Skip to main content

Από τα τέλη Μαρτίου αυξάνεται και ο ΕΦΚ στα καύσιμα, για να ενισχυθούν τα έσοδα

Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα από τα τέλη Μαρτίου και μετά σχεδιάζει και θα ανακοινώσει η κυβέρνηση.
Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα από τα τέλη Μαρτίου και μετά σχεδιάζει και θα ανακοινώσει η κυβέρνηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό είναι ένα από τα βασικά μέτρα που θα περιλαμβάνει το λεγόμενο plan B της κυβέρνησης, ειδικά σε ό,τι αφορά στο κομμάτι των εσόδων. Αν, δηλαδή, διαπιστωθεί με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του πρώτου τριμήνου ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί δεν μπορούν να επιτευχθούν, τότε θα ενεργοποιηθούν οι «εφεδρείες». Υπενθυμίζεται ότι η Voria.gr είχε γράψει ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις, ότι δε πρόκειται να ανακοινωθεί αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα, μαζί με αυτόν στα τσιγάρα και στα ποτά. Κι αυτό γιατί είχε την πληροφορία ότι τα καύσιμα, που είναι σίγουρη πηγή εσόδων, θα κρατηθούν για λίγο αργότερα, παρά τις πιέσεις που ασκούνταν από τις Βρυξέλλες.

Η εξέλιξη των πραγμάτων απλώς επιβεβαίωσε την πληροφορία. Τώρα, οι ίδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών λένε στη Voria.gr ότι η κίνηση θα γίνει στα τέλη Μαρτίου «μάλλον σίγουρα», γιατί έως τότε ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός δεν θα έχει προλάβει να λειτουργήσει. Οι πρώτες πληροφορίες, που έχουν περιέλθει εν γνώσει της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας, αναφέρουν ότι ο περασμένος Οκτώβριος και Νοέμβριος ήταν από τους χειρότερους εισπρακτικά μήνες των τελευταίων δεκαετιών, ενώ ανάλογη εικόνα δείχνει να έχει και ο Δεκέμβριος. Οπότε η αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα από τον ερχόμενο Μάρτιο θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένη. Άλλωστε, σε αυτό το μέτωπο, η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Οπότε έχει αρκετά περιθώρια αύξησης.