεση των self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Σε πρώτη φάση θα διανεμηθεί ένα από τα δύο ρινικά αυτοδιαγνωστικά οικιακά τεστ που δικαιούνται ανά εβδομάδα οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί

Ξεκινάει σήμερα η διάθεση των δωρεάν self test για την ανίχνευση του SARS-CoV-2 για τους μαθητές λυκείου και τους εκπαιδευτικούς. Αρχικά η διάθεση θα γίνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ από την Παρασκευή η παραλαβή τους θα μπορεί να γίνεται από τα φαρμακεία όλης της χώρας.

Σε πρώτη φάση θα διανεμηθεί ένα από τα δύο ρινικά αυτοδιαγνωστικά οικιακά τεστ που δικαιούνται ανά εβδομάδα οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, ενώ από τη Δευτέρα θα μπορούν να λάβουν και το δεύτερο.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να έχουν τη βεβαίωση του αρνητικού τεστ κάθε Δευτέρα και Πέμπτη για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ συνιστάται το τεστ να γίνεται ή το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ, που σημαίνει ότι το πρώτο τεστ θα πρέπει να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή τη Δευτέρα το πρωί.

Το αποτέλεσμα του τεστ θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Η πλατφόρμα ενεργοποιήθηκε χθες, ωστόσο η υπηρεσία δήλωσης των αποτελεσμάτων θα είναι διαθέσιμη από την Κυριακή.

Εάν το τεστ είναι θετικό, θα εκδίδεται βεβαίωση για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή (δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.

Εάν είναι αρνητικό, θα εκδίδεται μέσω της πλατφόρμας σχολική κάρτα την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του προκειμένου να μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα. Εάν δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, θα μπορούν γονείς και εκπαιδευτικοί να γράφουν χειρόγραφη δήλωση με τα ίδια στοιχεία της σχολικής κάρτας.